Parlamentarii refuză menținerea stării de alertă pe teritoriul întregii țări

Ultima actualizare: 10-06-2020 19:42

Parlamentarii nu mai vor să mențină starea de alertă pe teritoriul întregii țări. Majoritari, social-democrații se tem totuși să își asume renunțarea la toate restricțiile și se gândesc să propună un proiect de lege care să păstreze mai puține reguli.

Ar fi și varianta în care starea de alertă s-ar menține doar în zonele cu multe îmbolnăviri, susținută de USR, dar pe care Guvernul nu o agreează. Premierul Ludovic Orban le cere aleșilor să se gândească la sănătatea oamenilor.

Aleșii PSD au votat până acum măsurile restrictive impuse de guvern. De dată aceasta nu mai susțin prelungirea stării de alertă. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vom mai fi obligăți să purtăm măști și să păstrăm distanța. PSD vrea să introducă aceste reguli într-un proiect de lege pe care să îl voteze rapid parlamentul.

Alfred Simonis, lider grup PSD: "O lege care să permite Guvernului să ia decizii ar fi o soluție rezonabilă. Prelungirea aberantă a stării de alertă pentru o situație pe care Guvernul nu o gestionează nu e justificată".

Ludovic Orban, Prim-Ministru: "Eu fac apel către parlamentari să voteze în conformitate cu interesul public, pentru apărarea sănătății și vieții românilor. Dacă nu se politizează votul, sunt convins că parlamentul poate să adopte prelungirea stării de alertă".

USR și UDMR cer Guvernului să vină cu date exacte de la epidemiologi care să justifice prelungirea stării de alertă. Ei vorbesc și despre scenariul în care Guvernul ar putea menține restricții punctual, doar în localitățile cu multe cazuri.

Dan Barna, președinte USR: "Dați-ne argumente, convingeți-ne de ce pentru România este nevoie să continuăm starea de alertă dat fiind că marea majoritate a cetățenilor nu cunosc pe nimeni afectat".

Kelemen Hunor, președinte UDMR: "Eu văd tendința de a manipula opinia publică. Eu văd zile în care se fac mai puține teste și sunt mai puține cazuri, a două zi fac mai multe teste și sunt mai multe cazuri. Nu suntem nici noi veniți cu pluta, înțelegem și noi aceste mișcări".

Dacă starea de alertă s-ar menține în mai puțin de jumătate de țară - în județele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri - nu ar mai fi nevoie de votul Parlamentului. Guvernul nu este de acord cu această măsură deorece nu ar putea limita circulația unor cetățeni din județele afectate și nici nu i-ar putea obliga pe oameni să poarte mască atunci când ies din zonele cu risc crescut.

Ludovic Orban: "Evident că noi vom propune prin hotărâre de guvern menținerea stării de alertă pe tot teritriul României".

Având în vedere situația din Parlament, nu este exclus nici ca Executivul să ajungă la soluția unei ordonanțe de urgență prin care să prelungească starea de alertă și după dată de 16 iunie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO