Noul pachet de legi controversate care intra in Camera Deputatilor, dupa Codul Penal si aministia

Ultimul update: Duminica 15 Decembrie 2013 00:14
Data publicarii: Joi 12 Decembrie 2013 15:57
Categorie: Politic
camera deputatilor

Camera Deputatilor va dezbate si supune la vot, saptamana viitoare, marti, o noua transa de legi controversate si cu miza politica majora,printre acestea aflandu-se legea privind parteneriatul public-privat, dar si legea serviciului de salubrizare.

Totodata, Camera Deputatilor se va pronunta prin vot, tot saptamana viitoare, marti, si asupra propunerii legislative pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse, care a fost reintrodusa pe ordinea de zi, si in acest caz Camera fiind for decizional.

Legea privind parteneriatul public-privat si Legea serviciului de salubrizare a localitatilor au fost, de asemenea, introduse pe ordinea de zi a sedintei Camerei de saptamana viitoare, in conditiile in care rapoartele la cele doua propuneri legislative - ambele de adoptare - au fost elaborate luni seara, pe 9 decembrie, in aceeasi seara in care au trecut de Comisia juridica Legea amnistierii, Legea lobby-ului si modificarile la Codul penal.

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat (Pl-x 457/2013), transmis Parlamentului de catre Guvern, a fost adoptat de Senat in noiembrie 2013 si are un caracter ordinar.
Comisiile de Industrii si Juridica au elaborat luni, pe 9 decembrie, raport comun de adoptare.

Proiectul de lege vizeaza reglementarea incheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu.

Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat nr.178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL pentru ca ar deschide calea pentru incheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.

Totodata, proiectul prevede ca inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, in anumite conditii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise in aplicarea acesteia, putand lua orice masuri prevazute de lege pentru indreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza in propunerea legislativa.

Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate in temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a acesteia, inceteaza de drept.

Un alt proiect de lege controversat si cu miza politica majora asupra caruia Camera se va pronunta in sedinta de saptamana viitoare, marti, este cel referitor la serviciul de salubrizare a localitatilor.

Acest proiect de lege, care are caracter organic, are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr.101/2006, cu modificarile ulterioare, si amendeaza cadrul legislativ actual, impunand obligatii generatorilor de deseuri de a implementa sisteme de colectare selectiva pentru hartie, metal, plastic si sticla.

Proiectul stabileste obligativitatea organizarii sistemului de colectare selectiva, perioada maxima de organizare si termenul limita de implementare, persoanele si modul de delegare a responsabilitatii aplicarii acestuia, penalizari si amenzi.

Proiectul a fost adoptat de Senat in aprilie 2010.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a venit de mai multe ori la dezbaterea proiectului de lege in cadrul Comisiei de Industrii pentru a solicita ca serviciul de salubrizare sa fie preluat de catre Primaria Generala. Aceasta solicitare a intampinat opozitia vehementa a primarilor de Sector, care nu sunt de acord sa cedeze un drept castigat.

Proiectul de lege prevede, intr-unul dintre amendamentele adoptate, elaborate de raportori, faptul ca "autoritatile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucuresti au competente exclusive in ceea ce priveste infiintarea, organizarea, atribuirea si derularea activitatilor serviciului de salubrizare, cu exceptia activitatilor care sunt in competenta unitatii administrativ-teritoriale a Municipiului Bucuresti, respectiv de dezinsectie, dezinfectie, deratizare (...)".

Totodata, Legea privind amnistierea va fi supusa votului deputatilor saptamana viitoare

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

camera deputatilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Ponta: Modificarile CP si amnistia vor fi discutate cu CE, dar Parlamentul are drept de legiferare
Ponta: Modificarile CP si amnistia vor fi discutate cu CE, dar Parlamentul are drept de legiferare
Ambasadorii Germaniei, Olandei si Frantei la Bucuresti discuta cu deputatii pe tema Codului penal
Ambasadorii Germaniei, Olandei si Frantei la Bucuresti discuta cu deputatii pe tema Codului penal
Crin Antonescu, despre legea care prevede superimunitatea parlamentarilor:
Crin Antonescu, despre legea care prevede superimunitatea parlamentarilor: "Am fost gresit informat"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Vaccinurile, intre mit si realitate
E bine sa-mi vaccinez copilul? Medicul Neotolog, Ana Culcer, ne da sfaturi esentiale

11:55
VORBESTE LUMEA
Se tunde acasa, dar nu renunta la Caviar
Tratament cu caviar? Cristina Spatar ne dezvaluie secretul unui par sanatos

03:05
VORBESTE LUMEA
Eveniment exclusivist, intr-o hala industriala
Eveniment Exclusivist. O renumita casa de moda a lansat un parfum nou. Vrei sa vezi cum a iesit evenimentul?

04:09
LA MARUTA
Alexandra Ojog, cea mai in forma femeie din Romania
Cea mai fit mamica de la Ninja Warrior. Alexandra Ojog arata senzational

10:20
LA MARUTA
Cascadorul Ștefan Costache, provocarea ”Ninja Warrior”
Află cum a fost pentru el experiența Ninja Warrior, câte sporturi face și care au fost adevărații susținători ai cascadorului.

07:11
LA MARUTA
Saveta Bogdan, provocarea branzei fermentate
Provocare culinara pentru Emil Regle. Ce specialitati a gustat, legat la ochi?

05:27
LA MARUTA
Andrei Aradis, Intre actorie si asociatia de locatari
Andrei Aradis, protagonistul serialului VLAD, care va incepe in curand pe PRO TV, a vorbit in exlusivitate pentru emisiunea La Maruta

09:56
LA MARUTA
Corina Caragea, calatorie fascinanta in Japonia
A calatorit pana in Japonia! Simona Caragea ne-a povestit cum a fost experienta

05:53
LA MARUTA
Magicianul Robert Tudor, sezantie in Bali
Salutari pentru Maruta, chiar din Bali! Magicianul Robert Tudor nu s-a lasat si a facut spectacol pe o plaja.

04:54
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
Biserica
Ședință în biserică. Politicieni și preoți au vorbit despre referendumul privind familia
CCR discută legea privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese
Moțiunea ”După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, votată astăzi
Reacția unui europarlamentar olandez după ce l-a auzit pe Tăriceanu vorbind despre ”statul paralel” și serviciile secrete
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Discuțiile purtate
Viorica Dăncilă, schimb de opinii cu Manfred Weber despre situaţia din România
Ilie Bolojan, primar Oradea
Ilie Bolojan: Am demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL
Victor Ponta îl acuză pe Liviu Dragnea de ”înaltă trădare” din cauza legii offshore
PSD modifică din nou legile justiției, prin OUG, pentru ”corelare” cu observațiile Comisiei de la Veneția
Ministrul Culturii, certat de deputați pentru că a ignorat comisia timp de 8 luni
Șerban Nicolae, urare șocantă făcută către un senator din Opoziție. VIDEO
Iordache, despre protocoalele secrete: Ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional