Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 - 2024. DOCUMENT

×
Codul embed a fost copiat

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor - au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020-2024.

La ceremonia care a avut loc la Palatul Parlamentului a participat şi premierul propus de coaliţie, Florin Cîţu.

Acordul prevede că propunerea pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu, pentru preşedinte al Senatului - Anca Dragu, iar pentru preşedinte al Camerei Deputaţilor - Ludovic Orban.

"România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta", se arată în document.

Liderii coaliţiei menţionează, în textul acordului, că "perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie", apreciind că "statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21".

Citește și
Ludovic Orban, Florin Citu
PNL îl va propune pe Orban fie ca premier, fie preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ce se va întâmpla cu Cîţu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului", se mai arată în acordul de guvernare.

În document se remarcă prezenţa scăzută la vot, care este "un semnal de alarmă pentru democraţie", liderii PNL, USR PLUS şi UDMR angajându-se să acţioneze pentru a confirma încrederea cetăţenilor care i-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu i-au votat.

"Vom fi transparenţi, ne vom consulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi sindicale şi
vom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezenta diferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european", se mai arată în textul documentului.

De asemenea, liderii coaliţiei de guvernare se angajează să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului din 6 decembrie.

"Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre", se menţionează în acord.

Totodată, liderii celor trei partide îşi asumă guvernarea pe o legislatură completă.

"România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetăţeni", se mai menţionează în text.

Liderii formaţiunilor din coaliţie arată şi că vor propune oameni profesionişti în funcţiile de demnitate publică convenite, descurajând "nepotismul şi clientelismul".

"Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs", se mai precizează în textul acordului de guvernare.

Declarațiile liderilor partidelor

 

Liderii formaţiunilor care formează coaliţia de guvernare au vorbit despre stabilitate, asumare şi competenţă în viitorul Guvern, pentru a moderniza România.

"Suntem hotărâţi ca, în cel mai scurt timp, să dăm României un guvern responsabil, care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creşterea calităţii vieţii fiecărui român, modernizarea României", a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a precizat că mai sunt unele obiective ale Alianţei care nu şi-au găsit materializarea în programul de guvernare, dar pentru care se vor găsi "căi parlamentare de rezolvare".

"Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României", a punctat Barna, care şi-a exprimat încrederea că există o şansă reală să existe un guvern învestit până la Crăciun.

"Coaliţia este dovada unei maturităţi politice", a subliniat şi Dacian Cioloş, copreşedinte al USR PLUS. "Suntem conştienţi că aşteptările sunt foarte mari de la noi, de la această coaliţie şi parteneriat. Credem că acest parteneriat poate fi un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare a ţării", a afirmat el.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la rândul său, că România are nevoie de stabilitate politică.

"Când a luat decizia să participe la coaliţie, UDMR a fost conştientă că vom avea o misiune grea, extrem de dificilă, pentru că România este afectată de pandemie, trecem printr-o criză economică. Ne-am asumat o misiune, am format o majoritate parlamentară, pentru că în anii care urmează România are nevoie de stabilitate politică. A venit momentul să avem o guvernare stabilă, să existe predictibilitate. (...) Această coaliţie este formată din oameni serioşi, competenţi, avem o viziune armonizată pentru ce avem de făcut în următorii ani", a conchis Kelemen Hunor.

Guvernul condus de Florin Cîțu va avea doi vicepremieri: Dan Barna și Kelemen Hunor.

 

Viitorul Executiv va avea 18 ministere, care au fost împărțite astfel:

-► PNL, 9 ministere: Apărare, Externe, Finanţe, Interne, Educaţie, Energie, Agricultură, Cultură, Muncă

-► USR PLUS, 6 ministere: Justiţie, Transporturi, Sănătate, Fonduri Europene, Cercetare, Inovare şi Digitalizare, Economie, Antreprenoriat şi Turism

-► UDMR, 3 ministere - Dezvoltare, Mediu, Tineret şi Sport.

Cei din coaliție s-au pus de acord și în privința secretarilor de stat. Din informațiile avute până la această oră, se pare că vor fi câte 2 secretari de stat de la celelalte 2 partide care nu au conducerea ministerului. De exemplu, dacă un minister este condus de PNL, acestea va avea, să zicem, unul sau doi secretari de stat de la USR-PLUS și UDMR.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
O nouă zi de negocieri. Niciuna dintre variantele PNL, USR-PLUS și UDMR nu se potrivesc
O nouă zi de negocieri. Niciuna dintre variantele PNL, USR-PLUS și UDMR nu se potrivesc

Negocierile pentru noul Guvern merg greu, iar la această oră are loc o nouă rundă de discuții. Liberalii au decis să vină la întâlnirea cu viitorii colegi de coaliție cu două propuneri care ar putea, spun ei, debloca fragilele înțelegeri de până acum.

PNL îl va propune pe Orban fie ca premier, fie preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ce se va întâmpla cu Cîţu
PNL îl va propune pe Orban fie ca premier, fie preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ce se va întâmpla cu Cîţu

Ludovic Orban vrea să fie din nou premier. Liderul PNL le-a propus colegilor din coaliție să preia el această funcție, ca să deblocheze negocierile pentru formarea noului guvern.

Negocieri pentru un nou Guvern. USR-PLUS respinge ideea revenirii lui Orban ca premier, la fel și unii liberali
Negocieri pentru un nou Guvern. USR-PLUS respinge ideea revenirii lui Orban ca premier, la fel și unii liberali

Ludovic Orban vrea să fie din nou premier. Liderul PNL le-a propus colegilor din coaliție să preia el această funcție ca să deblocheze negocierile pentru formarea noului guvern. Liderii USR-PLUS au transmis oficial că resping această variantă.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.