Noua generatie vrea un Parlament fara "veterani". Cati politicieni au prins deja 7 mandate

Ultima actualizare: 25-10-2013 06:54

Un senator al opozitiei propune limitarea mandatelor de parlamentar! Satul probabil sa vada la tribuna aceleasi fete de politicieni din '90 incoace, parlamentarul le-a pus gand rau colegilor alesi la Senat sau Camera Deputatilor de peste 20 de ani.

8 ani sau doua mandate sunt suficiente in Romania, spune initiatorul legii. Nu de aceeasi parere sunt si detinatorii recordului de 7 mandate care s-au mutat cu carte de munca la Parlament, imediat dupa Revolutie.

Veteranii Parlamentului se amuza de fiecare data cand isi aduc aminte de primele zile de dupa '89. CPUN - la vremea aceea - legislativul Romaniei libere de comunism reunea personalitati din toate domeniile, multi dintre ei plecati dintre noi. Pe altii, cum ar fi Varujan Vosganian, Calin Popescu Tariceanu, Ioan Oltean, Marko Bela sau Verestoy Attila, ii gasim si astazi in bancile Parlamentului.

"In 1990, credeam ca totul se poate face peste noapte. Am castigat mult in intelepciune de atunci... Mi-am dat seama ca istoria nu este o trotineta pe care sa o intorci intr-un mjetru, ci ca o locomotiva", spune Vosganian.

"La inceput de drum, multi nici nu stiau ce e Parlamentul, cu ce se ocupa Parlamentul. Am imbatranit si noi, a imbatranit si Parlamentul. Romania nu a ajuns acolo unde speram ca va ajunge", a precizat si Ioan Oltean.

"Nu aveau o experienta politica, dar aveau o experienta profesionala. Parlamentul a alunecat intr-o directie gresita. Am imbatranit", crede Marton Arpad, de la UDMR.

Acestor veterani ai Parlamentului, dar nu numai lor, un coleg mai tanar le pregateste iesirea din scena printr-o lege care sa limiteze mandatele de senator sau deputat la cel mult doua. Adica aceeasi prevedere ca si in cazul presedintelui Romaniei. Cum era de asteptat, nu are prea mare sustinere.

"Poate sa vina maine unul sa zica nu unul, doua mandate si altul nu unul, jumatate", se plange Toni Grebla de la PSD.

"Ce ar fi ca toti sa fim la primul mandat? Va spun sincer ca nu ne-am descurca", crede si Vasilica Miron, senator PPDD.

Limitarea numarului de mandate, sustine initiatorul, ar face posibila intrarea in parlament a unor specialisti in diferite domenii care ar putea imbunatati legislatia. In plus, multi dintre cei care au cartea de munca la Parlament de peste 20 de ani au pierdut contactul cu realitatea, adauga initiatorul. Ramane de vazut daca senatorii si deputatii vor vota limitarea propriilor mandate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO