100 de ani de cand tezaurul Romaniei a plecat la Moscova si nu s-a mai intors. Cat am reusit sa mai recuperam din el

Ultimul update: Vineri 23 Decembrie 2016 07:11
Data publicarii: Miercuri 21 Decembrie 2016 08:48
Categorie: Financiar

Se implinesc 100 de ani de cand Romania a ramas fara tezaur. Pe 21 decembrie 1916, un transport cu 17 vagoane de tren, incarcate cu lingouri de aur, monede, bijuterii si picturi, ajungea la Moscova si avea sa ramana acolo pana in zilele noastre.

Prietenii nostri de atunci, rusii, ar fi trebuit sa il tina la adapost in vremea in care Romania se afla in razboi. Doar o mica parte a mai fost, insa, returnata tarii noastre. La Muzeul National de Istorie au fost expuse marti cateva dintre obiectele intoarse acasa, in 1956.

In decembrie 1916, pe cand capitala Romaniei in vreme de razboi se mutase la Iasi, guvernul roman a decis ca valorile Bancii Nationale sa fie duse in Rusia, departe de pericolul german.

Astfel, 17 vagoane de tren, incarcate cu 91,32 de tone de aur din depozitele Bancii Nationale, au plecat la Moscova. Doar ca acolo apele tulburi pregateau schimbarea regimului.

Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie: "Puterea a fost preluata de un regim criminal, cel bolsevic, care nu a respectat nicio prevedere a dreptului international si, evident, nu a considerat ca are nicio obligatie fata de Romania, sa-i restituie bunurile care fusesera incredintate spre pastrare unui aliat."

In iulie 1917, in ciuda haosului declansat de bolsevici la Moscova, Romania trimite un al doilea transport: trei vagoane de tren incarcate cu aur, titluri, arhive si carti.

Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie: "Intr-o Rusie deja devastata de anarhie, aflata in pragul prabusirii, au fost trimise alte bunuri ale BNR, ale Casei de Economii si Consemnatiuni, ale multor banci, societati de asigurari, companii romanesti si, pe langa toate acestea, au fost trimise bunurile artistice cele mai importante ale natiunii, tezaurele Muzeului de Antichitati."

Romaniei i-au fost returnate numai o parte din bunuri, in 1935 si 1956: titluri, cerneluri, carti rare, obiecte bisericesti, picturi sau monede.

Unul dintre obiectele returnate in 1956 este Evanghelia greco-romana a Manastirii Horezu. Aceasta a fost tiparita in anul 1693, in Bucuresti, la comanda lui Constantin Brancoveanu si ferecata apoi in aur de catre un mester sibian, in 1709.

Tot in 1956 a fost restituit si Tezaurul de la Pietroasele, cu "Closca cu puii de aur". Istoricii romani spun ca in Rusia au ramas, insa, aurul Bancii Nationale si cele mai de pret obiecte ale culturii noastre, printre care picturi sau bijuterii.

Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie: "Va puteti imagina, de exemplu, ca valoarea bijuteriilor Reginei Maria era echivalenta cu 2,300 kilograme de aur... Imaginati-va 2 tone si 300 de kg de aur sub forma de bijuterii si pietre pretioase. Asta era numai la valoarea aurului brut in 1916, fara a socoti valoarea pietrelor pretioase si calitatea artistica."

Reprezentantii BNR sustin ca au prezentat partii ruse toate documentele care atesta dreptul Romaniei de a primi inapoi tezaurul, dar partea rusa a comisiei de negocieri nu a ajuns la o concluzie.

Consilierul guvernatorului BNR, despre Tezaurul Romaniei de la Moscova: E momentul sa ne retragem din comisie
Consilierul guvernatorului BNR, despre Tezaurul Romaniei de la Moscova: E momentul sa ne retragem din comisie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Avion
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Europa de Est își vrea muncitorii înapoi. România, cea mai afectată de lipsa mâinii de lucru
Euro
Previziuni sumbre: 2019 ar putea fi ultimul an de creştere economică. Adoptarea euro, tot mai departe
“Tu ești viitorul!” Curajoși, creativi, workaholici, pasionați. Ei sunt antreprenorii de azi și creatorii de mâine
Bitcoin a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul an
Statul va trimite inspectori deghizați în hotelurile din țară. Care este misiunea lor
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Sute de joburi pentru români ȋn Germania, cu salarii până la 74.000 €/an. Ce meserii se caută