Orban: Vinovații pentru crimele Mineriadei vor fi pedepsiți când vor dispărea vechii procurori

Ultima actualizare: 13-06-2020 10:52
Mineriada iunie 1990
Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Ludovc Orban este de părere că vinovații pentru crimele comise în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 vor fi pedepsiți abia după ce vechii procurori vor dispărea din sistemul de magistratură.

Șeful Guvernului a făcut aceste declarații la Universitatea București, unde a ținut un scurt discurs după ce a depus coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi la Monumentul "Kilometrul zero al democraţiei".

”Eu cred cu tărie că atunci când procurorii care făceau anchete împotriva studenților nevinovați și a celor din Piața Universității vor dispărea din Parchet - și lucrul acesta nu e departe - se vor găsi cu adevărat procurori și magistrați care să ducă la bun sfârșit acest proces care înseamnă un act de dreptate față de români și față de toți cei care au fost victimele neconstituționale, nelegale, care a fost de o gravitate fără precedent.” - a spus premierul României.

Orban: Regimul comunist condus de Iliescu a decis să facă apel la mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor

 

Premierul Ludovic Orban a făcut sâmbătă un apel către magistraţi să facă lumină şi să stabilească adevărul în Dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie, care nu este nici până astăzi rezolvat.

"În 13 iunie regimul comunist, condus de Ion Iliescu, după ce câştigase alegerile în "Duminica Orbului" a decis, după o înscenare penibilă, să facă apel în primă fază la forţele de ordine şi după aceea să facă apel la mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor, oamenilor care aveau o puternică convingere anticomunistă şi în favoarea libertăţii. Iar după data de 13 iunie au urmat crime, scene de o brutalitate inimaginabilă, anchete făcute de procurori,bătăi ale tinerilor nevinovaţi, administrate fie de mineri, fie de organele de ordine. Nici până astăzi Dosarul numit "Mineriada", un dosar care trebuie să facă dreptate nu este finalizat, iar vinovaţii nu sunt pedepsiţi. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă lumină, să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi", a declarat premierul în Piaţa Universităţii, potrivit Agerpres. 

Afirmațiile lui Orban vin la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este o "ruşine şi o jignire profundă" faţă de întreaga societate faptul că dosarul Mineriadei trenează de 30 de ani şi a făcut apel la cei care se ocupă de acest dosar să facă dreptate. 

30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie. Ce rol a jucat președintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu

 

În urmă cu 30 de ani, acţiunea în forţă a autorităţilor pentru a îndepărta ultimii manifestanţi rămaşi în Piaţa Universităţii după protestul anticomunist maraton început în 22 aprilie 1990 instaura în centrul Capitalei violenţa şi teroarea.

Punctul culminant a fost atins odată cu venirea minerilor. Patru oameni au murit şi peste 1.300 au fost răniţi. În presa vremii, relatările despre ceea ce s-a întâmplat în 13 - 15 iunie oscilau între ”tentativă de lovitură de stat”şi ”dovada gravei crize morale” prin care trecea ţara având drept consecinţă ”întoarcerea la epoca de piatră”.

CITIȚI mai multe detalii aici.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO