Ce au discutat liderii veniți la București pentru Summitului Inițiativei celor Trei Mări
Șefi de stat și de guvern din 13 țări ale Uniunii Europene sunt la București. Discută proiecte de investiții comune în infrastructură, energie și IT, care să unească Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră.
De altfel, reuniunea are loc, în cadrul ''Summitului Inițiativei celor Trei Mări'', găzduită pentru a două oară, de România. La acest eveniment, Grecia se va alătura acestei platforme, menite să accelereze, dezvoltarea țărilor membre.
Summitul Inițiativei Celor Trei Mări a fost găzduit la Palatul Cotroceni, iar discuţiile s-au axat pe securitatea și dezvoltarea infrastructurii în regiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
James L. Jones, fostul consilier pe probleme de Securitate Națională al președintelui american Barrack Obama, și fost Comandant Suprem al Forțelor NATO în Europa, a vorbit, pentru Știrile PRO TV, despre importanța evenimentului.
Jones spune că Inițiativa celor Trei Mări este un „exemplu global”, care arată ce se poate face atunci când mai multe națiuni își reunesc forțele, în mai multe domenii – cheie.
Plaforma politică reunește acum 13 state membre ale Uniunii Europene situate între Marea Adriatică, Marea Baltica şi Marea Neagră, adică Austria, Bulgăria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Grecia. Ucraina și Moldova au obținut calitatea de state asociate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la discuții de la distanță, prin videoconferință.
Discuțiile liderilor s-au centrat pe două proiecte importante. O autostradă care să lege Marea Baltică cu Marea Neagră și o cale ferată unde trenurile de marfă să poată circula cu o viteză de aproximativ 160 de km/h. Mai mult decât atât au fost discuții și despre securitatea celor trei mări dar și viitorul energiei verzi în regiune.
Ţările membre vor să-şi crească importantă în cadrul Uniunii Europene, prin dezvoltarea de proiecte comune care să lege cele Trei Mări. De aceea, summitul are şi un rol economic foarte important, fiind urmat de un forum de afaceri cu peste 1.000 de participanţi.
Ca suprafaţă, ţările care au aderat la această iniţiativă reprezintă 30% din totalul Uniunii Europene şi au peste 110 milioane de locuitori. Nivelul veniturilor din economie este însă la 80% din media UE.
O parte dintre directorii unor mari companii globale participante la forum au fost astăzi la Guvern.
Reprezentanţii giganţilor Apple, Amazon şi IBM, au avut discuţii pentru investiţii în ţara noastră, potrivit Guvernului, care vrea să-i atragă în proiectele de modernizare a sistemelor IT publice.
Un invitat special al Summitului este John Kerry, emisarul preşedintelui Statelor Unite ale Americii pe probleme climatice. Oficialii români au menţionat, din nou, dorinţa de a progresa în privința includerii cetățenilor români în programul Visa Waiver al Statelor Unite.