Noul pachet de legi controversate care intra in Camera Deputatilor, dupa Codul Penal si aministia

Ultimul update: Duminica 15 Decembrie 2013 00:14
Data publicarii: Joi 12 Decembrie 2013 15:57
Categorie: Politic
camera deputatilor

Camera Deputatilor va dezbate si supune la vot, saptamana viitoare, marti, o noua transa de legi controversate si cu miza politica majora,printre acestea aflandu-se legea privind parteneriatul public-privat, dar si legea serviciului de salubrizare.

Totodata, Camera Deputatilor se va pronunta prin vot, tot saptamana viitoare, marti, si asupra propunerii legislative pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse, care a fost reintrodusa pe ordinea de zi, si in acest caz Camera fiind for decizional.

Legea privind parteneriatul public-privat si Legea serviciului de salubrizare a localitatilor au fost, de asemenea, introduse pe ordinea de zi a sedintei Camerei de saptamana viitoare, in conditiile in care rapoartele la cele doua propuneri legislative - ambele de adoptare - au fost elaborate luni seara, pe 9 decembrie, in aceeasi seara in care au trecut de Comisia juridica Legea amnistierii, Legea lobby-ului si modificarile la Codul penal.

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (Pl-x 457/2013), transmis Parlamentului de catre Guvern, a fost adoptat de Senat in noiembrie 2013 si are un caracter ordinar.
Comisiile de Industrii si Juridica au elaborat luni, pe 9 decembrie, raport comun de adoptare.

Proiectul de lege vizeaza reglementarea incheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu.

Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat nr.178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.

Totodata, proiectul prevede ca inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, in anumite conditii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise in aplicarea acesteia, putand lua orice masuri prevazute de lege pentru indreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza in propunerea legislativa.

Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate in temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a acesteia, inceteaza de drept.

Un alt proiect de lege controversat si cu miza politica majora asupra caruia Camera se va pronunta in sedinta de saptamana viitoare, marti, este cel referitor la serviciul de salubrizare a localitatilor.

Acest proiect de lege, care are caracter organic, are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr.101/2006, cu modificarile ulterioare, si amendeaza cadrul legislativ actual, impunand obligatii generatorilor de deseuri de a implementa sisteme de colectare selectiva pentru hartie, metal, plastic si sticla.

Proiectul stabileste obligativitatea organizarii sistemului de colectare selectiva, perioada maxima de organizare si termenul limita de implementare, persoanele si modul de delegare a responsabilitatii aplicarii acestuia, penalizari si amenzi.

Proiectul a fost adoptat de Senat in aprilie 2010.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a venit de mai multe ori la dezbaterea proiectului de lege in cadrul Comisiei de Industrii pentru a solicita ca serviciul de salubrizare sa fie preluat de catre Primaria Generala. Aceasta solicitare a intampinat opozitia vehementa a primarilor de Sector, care nu sunt de acord sa cedeze un drept castigat.

Proiectul de lege prevede, intr-unul dintre amendamentele adoptate, elaborate de raportori, faptul ca "autoritatile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucuresti au competente exclusive in ceea ce priveste infiintarea, organizarea, atribuirea si derularea activitatilor serviciului de salubrizare, cu exceptia activitatilor care sunt in competenta unitatii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucuresti, respectiv de dezinsectie, dezinfectie, deratizare (...)".

Totodata, Legea privind amnistierea va fi supusa votului deputatilor saptamana viitoare

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

camera deputatilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Ponta: Modificarile CP si amnistia vor fi discutate cu CE, dar Parlamentul are drept de legiferare
Ponta: Modificarile CP si amnistia vor fi discutate cu CE, dar Parlamentul are drept de legiferare
Ambasadorii Germaniei, Olandei si Frantei la Bucuresti discuta cu deputatii pe tema Codului penal
Ambasadorii Germaniei, Olandei si Frantei la Bucuresti discuta cu deputatii pe tema Codului penal
Crin Antonescu, despre legea care prevede superimunitatea parlamentarilor:
Crin Antonescu, despre legea care prevede superimunitatea parlamentarilor: "Am fost gresit informat"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Ludovic Orban
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale
Traian Băsescu: ”Dacă ţineţi la România, schimbaţi guvernul!”
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României