Orban: Următoarea creştere a alocaţiilor va fi de la 1 ianuarie 2022
Vin vești proaste de la Guvern. Alocațiile pentru copiii nu vor crește de luna viitoare și nici până la sfârșitul anului.
Ministrul Muncii susține că banii pentru o nouă majorare, aproximativ două miliarde de lei, nu sunt prevăzuți în buget.
Decizia a fost anunţată, luni seară târziu, de Ludovic Orban, după o şedinţă a Coaliției de guvernare.
Ludovic Orban preș. Camerei Deputaților: ”Sigur, coaliţia îşi menţine angajamentul de a realiza dublarea alocaţiilor conform legii, am stabilit să crească alocaţiile. Următoarea creştere va fi de la 1 ianuarie 2022.”
În prezent, un copil mai mare de doi ani primește o alocație de 214 lei pe lună, iar cei care n-au împlinit doi ani, 427 de lei lunar. Aceeași sumă o primesc și copiii cu dizabilități, până la 18 ani. În total, peste patru milioane de copii au alocat un buget de aproape 10 miliarde de lei. O nouă majorare cu 20% a alocațiilor ar crește această sumă cu încă aproape două miliarde de lei și s-ar depăși în total 1% din produsul intern brut, spune ministrul Muncii.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: "Un efort bugetar pe care nu știu dacă putem să-l susținem și aștept de la liderii politici rațiune, fie se prorogă termenul dacă nu se identifică sursele de finanțare, fie se iau din altă parte la rectificarea bugetară."
Legea acum în vigoare a fost adoptată de fostul guvern Orban și prevede o dublare a alocațiilor în cinci etape, cu câte 20%. Primele două creșteri au fost stablite pentru august anul trecut și 1 ianuarie anul acesta.
Următoarea tranșă ar trebui să vină la 1 iulie.
Surse din ministerul Finanțelor spun că orice buget de stat se întemeiază pe baza legislației în vigoare, ceea ce înseamnă că banii ar fi cuprinși și în bugetul de stat scris și votat la începutul anului.
Dan Barna, vicepremier: "În momentul în care s-a construit programul de guvernare și s-a construit bugetul erau alocările așa cum le cunosc și eu cum le cunoașteți și dumneavoastră. Vom vedea la momentul acesta dacă e o altă poziție de la Ministerul Finanțelor."
Ministrul Muncii neagă însă acest lucru, la fel cum a făcut și premierul Florin Cîțu, săptămână trecută.
Florin Cîţu, prim-ministru al guvernului României: "Am discutat despre o singură creștere anul acesta a alocațiilor, la începutul anului. Care va fi dinamica în perioada următoare, pot să facă amendamente în Parlament. Dacă nu le fac la timp, bineînţeles că va trebui să facem printr-o ordonanţă de urgenţă modificarea, ca să asigurăm că nu vom avea o altă modificare în anul acesta. Nu de alta, dar nu este în buget şi atunci vom avea o problemă bugetară."
Coaliția intenționează să anuleze o nouă creștere a alocațiilor până la 1 ianuarie 2022. În Parlament, această modificare a fost deja adoptată de Senat, însă proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților, care este și for decizional. În cazul în care deputații nu vor da votul până la finalul lunii, guvernul ar putea decide amânarea majorării prin ordonanță de urgență.