Prima lună de stare de alertă se apropie de final. Unele restricții vor rămâne în vigoare
Ne apropiem de finalul primei luni a stării de alertă, însă câteva dintre restricţii vor rămâne în vigoare. Asta însemna şi o prelungire a acestei măsuri, chiar dacă vom avea voie să facem anumite lucruri.
Anunţul a venit de la ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în contextul în care în România vorbim în continuare de o transmitere comunitară a coronavirusului şi de focare în câteva zone.
Cele mai multe sunt în continuare în centrele de îngrijire a bătrânilor şi în spitale.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ultima raportare a Grupului de comunicare strategică arată 125 de pacienţi noi depistaţi cu infecţia COVID 19. Însă trebuie să ţinem cont de faptul că vorbim de o zi de luni care face parte din weekend-ul prelugit de Rusalii, adică o perioadă în care au fost procesate mult mai puţine teste decât într o zi obişnuită.
Cât la sută din populația României s-a imunizat în fața coronavirusului
Aşadar, medicii ne atrag atenţia că nu este cazul să ne gândim la o relaxare totală.
Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist al Spitalului Militar Central: ''Particularitatea acestui virus de a fi contagios, chiar şi în perioada presimptomatică, încă avem 150-200 de cazuri noi,asta demonstrează că virusul încă este prezent, imunizarea este 2-3% cel puţin pentru România."
Tocmai de aceea ministrul Sănătăţii considera că starea de alertă ar trebui prelungită şi după 15 iunie, însă acest lucru va fi decis de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Această prelungire ar însemna de fapt o pârghie legală pentru păstrarea unor măsuri încă recomandate de specialişti, cum sunt purtarea măştii în spaţiile publice închise şi distanţarea fizică.
Măsurile ar putea duce la dispariția virusului înainte de noul sezon rece. În caz contrar, din toamnă spitalele s-ar putea umple iar de bolnavi diagnosticaţi cu infecţia COVID 19.
Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist al Spitalului Militar Central: ''Dacă mesajul ar fi către respectarea măsurilor de protecţie în următoarea perioadă 1 lună, 1 lună şi jumătate, două, să reducem semnificativ poate până la a elimina circulaţia acestui virus din populaţia României.''
Grupul de Comunicare Strategică anunţă că în secţiile de terapie intensivă sunt 146 de bolnavi.
Până acum, în România, infecţia COVID 19 a fost depistată la peste 20 de mii de persoane. 14.826 s-au vindecat şi au fost deja externate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, restrictii, stare de alerta,
Dată publicare:
08-06-2020 20:18