Isărescu, audiat: ”ROBOR nu este manipulat. Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia”
Dacă vreți dobânzi mai mici, reduceți deficitul bugetar la 1%, coborâti inflația și reduceți decalajul între importuri și exporturi. Asta le-a spus, marți, guvernatorul BNR Mugur Isărescu parlamentarilor.
Pe de altă parte, Isărescu a negat orice manipulare a dobânzilor sau a cursului, lucruri de care a fost acuzat tot mai des în ultima perioadă.
Audierile au avut loc într-o şedinţă comună a comisiilor economică şi de buget-finanţe ale Senatului și au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La audieri au fost prezenți președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, dar și senatorul PSD Șerban Nicolae, chiar dacă aceștia nu sunt specializați pe probleme economice.
Președintele Comisiei, senatorul ALDE Daniel Zamfir i-a reproșat lui Isărescu faptul că a umblat cu tot felul de manipulări ale dobânzilor în ultimii ani, aducând aminte de frânturi de declarații la eșefului BNR din 2008, 2014 sau 2015.
Însă toate aceste reproșuri au fost demontate rând pe rând de guvernator. El a spus că înțelegerile între bănci sunt firești, atâta timp cât pe piața respectivă ROBOR-ul se calculează doar între bănci, nu există alte entități acolo.
Șeful BNR i-a mai transmis lui Zamfir, că deși Băncii Naționale i se reproșează faptul că indicele ROBOR ar fi crescut de 4 ori în ultimii 2 ani, de fapt, acest lucru ar fi normal, în condițiile în care inflația în Români a crescut de 60 de ori în această perioadă.
”Deci ROBOR-ul nu a crescut de 4 ori. ROBOR-ul a crescut de la 0,70 până la în jur de 3 % și este absolut normal, având în vedere evoluția inflației din România” - a spus Isărescu.
De asemenea, șeful BNR a mai spus că indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care acesta a rămas la un nivel mai scăzut în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia.
”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (...) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.
”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (...) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.
Isărescu a subliniat că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.
Până acum, Mugur Isărescu a refuzat invitațiile de a fi prezent în Parlament la audieri.
Sinteza declarațiilor:
ora 11.50 Mugur Isărescu îi atrage atenția lui Daniel Zamfir că, deși acuzațiile la adresa BNR sunt legate de faptul că indicele ROBOR ar fi crescut de 4 ori în ultimii 2 ani, de fapt, inflația ar fi crescut de 60 de ori
”ROBOR-ul a crescut de 4 ori, în timp ce inflația a crescut de 60 de ori, domnu președinte, dacă .. după calculul dumneavoastră. Pentru că ea a crescut de la 0,1 la începutul lui 2017, la 5,4.
Împărțiți 5,4 la 0,1 sau 0,15 și vă dă 60 la sută. Nu așa se fac calculele.
Deci ROBOR-ul nu a crescut de 4 ori. ROBOR-ul a crescut de la 0,70 până la în jur de 3 % și este absolut normal, având în vedere evoluția inflației din România, evoluția deficitelor interne și externe, și deci comparațiile corecte cu străinătatea. Comparați cu Statele Unite și veți vedea că nu este nimic exagerat.” - a spus Mugur Isărescu.
ora 11.45 Daniel Zamfir îi reproșează lui Isărescu faptul că a sfătuit populația să contracteze credite în lei, deși știa că ROBOR-ul va crește.
”Creditele cu dobânzi mici sunt de domeniul trecutului”, a răspuns Isărescu.
ora 11.30 Mugur Isărescu spune că inclusiv Daniel Zamfir are nelămuriri despre ROBOR, astfel că începe să explice ce este acest indice:
”Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să face cutare sau cutare. Fiecare bancă prin trezorierul ei primește să zicem 2000 de plăți și face 6000 de încasări. Și are sau n-are surplus de lichiditate. Piața monetară există numai între bănci.”
Daniel Zamfir: ”În legea concurenței se specifică foarte clar că înțelegerea este interzisă.”
Mugur Isărescu: ”De tip cartelar. Există înțelegere normală și înțelegere de tip cartelar. Mi-ați dat cuvântul, lăsați-mă să vorbesc”.
Daniel Zamfir: ”Cred că mai util ar fi un dialog.”
Mugur Isărescu: ”ROBOR-ul este o dobândă stabilită între bănci. Întrebarea dacă a fost manipulat ROBOR-ul, răspunsul este nu.”
ora 11.25 Mugur Isărescu vrea să vorbească despre ROBOR, însă Daniel Zamfir îi atrage atenția că nu se află la o conferință de presă, ci ”în fața Parlamentului”, unde trebuie doar să răspundă la întrebări.
Mugur Isărescu: ”Mă lăsați să vorbesc?”
Daniel Zamfir: ”Vă las să vorbiți, dar nu v-am pus o întrebare. Ați crezut că pun o întrebare”
ora 11.19 Guvernatorul BNR Mugur Isărescu:
- Mulțumim pentru invitație. Răspundem ca de obicei la orice chemare a Parlamentului pentru informare.
- Am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație pentru că am observat în opinia publică o ușoară confuzie, că Banca Națională e condusă de o singură persoană.
- Aș intra direct în subiecte, cu răspunsuri scurte. La costurile finanțării firmelor românești pot să detalieze cel puțin 2 dintre colegii mei, că numai un număr limitat de firme pot să intre la finanțarea bancară.
ora 11.17 Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice:
- Audierea de azi vizează temele pe care le-am anunțat în invitație. Azi nu vom discuta nici despre bonusul pe care vi l-ați dat de pensionare și nu ați intrat la pensie. Vom discuta numai despre ROBOR, inflație și raportul de sfârșit de ani.
- În legătură cu ROBOR-ul. Vă rog, domnule guvernator, cuvântul de început.
ora 11.15 Dezbaterile sunt deschise de către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:
- Nu vrem să punem numai întrebări, putem să primim și sugestii.
- Vreau să avem un dialog util.
Război verbal între BNR și PSD
Recent, după ce a fost acuzat de consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, că ar ascunde înţelegerile dintre bănci şi că ar manipula cursul de schimb, guvernatorul Mugur Isărescu a susţinut că afirmaţiile sunt complet false.
Mugur Isărescu: "Nu vine fiecare şi aruncă câte-o cifră care-i convine. Se duce la televizor, sunt acolo doi pitpalaci care se fac că-i pun întrebări şi el zice uite cum e - asta-i bună domnule. Într-o lună a putut să producă atâtea perle încât chiar ne produce probleme. A mai declarat la Bloomberg ca ROBOR-ul trebuie setat, poate să-l sedăm. Nu ştiu ce setare poţi să-i faci, că el săracul este un algoritm de medie, care se calculează automat."
”Indicele Robor a ajuns un fel de terorist, care umblă prin toată societatea şi nu-l prinde nimeni" a mai spus guvernatorul BNR.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: BNR, mugur isarescu, senat, Parlament, audieri, daniel zamfir,
Dată publicare:
12-02-2019 10:04