Parlamentarii refuză menținerea stării de alertă pe teritoriul întregii țări

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii nu mai vor să mențină starea de alertă pe teritoriul întregii țări. Majoritari, social-democrații se tem totuși să își asume renunțarea la toate restricțiile și se gândesc să propună un proiect de lege care să păstreze mai puține reguli.

Ar fi și varianta în care starea de alertă s-ar menține doar în zonele cu multe îmbolnăviri, susținută de USR, dar pe care Guvernul nu o agreează. Premierul Ludovic Orban le cere aleșilor să se gândească la sănătatea oamenilor.

Aleșii PSD au votat până acum măsurile restrictive impuse de guvern. De dată aceasta nu mai susțin prelungirea stării de alertă. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vom mai fi obligăți să purtăm măști și să păstrăm distanța. PSD vrea să introducă aceste reguli într-un proiect de lege pe care să îl voteze rapid parlamentul.

Alfred Simonis, lider grup PSD: "O lege care să permite Guvernului să ia decizii ar fi o soluție rezonabilă. Prelungirea aberantă a stării de alertă pentru o situație pe care Guvernul nu o gestionează nu e justificată".

Ludovic Orban, Prim-Ministru: "Eu fac apel către parlamentari să voteze în conformitate cu interesul public, pentru apărarea sănătății și vieții românilor. Dacă nu se politizează votul, sunt convins că parlamentul poate să adopte prelungirea stării de alertă".

Citește și
PSD: Rudele lui Tătaru au fost plantate pe salarii nesimţite, în curtea propriului minister. Care e reacția PNL
PSD: Ministrul Sănătăţii vrea să ne ţină şi după 15 iunie în stare de alertă, deşi nu ne prezintă vreun argument

USR și UDMR cer Guvernului să vină cu date exacte de la epidemiologi care să justifice prelungirea stării de alertă. Ei vorbesc și despre scenariul în care Guvernul ar putea menține restricții punctual, doar în localitățile cu multe cazuri.

Dan Barna, președinte USR: "Dați-ne argumente, convingeți-ne de ce pentru România este nevoie să continuăm starea de alertă dat fiind că marea majoritate a cetățenilor nu cunosc pe nimeni afectat".

Kelemen Hunor, președinte UDMR: "Eu văd tendința de a manipula opinia publică. Eu văd zile în care se fac mai puține teste și sunt mai puține cazuri, a două zi fac mai multe teste și sunt mai multe cazuri. Nu suntem nici noi veniți cu pluta, înțelegem și noi aceste mișcări".

Dacă starea de alertă s-ar menține în mai puțin de jumătate de țară - în județele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri - nu ar mai fi nevoie de votul Parlamentului. Guvernul nu este de acord cu această măsură deorece nu ar putea limita circulația unor cetățeni din județele afectate și nici nu i-ar putea obliga pe oameni să poarte mască atunci când ies din zonele cu risc crescut.

Ludovic Orban: "Evident că noi vom propune prin hotărâre de guvern menținerea stării de alertă pe tot teritriul României".

Având în vedere situația din Parlament, nu este exclus nici ca Executivul să ajungă la soluția unei ordonanțe de urgență prin care să prelungească starea de alertă și după dată de 16 iunie.

 

Citește și...
Prima lună de stare de alertă se apropie de final. Unele restricții vor rămâne în vigoare
Prima lună de stare de alertă se apropie de final. Unele restricții vor rămâne în vigoare

Ne apropiem de finalul primei luni a stării de alertă, însă câteva dintre restricţii vor rămâne în vigoare. Asta însemna şi o prelungire a acestei măsuri, chiar dacă vom avea voie să facem anumite lucruri.

PSD: Ministrul Sănătăţii vrea să ne ţină şi după 15 iunie în stare de alertă, deşi nu ne prezintă vreun argument
PSD: Ministrul Sănătăţii vrea să ne ţină şi după 15 iunie în stare de alertă, deşi nu ne prezintă vreun argument

Partidul Social Democrat susţine că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, doreşte să continue starea de alertă şi după 15 iunie, precizând că acesta nu este expert în epidemiologie, ci "mai degrabă în măşti vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei”.

Tătaru: „Din 15 iunie încă suntem în stare de alertă. Virusul nu dispare deodată”
Tătaru: „Din 15 iunie încă suntem în stare de alertă. Virusul nu dispare deodată”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că este posibil ca starea de alertă să rămână în vigoare şi după 15 iunie, ţinând cont de evoluţia epidemiei după relaxarea măsurilor restrictive privind prevenirea răspândirii coronaviursului.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.