Normele cainilor fara stapan, aprobate de Guvern. Conditiile in care maidanezii vor fi eutanasiati
Normele care stabilesc cum pot fi eutanasiati cainii fara stapan au primit girul guvernului.
Metodele sunt in conformitate cu recomandarile internationale si vor fi puse in aplicare doar de medicii veterinari in sali speciale de chirurgie.
Aceasta este insa ultima solutie aleasa de autoritati. Sa nu uitam de adoptii, care pot fi directe sau la distanta.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Conform normelor aprobate dupa 14 zile lucratoare, cainii din adaposturi nerevendicati vor putea fi ucisi.
O persoana imputernicita de primar va fi cea care va emite decizia de eutanasiere in baza unui formular special.
De procedura se pot ocupa doar medici veterinari si numai in sali de chirurgie. Detaliile medicale se regasesc si in ghidul Organizatiei Mondiale pentru sanatatea animala, acceptat pretutindeni.
Asta inseamna ca orice alta metoda de omorire folosita pana acum devine complet interzisa.
In ceea ce priveste capitala, autoritatile sustin ca in ultimii 5 ani nu a fost aplicata niciuna din metodele considerate barbare. Mai mult decit au fost eutanasiati numai cainii bolnavi.
"De un an incoace am eutanasiat 350 caini! Niciunul fara un temei legal. Erau foarte bolnavi, mai construim adaposturi... incurajam adoptia", spune Razvan Bancescu.
Si oricum nu se va ajunge la eutanasiere decit dupa ce toate celelalte metode vor esua. Cea mai buna solutie ramane adoptia directa sau la distanta.
Datele arata ca, din septembrie si pana acum, 3000 de caini au fost luati acasa de oameni. Cifra e mica si tocmai de aceea s-a introdus si varianta adoptiei la distanta. Adica toti cei care nu pot creste un maidanez pot sa doneze pentru el intre 60 si 80 de lei lunar.
Asa cum a facut doamna Haktanir din Bucuresti care are acum in grija mai multi catei.
"Am adoptat doi, unul la curte unde mai aveam 3 si altul la distanta. Asa consider ca am salvat doua vieti, ma duc sa-l vizitez in fiecare sambata", spune Alina Haktanir.
Potrivit datelor furnizate de primaria sectorului 2 exista deja peste 100 de maidanezi adoptati de cetateni din Anglia, Franta, Germania Statele Unite, Canada, Danemarca, Elvetia, Italia si Luxemburg.
In octombrie, spre exemplu, chiar si actorul Steven Segal l-a adoptat la distanta pe Grivei, un catel negru de 7 luni, care se afla in grija celor de la Uzunu.
Cea mai eleganta solutie de rezolvare a problemei cainilor maidanezi ramine intr-adevar adoptia.
Ideal vorbind, daca un bucurestean din 30 ar lua acasa un maidanez, ar disparea toti cei 60 de mii de patrupezi de pe strazile capitalei. Evident, cu conditia ca si autoritatile sa-i adune.
Cum acest lucru nu e usor, ramane in carti si varianta adoptiei la distanta. Procedura e legala ! Iata formularul in baza caruia atit persoane fizice cat si juridice pot adopta maidanezii indiferent daca se afla in tara sau strainatate.
Oricine poate plati asadar pentru oriciti caini doreste asistenta in adapost. De banii dati, care nu depasesc 80 de lei pe luna, se asigura cazare, masa si asistenta sanitar veterinara.