Ordonanta "pensie sau salariu", atacata la Curtea Constitutionala

08-01-2009 00:00

Controversata ordonanta care le cere pensionarilor reangajati sa aleaga intre pensie si salariu a fost atacata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala. Motivul: se incalca dreptul oamenilor la munca.

Pensionarii vor fi platiti cu ora, ceea ce inseamna ca economiiile la bugetul de stat vor fi cu mult mai mici decat prevedeau initiatorii ordonantei.
Alina Pahoncia, editor Ziarul Financiar

In acelasi timp, profesorii, medicii, actorii si asistentii maternali ii cer Guvernului sa revina asupra acestei hotarari, pentru a nu pierde oamenii din sistem. 

Premierul, Emil Boc, e de neclintit si spune ca actul a fost interpretat gresit de toata lumea. Emil Boc a mai precizat ca unul dintre motivele pentru care a fost emisa aceasta ordonanta este si economia bugetara. Dar cum orele lucrate ar putea fi mult mai multe pe hartie, efectul s-ar putea sa fie tocmai invers.

Insa ordonanta spune clar ca nu mai pot primi pensie toti cei care realizeaza in paralel venituri de la stat, adica inclusiv cumul de ore sau bani veniti din drepturi de autor.

A vizat (n.r. ordonanta) abuzurile din Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei. Cam asa arata democratia, fara exceptii.
Traian Basescu, presedintele Romaniei
Emil Boc spune ca ordonanta nu va fi modificata, insa va emite un ordin comun al Ministerului Muncii si al Ministerului Finantelor, pentru a face aceste precizari.

Pana atunci, in forma actuala, actul a fost atacat din toate partile. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala, iar ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a recunoscut astazi ca Guvernul a dat ordonanta fara avizul consulatativ al Consiliului Superior al Magistraturii

Sindicatele au sarit si ele ca arse, de teama ca aplicarea ordonanei ar duce la o criza de personal.

Presedintele a recunoscut ca nu profesorii sau medicii erau cei vizati de ordonanta, dar ca legea trebuie aplicata.

Curtea Constitutionala se va pronunta pe 15 ianuarie.


VIDEO PROTVPLUS.RO