Noua Constitutie a Romaniei, in urma cu vreo 6 ani!

22-04-2010 00:00

"Aderarea Romaniei la NATO se va face prin lege adoptata de Parlament!". Acesta ar trebui sa fie, in opinia Guvernului, un articol distinct din viitoarea noastra Constitutie. Numai ca Executivul a cam ramas in urma. Cu sase ani, mai exact.

Si nu este singura "scapare" a Executivului, care a elaborat in graba proiectul de revizuire a legii fundamentale.

"Selecteaza text - copiaza". Cam asa pare sa fi procedat Guvernul la calculator cu proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei, publicat deja pe site-ul presedintiei.

Modificarile aduse Legii fundamentale din 2003 vizeaza doar introducerea Parlamentului Unicameral si reducerea numarului de alesi la maximum 300, asa cum a rezultat in urma referendumului de anul trecut. In rest, totul pare a fi luat din precedenta Constitutie.

Spre exemplu, in textul inaintat de Executiv regasim propunerea adoptarii unui articol inutil:

Art.149
"Aderarea Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptata de Parlament, cu o majoritate de doua treimi din numarul membrilor sai"

Toate bune si frumoase, numai ca aceasta lege, adoptata in urma cu sase ani de cele doua Camere, a fost promulgata la 1 martie 2004.

Si problemele nu se opresc aici. Chiar daca textul viitoarei Constitutii vorbeste despre Camera Reprezentantilor ca unic for al Parlamentului, alineatul 1 al articolului 114 face referire la un Parlament ... bicameral. Semn ca autorii au preluat formularea din Constitutia in vigoare.

Art. 114
"Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului, IN SEDINTA COMUNA, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege".

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata de ProTv duminica dimineata la ora 10.00, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase a reactionat.

"Un proiect absolut artificial ... Noi am facut o comisie sa discutam si guvernul ne-a bagat pe sub usa un proiect"

In schimb, seful statului nu a dorit sa discute despre proiectul de Constitutie, la plecarea, de joi, catre Bruxelles.


VIDEO PROTVPLUS.RO