Cum ar putea arăta viitorul Guvern. 9 ministere ajung la PNL, 6 la USR-PLUS și 3 la UDMR

×
Codul embed a fost copiat

Apar tot mai multe informații despre viitorul guvern, condus de Florin Cîțu. Cel mai probabil, vicepremieri vor fi Dan Barna și Kelemen Hunor, iar din cele 18 ministere, nouă ajung la PNL, șase la USR-PLUS și trei la UDMR.

Vor primi portofolii titulari din vechiul guvern, dar și nume noi, oameni politici neimplicați până acum în activitatea guvernamentală.

PNL va prelua ministerele de forţă – la Afaceri Interne ar urma să vină Lucian Bode, actual ministru al Transporturilor, dar şi fost ministru ale Economiei, în 2012, în cabinetul lui Răzvan Ungureanu.

La Apărare rămâne Nicolae Ciucă, actualul premier interimar. Este general în rezervă, doctor în ştiinţe militare şi fost şef de Stat Major General al armatei Române. A fost comandantul „Scorpionilor Roşii” - Batalionului 26 Infanterie, pe care l-a condus în Afganistan şi Irak.

De Finanţe ar urma să se ocupe economistul Marcel Boloș, profesor universitar, licenţiat a doua facultăţi şi deţinător a două doctorate. A fost secretar de stat la Transporturi şi director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest. În prezent este ministru al Fondurilor Europene.

Citește și
Nicolae Ciuca
Premierul Ciucă: Avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați

Pentru Educaţie, liberalii optează pentru Raluca Turcan, vicepremier cu atribuţii de coordonare a acestui minister în guvernele Orban. Este şi deputat de Sibiu, la al 5-lea mandat.

Iar Virgil Popescu, deputat, conferențiar universitar cu diplome în domeniul Securităţii Naționale, rămâne la Energie. A mai fost secretar de stat la economie şi vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Şi la Agricultură şi-ar putea păstra funcţia Adrian Oros, doctor în ştiinţe medicale veterinare, profesor universitar la Cluj.

Ministerul de Externe ar putea reveni tot lui Bogdan Aurescu, diplomat de carieră român şi negociator internațional. A mai fost ministru de Externe în 2015 şi, anterior, secretar de stat pentru afaceri strategice, cu grad diplomatic de ambasador.

Bogdan Gheorghiu rămâne la Cultură, în timp ce pentru ministerul Muncii sunt vehiculate două nume, Violeta Alexandru, care l-a mai condus, şi Robert Sighiartău, deputat PNL şi fost consilier judeţean la Bistriţa.

Alianţei USR-PLUS îi revin șase portofolii - la economie îl trimite pe Claudiu Năsui, fost deputat în legislatura trecută şi membru al Comisiei de buget-finanțe. Analist financiar, a fost consilier în cabinetul Ministrului Finanțelor Publice în cadrul guvernului Cioloș, fiind licenţiat în economie.

La Sănătate ar reveni Vlad Voiculescu, cel care a mai fost 6 luni ministru în guvernul Cioloș. E specialist în finanţe bănci şi a lucrat mai mulţi ani în Austria.

Transporturile ar ajunge sub conducerea lui Cătălin Drulă, bucureştean, olimpic la informatică şi bursier în Canada. A fost consilier în 2015 al premierului Dacian Cioloș, când s-a ocupat de deblocarea unor proiecte la drumuri, dar şi președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației, din Camera Deputaţilor.

Stelian Ion ar urma să preia ministerul Justiţiei – e de profesie avocat şi în 2016 a devenit deputat de Constanța, în timp ce la Fonduri Europene merge Cristian Ghinea, licenţiat al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice Bucureşti, cu activitate de ziarist şi publicist. A mai condus acest minister, pentru câteva luni, în 2016.

Un nume cu totul nou este propunerea Alianţei pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Ciprian Teleman, geolog, antreprenor şi consultant în aria culturii organizaționale, iar în 2020 a candidat pentru şefia Consiliului Judeţean Ilfov.

Trei portofolii din viitorul cabinet revin Uniunii Democrate Maghiare, care l-a propus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe Tanczos Barna, fost senator şi deputat, cel care a mai fost secretar de stat în perioada 2007-2012 la Transporturi, Dezvoltare şi Agricultură.

Campionul paralimpic şi preşedintele federaţiei de ciclism Eduard Novak este propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. Iar pentru Ministerul Dezvoltării, Cseke Attila, politician care a mai fost ministru al Sănătăţii, în cabinetul Boc 2.

Iar viitorul premier Florin Cîțu a absolvit un Colegiu din Statele Unite în 1996 şi are un master în economie, tot peste Ocean. Din 2002 este doctorand al Iowa State University.

A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande intre 2001-2003, apoi a lucrat doi ani la Banca Europeană de Investiţii. Apoi a fost economist şef la una dintre băncile mari europene şi şef al departamentului pieţe financiare, pentru ca din 2011 să fie consultant şi analist economic. Anul trecut a fost numit ministru de Finanţe în cabinetul Orban.

Pe lângă cei 18 miniştri din cabinet, se pare că noul guvern va avea şi 80 de secretari de stat.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
De la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor, iar ANAF va începe să trimită din nou somații
De la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor, iar ANAF va începe să trimită din nou somații

Anul nou poate începe cu probleme financiare pentru sute de mii de români. În următoarele zile ANAF va începe să trimită din nou somații de plată, iar de la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor facilitată de guvern și bănci.

Premierul Ciucă: Avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare
Premierul Ciucă: Avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, luni, că ”avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie”.

Recomandări
Primarul fugar joacă ultima carte a libertății la ÎCCJ. Cum poate scăpa Cătălin Cherecheș de condamnarea la închisoare
Primarul fugar joacă ultima carte a libertății la ÎCCJ. Cum poate scăpa Cătălin Cherecheș de condamnarea la închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție decide, joi, dacă fostul primar al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate obține anularea condamnării. Avocatul lui a cerut strămutarea procesului înainte de sentința definitivă dată de Curtea de Apel Cluj.

Ninsoare în București. Cât timp va mai ninge în Capitală. Meteorologii au emis o prognoză specială
Ninsoare în București. Cât timp va mai ninge în Capitală. Meteorologii au emis o prognoză specială

A început ninsoarea în București, iar meteorologii au emis o prognoză meteo specială în care anunță cât timp vor fi precipitații în Capitală.  

„Sarcina noastră este să îl găsim și să îl ucidem”. Armata israeliană știe unde se află liderul Hamas. Ce informații are IDF
„Sarcina noastră este să îl găsim și să îl ucidem”. Armata israeliană știe unde se află liderul Hamas. Ce informații are IDF

Pe celălalt front, din Orient, armata israelienă își intensifică operațiunile în Gaza, în special în nordul enclavei și în orașul Khan Yunis, din sud.