Nume noi în viitorul Parlament. Senatorul după care a fost numită o stradă şi soţii aleşi în camere diferite
Viitorul parlament va avea deputați și senatori cu experiență, dar și nume noi. Și nu vorbim doar de cei din partidul AUR, surpriza acestor alegeri, dar și de reprezentanți ai celorlalte formațiuni politice.
Cei mai mulți dintre nou veniți sunt din mediul de afaceri și speră că vor avea proiecte și pentru comunitățile care i-au trimis în Parlament.
Însă, la fel ca și în trecut, românii vor fi reprezentați și de parlamentari cu condamnări ori implicați în scandaluri cu iz penal.
La Senat, social democrații au 47 de mandate, urmați de liberali, cu 41, USR-PLUS cu 25 de mandate, Alianța pentru Unirea Românilor, cu 14, și UDMR, cu 9 mandate.
La Camera Deputaților, PSD are 110 aleși, PNL 93, USR-PLUS 55, AUR 33, iar UDMR -21.
În județul Vaslui, PSD a câştigat alegerile parlamentare și va da un senator și trei deputați. Printre cei trei este și Eduard Popică, fost prefect de Vaslui în perioada 2017-2019, care se va afla la primul mandat.
Eduard Popică, viitor deputat PSD: ”Am emoții, e un drum nou, un drum pe care nu l-am mai parcurs până acum. Dacă ești serios și dedicat, drumul spre victorie e deschis. Mereu PSD a fost greșit identificat cu un partid de comuniști, cum spun unii, e o idee falsă”.
Senatorul PSD din Constanța care are propria stradă
În județul Constanța, au câștigat bătălia politică liberalii, urmați de cei de la PSD. Aceștia îl trimit în Parlament, tot la primul mandat de senator, pe Felix Stroe.
A fost timp de 17 ani director al Regiei de Apă din județ și este fost comandant de navă de război.
Conduce filială județeană a partidului din 2015, după demisia lui Radu Mazăre și în 2017 a fost ministru al Transporturilor, în Cabinetul Grindeanu.
În 2010 a devenit cetățean de onoare al orașului Constanța, iar în comuna Cumpăna o stradă îi poartă numele, pentru că ar fi contribuit activ la aducerea apei curente în localitate, au susținut responsabilii. L-am contactat, dar nu a fost de găsit.
Tot la Constanța, AUR va avea un senator și doi deputați, oameni intrați de curând în politică. Doi soți vor fi ea senator, el deputat. Al doilea mandat de deputat îi revine lui Dumitru-Viorel Focşa.
În județul Buzău Alianța USR-PLUS a obținut un singur loc, obținut de Emanuel Ungureanu.
Se află la al doilea mandat de deputat, după ce a reprezentat anterior județul Cluj și a fost 4 ani vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Emanuel Ungureanu: ”Oameni sunt pesimiști, nu au încredere în politicieni și vrem să le arătăm că politicienii pot fi și altfel. Buzăul e un oraș cu 11 cimitire, vor să îl facă pe al 12-lea și eu sper să reușim să facem un spital nou acolo, în loc de acest al 12-lea cimitir".
Alianța USR-PLUS are și la Alba un singur mandat de deputat, ocupat de Beniamin Todosiu. Are 33 de ani, este antreprenor și deține un laborator de tehnică dentară. Și el este tot la prima experiență în Parlament.
Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: ”Am intrat în politică dintr-o revoltă interioară a faptului că România este condusă de 25 de ani de o clasă politică care te lasă la voia întâmplării, noi tinerii fie ne chinuim în țară să găsim modalități să prosperăm, fie plecăm din țară”.
Timiș printre județele cu cei mai mulți parlamentari: 14
Timișul se numără printre județele care vor avea cei mai mulți parlamentari: 4 la Senat și 10 la Camera deputaților.
USR-PLUS a câștigat alegerile, atât în Timișoara, cât și în județ. Daniel Toda va fi deputat din partea alianței și vine din mediul privat.
Daniel Toda, viitor deputat USR-PLUS: ”Mă bazez pe digitalizare, bazându-mă pe experiența din mediul privat, am lucrat în IT".
În Timiș, PNL merge la Camera Deputaților cu 4 locuri, iar la Senat cu Alina Gorghiu. Claudiu Chira este liberalul bănățean aflat la primul mandat de deputat, obținut prin redistribuire, în timp ce fostul premier Sorin Grindeanu va fi de asemenea deputat, din partea PSD.
Conform Legii 208 din 2015 privind organizarea alegerilor, sunt 43 de circumscripții electorale, una pentru fiecare județ, una pentru Capitală și încă una pentru românii din diaspora.
Un deputat reprezintă 73.000 de locuitori dintr-un județ, iar un senator este ales la 168.000 de locuitori.
La redistribuire, se mai adaugă un deputat și un senator în județele în care este depășită jumătatea normei de reprezentare.