Năsui: Pensia specială medie „a crescut de peste trei ori mai mult decât a românilor obișnuiți”

Ultima actualizare: 06-06-2022 16:24
Claudiu Nasui
Agerpres

Pensia specială medie a crescut de peste trei ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți, a spus vicepreședintele USR Claudiu Năsui.

Acesta spune că cifrele se referă la perioada pandemiei de Covid-19, între 2020 și 2022, „când populația a trecut prin stările de urgență sau de alertă”.

Deputatul de București a spus că, potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, pensia medie a crescut cu 397 de lei.

Numărul pensionarilor a scăzut, dar cel al pensionarilor speciali a crescut

Însă, Năsui a adăugat că în timp ce numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 60.000 de persoane, numărul pensionarilor speciali a crescut cu încă 300 de beneficiari.

„Cifra pare mică, dar e mare prin comparație cu scăderea numărului de pensionari în total. Ce este cel mai important, și trebuie să știm cu toții, e că pensia specială medie în plata Casei Naționale a crescut cu 1.300 de lei. De peste trei ori mai mult decât pensia românilor obișnuiți,” a mai scris politicianul pe Facebook.

Năsui a spus că proiectele USR de abrogare a pensiilor speciale au fost blocate în mod constant de vechea clasă politică, între 2017 și 2020.

„Când s-au apropiat alegerile, PNL și PSD au schimbat discursul, și s-au prefăcut că susțin eliminarea pensiilor speciale. În realitate, nu, n-au făcut nimic despre asta. Și vor tot tergiversa o decizie de acest gen,” a spus el.

„Vă zic șmecheria la care au apelat să-și păstreze privilegiile”

„Țineți minte eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? Ar fi putut să adopte proiectul USR depus cu ani în urmă și care parcursese toate procedurile legislative. De ce nu au făcut-o? Vă zic șmecheria la care au apelat să-și păstreze privilegiile. A depus PSD un proiect nou într-o zi, și l-au adoptat în 24 de ore cu încălcarea procedurilor constituționale. Fiindcă știau că în final legea PSD, făcută intenționat pe repede înainte, va fi anulată,” a adăugat acesta.

„Un lucru este cert: eliminarea pensiilor speciale este posibilă și s-a mai întâmplat, dar politrucii PSD și PNL doar mimează eliminarea lor. Este și normal, tot ei sunt cei care le-au introdus în 2015-2016,” a concluzionat Năsui.

În mai, judecătorii CCR au admis excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Decizia Curții Constituționale privind legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

„Legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său,” s-a arătat în decizia Curții Constituționale.

Trei dintre judecătorii Curții Constituționale care au decis soarta pensiilor speciale ale foștilor parlamentari sunt și ei foști parlamentari.

Aceștia sunt președintele CCR Valer Dorneanu și judecătorii Marian Enache și Varga Attila.

CITEȘTE ȘI: Uniunea Europeană a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Țițeiul brut, interzis total. LISTA COMPLETĂ

Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO