Parlamentarii romani au "uitat" sa-si actualizeze declaratiile de avere

17-06-2010 00:00

Ce s-a mai schimbat in declaratiile de avere ale parlamentarilor nostri intr-un nou an de criza? Imposibil de spus, pentru ca alesii fac din asta un mare secret. Ce-i drept, ii ajuta si faptul ca nu exista o noua lege a Agentiei Nationale de Integritate

Chiar daca 15 iunie a fost ultima zi pentru actualizare, pe site-ul Camerei Deputatilor sunt cateva fise, iar la Senat, niciuna.

Gherghe Barbu, secretar general Camera Deputatilor: "Am primit 15-20 de cereri de publicare pe site. Decizia apartine insa fiecaruia."

Si nu putini au fost cei care au "omis" sa ceara publicarea averii. Mai bine de 400 de declaratii ale parlamentarilor zac intr-un plic inchis, de doua zile, la secretariatele Camerei Deputatilor si Senatului. De fapt, alesii nostri invoca vidul legislativ, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Legea ANI incalca dreptul la intimitate.

Ei uita insa de statutul deputatilor si senatorilor care, la articolul 4, prevede ca sunt obligati sa-si actualizeze anual declaratiile de avere, care se publica pe site-ul celor doua Camere.

Din statutul deputatilor si al senatorilor:

Articolul 4 - Declaratia de avere
(3) Dupa validarea mandatelor, declaratia de avere se publica pe paginile de internet ale Camerei Deputatilor si ale Senatului si in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
(5) Deputatii si senatorii au obligatia de a actualiza anual declaratia de avere (...)

Ca de obicei, parlamentarii sustin ca altii sunt vinovati: ba e o problema cu site-ul, ba sunt prea multe declaratii si dureaza pana sunt scanate.

La Senat declaratiile lipsesc cu desavarsire de pe pagina de internet. Parlamentarii sustin ca nu sunt la curent cu acest lucru.

Ioan Chelaru, senator PSD: "Cum nu e? O sa verific. Daca nu e, luni cer sa mi-o puna!"

Puiu Hasotti, senator PNL: "Noi vrem sa se publice, o sa cer un vot colegilor si apoi ne adresam conducerii Senatului."

Si daca tot invoca decizia Curtii Constitutionale, au la indemana, potrivit ei, si varianta publicarii declaratiilor, fara sa mentioneze - eventual - adresa imobilelor.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO