Isărescu l-a desfiinţat profesional pe Vâlcov: ”Într-o lună a putut să producă atâtea perle”

Ultimul update: Luni 11 Februarie 2019 20:05
Data publicarii: Luni 11 Februarie 2019 19:29
Categorie: Financiar

Preţurile vor creşte şi anul acesta, aşa că inflaţia va fi în medie cu 3% mai mare ca anul trecut. Anunţul a fost făcut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

”Trebuie să fim foarte atenţi, să nu băgăm căruţa în șanț", a declarat acesta, care a calificat atacurile asupra BNR, din ultima vreme, drept ''jalnice şi iresponsabile''.

Isărescu l-a desfiinţat profesional pe consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, despre care a spus că nu vorbeşte în numele Guvernului României. Vâlcov nu a răspuns criticilor.

Acuzat de consilierul pe probleme economice al Premierului, Darius Vâlcov, că ar ascunde înţelegerile dintre bănci şi că ar manipula cursul de schimb, guvernatorul Mugur Isărescu susţine că afirmaţiile sunt complet false.

Mugur Isărescu: "Nu vine fiecare şi aruncă câte-o cifră care-i convine. Se duce la televizor, sunt acolo doi pitpalaci care se fac că-i pun întrebări şi el zice uite cum e - asta-i bună domnule. Într-o lună a putut să producă atâtea perle încât chiar ne produce probleme. A mai declarat la Bloomberg ca ROBOR-ul trebuie setat, poate să-l sedăm. Nu ştiu ce setare poţi să-i faci, că el săracul este un algoritm de medie, care se calculează automat."

Isărescu a anunţat că BNR se delimitează public de toate declaraţiile lui Darius Vâlcov, iar ideile acestuia nu sunt în planul de măsuri şi declaraţia de aderare la Zona Euro semnată de România şi asumată de Guvern săptămâna trecută.

Mugur Isărescu: ”Aş spune aşa că nu există niciun damf de Vâlcov în documentul ăsta, dar absolut niciunul şi-atunci nu ştiu în numele cui vorbeşte, că nu poate să vorbească în numele Guvernului. Acum dânsul vorbeşte şi în numele Parlamentului. Să scoată încă o ordonanţă că văd că le scoate uşor şi să spună acolo, de mâine sau de pe 1 martie ca să dăm şi un interval, să trăiască românii mai bine. Mai bine şi decât în Germania eventual. Că dacă nu, le punem o taxă."

Consilierul pe Probleme Economice al Premierului României, Darius Vâlcov, nu a răspuns criticilor guvernatorului.

Raportul BNR pe inflaţie, prezentat de Isărescu, arată că anul acesta preţurile vor creşte, în medie cu 3%. Guvernatorul atrage atenţia că urmează o corecţie economică.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Bineînţeles că suntem pentru creşterea consumului, pentru creşterea veniturilor, dar atenţie la dozaj. Adică ce se doreşte, să închidem ochii, să ne facem că nu vedem cifrele astea, sau să le vedem numai cum vor unii? Noi suntem economisiţi, noi anunţăm şi trebuie să o facem, dar acest tip de propagandă de două parale nu cred că mai merge."

Guvernatorul şi toţi ceilalţi 8 membri din Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale vor merge marți la Parlament ca să dea explicaţii senatorilor despre cursul de schimb, dobânzi şi sistemul bancar.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vâlcov vrea ca ROBOR să fie 3%.
Vâlcov vrea ca ROBOR să fie 3%. "Isărescu să-şi pregătească bine răspunsurile"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ANAF, mediere
ANAF renunță la popriri și indroduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori
Eugen Orlando Teodorovici
Teodorovici, după ce Tăriceanu a anunțat modificarea OUG 114: Trebuie discutat în Coaliție
Banca Centrală Europeană, nemulțumită de ”taxa pe lăcomie”, adoptată fără avizul său
România primește 517 milioane de euro pentru construcția liniei de metrou 6
Indicele ROBOR, 13 februarie 2019. Cel mai ridicat nivel din ultimele 2 luni și jumătate
Prețurile încep iar să crească. Cartofii s-au scumpit cu peste 10%
După Nestle, alt investitor străin închide fabrica din România. Câți oameni rămân fără job