Uniunea Europeană a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Țițeiul brut, interzis total. LISTA COMPLETĂ

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un ajutor militar de un miliard de euro
Inquam

Comisia Europeană a anunțat că a adoptat al șaselea set de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului condus de Kremlin în Ucraina.

Sancțiunile de vineri includ interzicerea totală importului maritim de țiței și produse petroliere rusești, adică 90% din importurile rusești de petrol ale Uniunii Europene.

„Împreună cu celelalte cinci pachete [de sancțiuni], sancțiunile adoptate astăzi sunt fără precedent și sunt menite să crească presiunea economică asupra Rusiei pentru a îi submina abilitatea de a continua războiul în Ucraina,” arată un comunicat al puterii executive a UE.

Restricțiile vor prevede perioade de tranziție și o scutire temporară

Totuși, CE a anunțat că restricțiile vor prevede perioade de tranziție pentru a permite adaptarea sectorului și piețelor mondiale, dar și o scutire temporară pentru țițeiul din conducte pentru a elimina petrolul rusesc „într-un mod ordonat.”

„Acest lucru va permite UE și partenerilor săi să asigure aprovizionare alternativă și va minimiza impactul asupra prețurilor globale ale petrolului,” mai arată comunicatul, în care se indică faptul că eliminarea dependenței de combustibili fosili din Rusia este necesară și în vederea acțiunii împotriva crizei climatice.

Citește și
gazprom germania
Rusia a anunțat sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Noile sancțiuni europene vizează și Belarus și ofițerii militari de rang înalt și alți indivizi pe care UE îi consideră responsabili pentru crimele de război de la Bucha și pentru capturarea „inumană” a orașului Mariupol, inclusiv cei implicați în fabricarea echipamentului de război și cei apropiați de Kremlin.

Ce trebuie să știi despre restricțiile anunțate de Comisia Europeană astăzi, 3 iunie 2022

1. Restricții care vizează importul de petrol

Bulgaria a primit o derogare temporară până la sfârșitul anului 2024 „din cauza expunerii geografice specifice”, pentru a putea continua importul de țiței și produse petroliere prin transport maritim. În plus, Croația va putea autoriza, până la sfârșitul anului 2023, importul de motorină pe care îl folosește pentru funcționarea rafinăriilor sale.

2. Servicii de transport de petrol

Operatorii europeni nu vor mai avea voie să asigure și să finanțeze transportul petrolului către țări terțe, în special prin rute maritime, o măsură menită să îngreuneze abilitatea Rusiei de a exporta țițeiul și produsele sale petroliere către restul lumii.

3. Măsuri financiare și de servicii de afaceri

Încă trei bănci din Rusia, inclusiv Sberbank, cea mai mare bancă rusească, dar și încă o bancă din Belarus, au fost scoase din SWIFT.

Totodată, oferirea de servicii de afaceri directă sau indirectă, precum contabilitate, audit, consultanță și relații publice pentru guvernul din Rusia, dar și pentru persoanele sau organizațiile din Rusia sunt acum interzise.

4. Suspendări audio-vizuale

Activitățile audio-vizuale ale altor trei posturi de media de stat din Rusia, Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 și TV Centre International au fost suspendate.

Comisia Europeană a argumentat decizia prin faptul că sunt „printre cele mai importante posturi de dezinformare pro-Kremlin ale audienței din UE și Ucraina” și că „diseminează propagandă care susține agresiune Rusiei asupra Ucrainei”.

Astfel, organizațiile media de stat din Rusia vor fi de acum interzise pe tot teritoriul Uniunii Europene, în orice formă ar fi ele: cablu, satelit, internet sau aplicații de telefon. Totodată, se interzice publicitatea produselor și serviciilor prin aceste organizații.

5. Restricții de export

Al șaselea pachet de sancțiuni continuă restricțiile asupra exporturilor, astfel că interzicerea exporturilor obiectelor de tehnologie avansată către Rusia a fost extinsă pentru a include noi substanțe chimice care ar putea fi folosite pentru fabricarea armelor chimice. Totodată, CE a extins lista persoanelor asociate cu forțele armate din Rusia, măsură care aliniază UE cu SUA.

Totodată, lista entităților bieloruse vizate de restricții a fost extinsă, pentru a preveni beneficiile aduse forțelor armate din Belarus de către tehnologia primită.

CITEȘTE ȘI: Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”

Rusia acuză Ucraina că ar intenționa să arunce în aer cisterne cu substanțe chimice periculoase și să atace teritoriul rusesc

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"Economia rusă se prăbuşeşte" - ministrul german al Economiei

Germania trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia, dar sancţiunile occidentale continuă să afecteze Rusia, a declarat, joi, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, scrie Reuters.

Rusia a anunțat sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale
Rusia a anunțat sancţiuni împotriva unor companii energetice occidentale

Rusia a impus miercuri sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile care i-au fost aplicate pentru ofensiva sa militară în Ucraina.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.