Noi detalii privind doctoratul lui Nicolae Ciucă. Răspunsul Universității de Apărare pentru ȘtirileProTv
Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” a anunţat, marţi, la solicitarea ȘtirileProTv, că au fost inițiate demersurile legale ale Comisiei de etică universitară privind presupusul plagiat în lucrarea de doctorat al premierului Nicolae Ciucă.
De asemenea reprezentanții Universității au mai transmis că ”instituția se află în etapa de digitizare a tezelor de doctorat și a surselor bibliografice necesare pentru a verifica respectarea standardelor de calitate și de etică universitară în cadrul tezei de doctorat menționată anterior”.
Universitatea a mai transmis care este componența Comisiei de etică: ”Comisia de etică universitară funcționează în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei de etică universitară din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, aprobat de Senatul universitar, prin Hotărârea nr. 67 din 17.02.2021 și are următoarea componență:
1. Comandor conf.univ.dr. Scipanov Lucian Valeriu – președinte;
2. Colonel conf.univ.dr. Roman Daniel – vicepreședinte;
3. Colonel conf.univ.dr. Pelmuș Alin – membru;
4. Locotenent-colonel conf.univ.dr. Popescu Florin – membru;
5. Căpitan lector univ.dr. Chiș Manolache Diana – secretar;
6. Conf.univ.dr. Popescu Alba Iulia Catrinel – membru;
7. CS II dr. Ioniță Crăișor Constantin – membru;
8. Student Cheikh Emira – membru.
Totodată, reprezentații Universității au mai transmis că procedura urmată de membrii Comisiei de etică a Universității Naționale de Apărare „Carol I”, cuprinde stabilirea unei comisii de analiză a sesizării primite, informarea în scris a persoanei vizate cu privire la începerea analizei, componența comisiei de analiză, motivele şi dovezile existente, analizarea raportului final al comisiei de analiză.
”În situația în care Comisia de analiză constată abateri de la respectarea standardelor de calitate și de etică universitară în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt înaintate către CNATDCU, instituție care analizează şi decide asupra sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Educației și Cercetării nr. 5229/2020 din 17 august 2020 pentru aprobarea metodologiilor referitoare la acordarea atestatului de abilitare, acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat”, se mai arată în comunicatul transmis pentru ȘtirileProTv.
Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat
Amintim că Press One susține că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138.
Cum a reacționat Iohannis în scandalul plagiatului
Președintele Klaus Iohannis a transmis, că își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice.
Mai multe, șeful statului "consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit".
Iohannis a transmis că nu va mai face alte comentarii pe acest subiect până la o decizie finală a instituțiilor abilitate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: analiza, nicolae ciuca, plagiat, teza de doctorat, comisie,
Dată publicare:
25-01-2022 13:51