Uniunea Europeană a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Țițeiul brut, interzis total. LISTA COMPLETĂ
Comisia Europeană a anunțat că a adoptat al șaselea set de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului condus de Kremlin în Ucraina.
Sancțiunile de vineri includ interzicerea totală importului maritim de țiței și produse petroliere rusești, adică 90% din importurile rusești de petrol ale Uniunii Europene.
„Împreună cu celelalte cinci pachete [de sancțiuni], sancțiunile adoptate astăzi sunt fără precedent și sunt menite să crească presiunea economică asupra Rusiei pentru a îi submina abilitatea de a continua războiul în Ucraina,” arată un comunicat al puterii executive a UE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Restricțiile vor prevede perioade de tranziție și o scutire temporară
Totuși, CE a anunțat că restricțiile vor prevede perioade de tranziție pentru a permite adaptarea sectorului și piețelor mondiale, dar și o scutire temporară pentru țițeiul din conducte pentru a elimina petrolul rusesc „într-un mod ordonat.”
„Acest lucru va permite UE și partenerilor săi să asigure aprovizionare alternativă și va minimiza impactul asupra prețurilor globale ale petrolului,” mai arată comunicatul, în care se indică faptul că eliminarea dependenței de combustibili fosili din Rusia este necesară și în vederea acțiunii împotriva crizei climatice.
Noile sancțiuni europene vizează și Belarus și ofițerii militari de rang înalt și alți indivizi pe care UE îi consideră responsabili pentru crimele de război de la Bucha și pentru capturarea „inumană” a orașului Mariupol, inclusiv cei implicați în fabricarea echipamentului de război și cei apropiați de Kremlin.
Ce trebuie să știi despre restricțiile anunțate de Comisia Europeană astăzi, 3 iunie 2022
1. Restricții care vizează importul de petrol
Bulgaria a primit o derogare temporară până la sfârșitul anului 2024 „din cauza expunerii geografice specifice”, pentru a putea continua importul de țiței și produse petroliere prin transport maritim. În plus, Croația va putea autoriza, până la sfârșitul anului 2023, importul de motorină pe care îl folosește pentru funcționarea rafinăriilor sale.
2. Servicii de transport de petrol
Operatorii europeni nu vor mai avea voie să asigure și să finanțeze transportul petrolului către țări terțe, în special prin rute maritime, o măsură menită să îngreuneze abilitatea Rusiei de a exporta țițeiul și produsele sale petroliere către restul lumii.
3. Măsuri financiare și de servicii de afaceri
Încă trei bănci din Rusia, inclusiv Sberbank, cea mai mare bancă rusească, dar și încă o bancă din Belarus, au fost scoase din SWIFT.
Totodată, oferirea de servicii de afaceri directă sau indirectă, precum contabilitate, audit, consultanță și relații publice pentru guvernul din Rusia, dar și pentru persoanele sau organizațiile din Rusia sunt acum interzise.
4. Suspendări audio-vizuale
Activitățile audio-vizuale ale altor trei posturi de media de stat din Rusia, Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 și TV Centre International au fost suspendate.
Comisia Europeană a argumentat decizia prin faptul că sunt „printre cele mai importante posturi de dezinformare pro-Kremlin ale audienței din UE și Ucraina” și că „diseminează propagandă care susține agresiune Rusiei asupra Ucrainei”.
Astfel, organizațiile media de stat din Rusia vor fi de acum interzise pe tot teritoriul Uniunii Europene, în orice formă ar fi ele: cablu, satelit, internet sau aplicații de telefon. Totodată, se interzice publicitatea produselor și serviciilor prin aceste organizații.
5. Restricții de export
Al șaselea pachet de sancțiuni continuă restricțiile asupra exporturilor, astfel că interzicerea exporturilor obiectelor de tehnologie avansată către Rusia a fost extinsă pentru a include noi substanțe chimice care ar putea fi folosite pentru fabricarea armelor chimice. Totodată, CE a extins lista persoanelor asociate cu forțele armate din Rusia, măsură care aliniază UE cu SUA.
Totodată, lista entităților bieloruse vizate de restricții a fost extinsă, pentru a preveni beneficiile aduse forțelor armate din Belarus de către tehnologia primită.
Sursa: Comisia Europeana
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, uniunea europeana, Comisia Europeana, ue, sanctiuni,
Dată publicare:
03-06-2022 13:30