Parlamentar: România are de recuperat de la Rusia un tezaur de peste 90 de tone de ”aur fin”

Lingouri de aur

Deputatul PNL Alexandru Muraru afirmă că Banca Naţională a României are depozitate la Moscova 91,5 tone aur fin, în valoare de 315.154.980 de lei.  

În opinia sa, România trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului BNR.

Trebuie să continuăm demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României. Astăzi se împlinesc 105 ani (1917) de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin. ”, a transmis parlamentarul pe Facebook.

Valoarea unui gram de aur acum este de 269 de lei, la cursul BNR. Rezultă astfel o valoare actuală de circa 4,9 miliarde de euro, respectiv 24,34 miliarde de lei.

Rezerva actuală de aur a României este de 103,6 tone, evaluate la circa 5,8 miliarde de euro, conform datelor oficiale ale BNR. 

Citește și
tezaur Moscova
Consilierul guvernatorului BNR, despre Tezaurul Romaniei de la Moscova: E momentul sa ne retragem din comisie

Potrivit parlamentarului liberal, în prezent, negocierile dintre România și Rusia privind tezaurul au fost sistate.

”Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”.

Dar, după cum bine ştiţi, după venirea bolșevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate.

Ministerul de Externe Bogdan Aurescu a reluat, după 3 ani, în 2019, activitățile Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial. Izbucnirea războiului a sistat aceste negocieri.

După ce Ucraina și lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiționată revenirea Federației Ruse pe scena internațională de respectarea obligațiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesc”., afirmă el.

Ce spunea guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre tezaurul României furat de ruși

 

La jumătatea anului 2021, Mugur Isărescu a vorbit despre destinul tezaurului românesc, aflat la Moscova, cu ocazia dezbaterii volumului „Destinul tezaurului românesc. Argumente din arhivele ruse”, unde guvernatorul a făcut o prefaţă la lucrarea scrisă de istoricul militar Ilie Schipor.

În 1916, în decembrie, 1738 casete cu aur al Băncii Naţionale, în valoare de 314.580.456,84 milioane lei, şi 2 casete cu bijuteriile Reginei Maria, în valoare declarată de 7 milioane lei, au fost încărcate într-un tren cu destinaţia Moscova, unde au fost depuse în tezaurul Băncii de Stat a Rusiei, aflat în „Sala armelor”, de la Kremlin. Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321.580.456 lei aur.

În iulie 1917, a început pregătirea unui alt transport, în care au fost incluse şi valori ale Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, o parte din documentele păstrate la Arhivele Statului, arhivele unor instituţii publice şi particulare, lucrări de artă şi alte piese de valoare aparţinând colecţiilor particulare, odoare mănăstireşti, cărţi rare, manuscrise, documente şi colecţiile numismatice ale Academiei Române, ale Muzeului de antichităţi, valori ale unor mari bănci comerciale, respectiv acţiuni, obligaţiuni, depozite ale clienţilor etc.

În 3 dintre cele 24 de vagoane pregătite, au fost încărcate 188 de casete cu aur şi cu alte valori ale Băncii Naţionale. Valoarea declarată a celor 188 casete era de 1.594.757.083 lei. Aurul efectiv era calculat la 574.523 lei, arhiva la 500.000 lei, iar restul reprezenta valoarea titlurilor, efectelor, depozitelor, cărţilor şi a altor acte ale BNR evacuate împreună cu aurul.

După acest ultim transport, cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin. Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”. Dar, după cum bine ştiţi, istoria s-a desfăşurat altfel.” - a spus Isărescu în 2021.

În opinia guvernatorului BNR, ”problema tezaurului românesc declarat sechestrat de autoritățile ruse sine die în Rusia rămâne astăzi la fel de actuală ca acum un secol”.

”Noi vom susține eforturile pentru recuperarea acestuia, punând la dispoziția celor interesați toate dovezile documentare și juridice pe care le deținem și prezentând argumentat și obiectiv felul în care o chestiune de natură tehnică, perfectată într-un context special, decurgând din termenii Tratatului de alianţă şi ai convenţiei militare semnate de România cu puterile Antantei în august 1916, a fost transferată în sfera politicului şi folosită de guvernul sovietic ca element de presiune în relaţiile sale cu România” - a mai transmis Mugur Isărescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și...
100 de ani de cand tezaurul Romaniei a plecat la Moscova si nu s-a mai intors. Cat am reusit sa mai recuperam din el
100 de ani de cand tezaurul Romaniei a plecat la Moscova si nu s-a mai intors. Cat am reusit sa mai recuperam din el

Se implinesc 100 de ani de cand Romania a ramas fara tezaur. Pe 21 decembrie 1916, un transport cu 17 vagoane de tren, incarcate cu lingouri de aur, monede, bijuterii si picturi, ajungea la Moscova si avea sa ramana acolo pana in zilele noastre.

Consilierul guvernatorului BNR, despre Tezaurul Romaniei de la Moscova: E momentul sa ne retragem din comisie
Consilierul guvernatorului BNR, despre Tezaurul Romaniei de la Moscova: E momentul sa ne retragem din comisie

Dr. Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR, membru al Comisiei comune romano-ruse pentru studierea Tezaurului, considera ca statului roman ii lipseste internationalizarea acestei chestiuni.

Rusia reactioneaza dupa declaratiile lui Mugur Isarescu privind tezaurul romanesc.
Rusia reactioneaza dupa declaratiile lui Mugur Isarescu privind tezaurul romanesc. "Este treaba istoricilor sa-l caute"

Problema rezervei de aur a Romaniei are o latura istorica importanta si ii revine in primul rand unei echipe bilaterale de istorici sa se ocupe de aceasta chestiune, a declarat vineri Ministerul Afacerilor Externe rus agentiei TASS.

Documente autentice: Cat aur continea tezaurul Romaniei plecat la Moscova acum 100 de ani.Ce spune Isarescu despre repatriere
Documente autentice: Cat aur continea tezaurul Romaniei plecat la Moscova acum 100 de ani.Ce spune Isarescu despre repatriere

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca transferul, in urma cu o suta de ani, a tezaurului Romaniei in Rusia a avut loc in baza unei increderi reciproce intre cele doua state.

Locul unde puteti sa va faceti un selfie cu
Locul unde puteti sa va faceti un selfie cu "tezaurul Romaniei". In 1944, tot aurul BNR risca sa fie ingropat in munte

Un pont pentru iubitorii de istorie: pestera de langa manastirea Tismana a fost transformata intr-un inedit muzeu al tezaurului national.

Recomandări
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, a anunţat Kremlinul.

Victimele lui Eugen Sabău cer instanțelor să-i anuleze eutanasierea. Cazul românului este fără precedent în Europa
Victimele lui Eugen Sabău cer instanțelor să-i anuleze eutanasierea. Cazul românului este fără precedent în Europa

Victimele românului care și-a împușcat colegii de muncă în Spania și urmează să fie eutanasiat peste patru zile, au cerut instanțelor să-i anuleze sfârșitul programat.  

Pedepsele primite de două inspectoare ANAF după ce au cerut și primit mită de la proprietara unui salon
Pedepsele primite de două inspectoare ANAF după ce au cerut și primit mită de la proprietara unui salon

Două inspectoare de la Direcția de Antifraudă Fiscală din Capitală și-ar putea petrece următorii ani în spatele gratiilor.