Capitala ramane un urias adapost in aer liber pentru maidanezi. Ultima solutie a autoritatilor

Ultima actualizare: 06-12-2013 00:01

La 3 luni de la moartea tragica a lui Ionut Anghel, Bucurestiul ramane un urias adapost in aer liber pentru maidanezi. Din cei 65.000 de caini vagabonzi, autoritatile estimeaza ca au reusit sa stranga doar 6 la suta.

O solutie ar fi sa trimitem 15.000 in strainatate, prin intermediul asociatiilor de protectie a animalelor, insa, oricum, nu suntem pe drumul cel bun. In adaposturi exista locuri putine, iar normele pentru eutanasiere nu se aplica.

Datele prezentate de reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea Animalelor arata ca aproape nimic nu s-a schimbat. In luna noiembrie, hingherii au ridicat doar 30 de caini pe zi, fata de 120, cat si-au propus. Solutii si idei ar fi. Una dintre ele este adoptia internationala. Un demers inceput, se pare, deja.

Razvan Bancescu, coordonator program ASPA: "Am avut un schimb de informati cu toate ambasadele tarilor din Uniunea Europeana in urma carora am primit sprijin. Cu o parte din ele ne-am si vazut direct".

Organizatii din Marea Britanie, Belgia si Statele Unite par a fi interesate de maidanezii nostri. Speram, insa, sa nu fie vorba doar despre planuri si promisiuni desarte, asa cum s-a intamplat in cazul celebrei Brigitte Bardot care s-a laudat, daca e sa ne luam dupa moderatorul unei emisiuni din Franta, ca va lua de la noi un camion de caini. Tot el a cerut atunci telespectatorilor sa adopte maidanezi din Romania.

Ca nu s-a intimplat nimic, o demonstreaza cifrele.

Problema ramane in strada, mai ales pe terenurile virane. In continuare avem 60.000 de caini liberi prin Bucuresti. Asadar, in ultimele 3 luni, edilii au reusit sa stranga doar 4.000 de caini si astfel au batut pasul pe loc. Si daca ritmul de strangere ar fi mai bun, intrebarea este ce facem cu toate aceste animale? Locuri in adaposturi nu mai sunt, ritmul adoptiilor este si el slab si deocamdata nimeni nu eutanasiaza.

Razvan Bancescu sustine ca 3.000 de caini au fost adoptati din septembrie si pana acum, dar nu putini sunt aceia care se intorc pe strada. 16 dintre bucuresteni risca acum dosare penale pentru ca au abandonat animalele. Politistii locali fac in continuare verificari la adresele unde ar trebui sa fie cazati cainii adoptati.

In tot acest tablou al neimplinirilor revin in actualitate, intarziate si neterminate, si normele privind super eutanasierea cainilor care ar fi trebuit aprobate cel tarziu pana pe 28 noiembrie.

Ca sa fie totusi eficienti, cei de la primarie au cumparat camere de termoviziune, ca sa poata prinde noaptea ce nu reusesc ziua. In plus, pana la sfarsitul anului, promit sa suplimenteze capacitatea de cazare din adaposturi cu inca 2.500 de locuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO