Guvernul Orban a picat. Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 261 de voturi. PSD și PRO România îl propun pe Remus Pricopie

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Orban a picat. Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, miercuri, de Parlament. S-au înregistrat 261 de voturi "pentru".

Remus Pricopie

Remus Pricopie
SURSA: Agerpres

PSD și Pro România îl susțin pe Remus Pricopie pentru funcția de premier

PSD și Pro România îl susțin pe Remus Pricopie pentru funcția de premier

Marcel Ciolacu: „Aş dori să mulţumesc colegilor din PSD şi colegilor din UDMR şi colegilor din Pro România, astăzi am reuşit să îndepărtăm guvernul Orban şi cred că democraţia şi sănătatea românilor sunt mai sigure după acest eveniment. Scorul este unul impresionant până şi pentru noi. Am avut o discuţie împreună cu Victor Ponta şi am decis să mergem împreună cu o singură nominalizate la Cotroceni în persoana lui Remus Pricopie.”

Victor Ponta: „Am avut dreptate că proiectul lui Orban este unul greşit. 3 luni au fost doar de criză şi scandaluri, cum să adopţi bugetul prin angajarea răspundere. Cele 25 de ordonanţe de aseară au pus capac, doar 6 au primit avize, celelalte nu mai pot intra în vigoare pentru că decizia demiterii Guvernului este deja în Monitorul Oficial.”

Remus Pricopie este rector al SNSPA și a fost ministrul educației în guvernarea Victor Ponta din decembrie 2012 până în decembrie 2014.


Iohannis discută cu Orban la Cotroceni

Iohannis discută cu Orban la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis are o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu premierul demis Ludovic Orban, potrivit unor surse oficiale ale Agerpres.

Kelemen Hunor: UDMR va participa la consultările cu preşedintele

Kelemen Hunor: UDMR va participa la consultările cu preşedintele

UDMR va participa la consultările cu şeful statului, dar nu va avea o propunere de prim-ministru, anunţă preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

"Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament. Pasul următor va fi că preşedintele statului invită partidele parlamentare la consultaţii - la care desigur şi UDMR va participa. Nu vom avea o propunere de premier, vom aştepta pe cine va propune preşedintele pentru această funcţie", a scris Kelemen Hunor, miercuri, pe Facebook, după adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură.

El spune că a votat moţiunea pentru că "Guvernul a încălcat deciziile Curţii Constituţionale şi recomandarea Comisiei de la Veneţia, modificând legea alegerii primarilor prin angajarea răspunderii".

"Guvernul Orban a picat! Am votat moţiunea de cenzură, deoarece Guvernul a încălcat deciziile Curţii Constituţionale şi recomandarea Comisiei de la Veneţia, modificând legea alegerii primarilor prin angajarea răspunderii, astfel ignorând total Parlamentul. Totodată, această modificare contravine şi intereselor comunităţii noastre", a mai scris preşedintele UDMR.

Barna: Nu vom vota în Parlament niciun guvern, pentru a putea ajunge la anticipate

Barna: Nu vom vota în Parlament niciun guvern, pentru a putea ajunge la anticipate

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat miercuri că parlamentarii Uniunii nu vor vota în favoarea niciunui guvern, deoarece doresc convocarea alegerilor anticipate.

"Cerem preşedintelui Iohannis şi PNL să vină în perioada următoare cu un calendar foarte clar pentru anticipate. Poziţia USR este una consecventă cu mesajele transmise până în prezent, aceea că nu vom vota niciun guvern, astfel încât, să putem ajunge la alegeri anticipate. Sperăm că va exista o consecvenţă a mesajului şi din partea PNL (...). Acesta este obiectivul, aceasta este ceea ce are nevoie România astăzi, pentru că altfel rămânem în această joacă chinuită şi chinuitoare pentru cetăţenii României, în care vedem că de la învestirea noului guvern practic foarte puţine măsuri au putut să fie efectiv luate", a arătat Barna într-o declaraţie acordată presei după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură.

El a spus că USR nu va prezenta o propunere de premier în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni şi a reamintit că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în repetate rânduri că nu va nominaliza un premier din partea PSD.

"Decizia asupra următoarei nominalizări aparţine exclusiv preşedintelui. Ceea ce spun este că poziţia USR este de a nu vota niciun fel de guvern, pentru că România are în realitate nevoie de anticipate şi de un Parlament care să reflecte în mod real situaţia actuală şi dorinţa actuală a cetăţenilor României, confirmată de rezultatele electorale de anul trecut", a adăugat el.

Barna a criticat votul Pro România în favoarea moţiunii de cenzură.

"După ce premierul Orban i-a creat domnului Ponta grup parlamentar, i-a modificat legea pentru a primi subvenţie publică, domnul Ponta i-a doborât Guvernul. Este încă o demonstraţie foarte frumoasă despre ceea ce au însemnat PSD, Victor Ponta şi această chinuită criză politică pe care România o experimentează după coşmarul PSD", a mai spus liderul USR.

Hunor și Ponta, în biroul lui Ciolacu

Hunor și Ponta, în biroul lui Ciolacu

Kelemen Hunor și Victor Ponta se află în biroul lui Marcel Ciolacu. În prealabil, Ciolacu a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România, dar și UDMR.

Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură - publicată în Monitorul Oficial

Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură - publicată în Monitorul Oficial

Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură intitulate "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", semnată de 208 parlamentari, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Tăriceanu: Ordonanţele date de Guvernul Orban au schimbat balanţa

Tăriceanu: Ordonanţele date de Guvernul Orban au schimbat balanţa

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu spune că marţi ar fi pariat că nu trece moţiunea de cenzură, dar crede că ce s-a întâmplat marţi seara cu ordonanţele date de Guvernul Orban a făcut să se schimbe balanţa.

"Ieri, dacă cineva m-ar fi întrebat, aş fi pariat că moţiunea nu trece. Ceea ce s-a întâmplat în după-amiază şi seara zilei de ieri cu avalanşa aceasta de ordonanţe, cred că a făcut să se schimbe balanţa. Gestul Guvernului condus de domnul Orban de a adopta acest teanc de ordonanţe, după părerea mea, a fost picătura care a umplut paharul. Dincolo de eleganţa sau neeleganţa gestului, care este unul de sfidare a Parlamentului, este ceva mult mai grav şi anume faptul că o astfel de modalitate de guvernare subminează singura instituţie democratică care este Parlamentul. Eu, ca om cu vechi state în Parlament şi care respect şi Constituţia şi democraţia parlamentară, nu pot să fiu de acord cu asemenea modalitate de a guverna, mai ales atunci când eşti guvern minoritar”, a declarat Tăriceanu, la TVR 1, la scurt timp după anunţul rezultatului moţiunii de cenzură.

Tăriceanu a spus că va sesiza Avocatul Poporului pentru a atacat unele ordonanţe adoptate marţi seara de Guvernul Orban.

Gabriela Firea: "A căzut cel mai duşmănos guvern faţă de români"

Gabriela Firea: "A căzut cel mai duşmănos guvern faţă de români"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că a "căzut cel mai duşmănos guvern faţă de români", adăugând mai multe critici la adresa Cabinetului Orban.

„A căzut cel mai duşmănos guvern faţă de români! Zero soluţii pentru angajaţi, copii, pensionari. Austeritate pe toate planurile!", a scris Gabriela Firea într-o postare pe Facebook, după anunţul privind rezultatul moţiunii de cenzură.

Prima reacție a lui Ludovic Orban

Prima reacție a lui Ludovic Orban: „Un parlament dominat din forţe retrograde”

Ludovic Orban a reacționat, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată.

„Un parlament dominat din forţe retrograde, parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democraţia, a decis căderea Guvernului pe care îl conduc. Guvernul cade în picioare, suntem mândri de ce am făcut în 3 luni. Am reuşit într un timp extrem de scurt să luăm o serie de decizii de impact şi să eliminăm grave erori”, a declarat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu: „Nu noi am creat această criză”

Marcel Ciolacu: „Nu noi am creat această criză”


„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele României, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu aveam această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România, dar și UDMR.

Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.

05-02-2020 15:39

Guvernul Orban a picat. Moțiunea a trecut cu 261 de voturi

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a anunțat rezultatele votului moțiunii de cenzură. 

"Numărul total al deputaților și senatorilor din cele două camere este de 465, numărul deputaților și senatorilor prezenți a fost de 423, numărul de voturi exprimate 400, din care  care "pentru" au fost 261, voturi "contra" 139, abțineri 0, voturi anulate 0. Potrivit prevederilor Constituției, moțiunea se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor. Astfel, majoritatea voturilor cerută de constituție a fost îndeplinită, Guvernul Orban este demis", a precizat Vasilescu .

05-02-2020 15:33

S-a încheiat votul moțiunii de cenzură

S-a încheiat votul moțiunii de cenzură

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, a anunțat încheierea votului senatorilor.

Corlăţean a anunțat că membrii Birourilor Permanente ale celor două camere se vor retrage pentru costatarea rezultatelor votului, după care vor fi reluate lucrările în plen.

05-02-2020 15:21

Votul moțiunii de cenzură continuă

Senatorii sunt cei care au trecut la vot, după ce deputații și-au exprimat opțiunile, într-un vot ce a durat aproximativ o jumătate de oră.

05-02-2020 14:45

Dezbaterile din plen s-au încheiat, începe votul

Dezbaterile din plen s-au încheiat, începe votul

Marcel Ciolacu a anunțat încheierea dezbaterilor din plenul Parlamentului și începerea votului privind moțiunea de cenzură.

Votul este secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. 

Deputații au fost primii care au votat.

05-02-2020 14:29

Corlăţean: "Am fost stupefiat să constat caracterul duplicitar şi fariseisc al guvernării PNL"

Senatorul PSD Titus Corlăţean a citat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, dintr-un punct de vedere al Guvernului, semnat de Ludovic Orban, în care se arăta că "ar fi necesar a se evita nu atât modificarea sistemului de scrutin, ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite, ci modificarea lor frecventă sau cu cel puţin un an înainte de alegeri". 

"Voi cita paragraful trei: <<Având în vedere că reglementarea vizează modificarea legislaţiei privind alegerile parlamentare, respectiv legea 208/2015, invederăm cele statuate de Comisia de la Veneţia, în codul bunelor practice în materie electorală cu privire la modificarea intempestivă şi cu mai puţin un an de zile înainte de alegeri ar fi necesar a se evita nu atât modificarea sistemului de scrutin, ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite, ci modificarea lor freceventă sau cu cel puţin un an înainte de alegeri>>. Semnează Ludovic Orban, prim-ministrul României în poziţia adoptată de Guvernul României şi de domnul prim-ministru personal la Palatul Victoria", a afirmat Corlăţean.

El a criticat Guvernul PNL pentru duplicitate.

"Am fost stupefiat să văd, să citesc că aceasta este poziţia Guvernului şi premierului şi am fost stupefiat să constat caracterul duplicitar şi fariseisc al guvernării PNL", a spus el.

05-02-2020 14:22

Liderul deputaţilor PSD, către Orban: Veţi deveni şomer

Liderul deputaţilor PSD, către Orban: Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis, miercuri, la dezbaterea moţiunii, premierului Ludovic Orban că şi el a fost "parlamentar din pixul" lui Liviu Dragnea. "Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea", a afirmat el. 

El i-a mai transmis lui Orban că urmează să devină şomer. "În câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie, nu există un nume să cuprindă toate inepţiile făcute de guvernul Orban. Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela", a mai spus Simonis.

El a susţinut că şi Orban a fost "parlamentar din pixul fostului preşedinte al PSD", spunându-i premierului: "Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea".

"Mă aşteptăm să fiţi obosit, aţi petrecut toată noaptea la guvern. Înţeleg că v-aţi vitaminizat. 25 de OUG? Aţi făcut febră musculară? 25 de tunuri pentru clienţii PNL", a afirmat Alfred Simonis.

El a spus că reprezentanţii Guvernului vor să îngraşe "buzunarele privaţilor", că banii împrumutaţi îi fac cadou băncilor străine.

05-02-2020 13:51

Ponta, lui Orban: Eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcolizare

Ponta, lui Orban: Eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare

Liderul Pro România Victor Ponta i-a transmis lui Ludovic Orban, de la tribuna Parlamentului, că el s-a operat de picior, nu a fost la o cură de dezalcoolizare.

"Un singur lucru, dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare, pentru că acelea sunt toate private şi acele clinici de dezalcoolizare de azi începând le puteţi plăti din bani publici. Succes”, a spus Ponta în finalul discursului, în care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură.

05-02-2020 13:33

Moțiunea de cenzură depusă de PSD este votată azi în Parlament

Moțiunea de cenzură depusă de PSD este votată azi în Parlament
SURSA: Inquam Photos / George Calin
05-02-2020 13:08

Ludovic Orban, dezlănțuit în plenul Parlamentului

Ludovic Orban, dezlănțuit în plenul Parlamentului

Ludovic Orban a avut un discurs dezlănțuit în plenul Parlamentului, el lansând atac după atac la adresa politicienilor PSD.

"Înțeleg că aveți probleme cu cititul, deci sunt înțelegător față de voi", și-a început ironic Orban discursul.

"Vreți nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de stigmatul acesta în toată cariera dumneavoastră. Nu numai că a fost semnată candidatura dvs de vechilul stăpân, dar 3 ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați votat toate aberațiile, toate proiectele împotriva intereselor românilor. Ați susținut toate acțiunile antiromânești. Ați susținut toate acțiunile antiromânești, toate acținunile care a dus la prăbușirea imaginii externe a României, care ne-au adus pe marginea prăpastiei", a spus Orban.

Premierul a continuat: "Nu mă las judecat de voi, pentru că în trei ani de zile ați arătat clar de ce sunteți în stare. De sărăcie, dezinformare, minciună, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României.

Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacați pe noi că am emis ordonanțe de urgență. Voi ați emis OUG 13 noaptea ca hoții ca să scăpați de pedeapsă pușcăriabilii care vă conduceau. Noi am emis OUG pentru a rezolva probleme românilor, noi am adoptat OUG ca să salvăm prostiile și incompetanța voastră. Demagogia pe care ați manifestat-o este neacceptat. Nu dau doi bani pe afirmațiile voastre despre democrație".

05-02-2020 12:54

Orban: "Avocatul Poporului poate spune ce doreşte"

Orban: "Avocatul Poporului poate spune ce doreşte"

Orban a afirmat că Avocatul Poporului poate spune ce doreşte, atunci când a fost informat că Avoactul s-a sesizat după ce au fost adoptate 25 OUG într-o ședință maraton.

"Adică Avocatul Poporului sau PSD-ul nu-şi doreşte ca românii să voteze şi la parlamentare aşa cum au votat la prezidenţiale. Avocatul Poporului poate să spună ce doreşte. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi ne-am considerat obligaţi să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele României şi problemele românilor, nu să stea să facă filosofie despre constituţionalitate sau să facă gargară propagandistică fără să cunoască conţinutul actelor normative. Toate ordonanţele de urgenţă pe care le-am adoptat sunt ordonanţe de urgenţă fundamentale, indispensabile, care generează doar efecte favorabile pentru România şi pentru români”, a afirmat primul ministru. 

05-02-2020 12:21

Orban explică de ce a dat 25 de OUG într-o zi

Orban explică de ce a dat 25 de OUG într-o zi

Premierul Ludovic Orban a explicat, înainte de votul moțiunii de cenzură, de ce Guvernul pe care îl conduce a adoptat într-o singură zi 25 de ordonanțe de urgență.

"Fiecare OUG a avut în spate o nevoie, era indispensabilă, iar un exemplu este cadrul legislativ pentru ajutoarele de salvare pentru TAROM și pentru Complexul energetic Oltenia, fără de care s-ar fi pus lacăt pe aceste companii. Un alt exemplu este OUG în domeniul sănătății, care practic dă dreptul pacienților să-și aleagă unitatea spitalicească în care să beneficieze de ajutor medical. Dă dreptul cetățenilor să apeleze și la unitățile private de sănătate. Cu această OUG, am proprogat OUG 27, adoptată de PSD, privind coplata în spatele private. Aceste OUG sunt fundamentale, indispensabile, generează efecte benefice pentru români.

Întrebat de ce au fost aprobate abia acum, dacă era vorba despre acte normative importante, Orban a răspuns: "Procedura de elaborare și adoptare a unor acte normative durează, sunt  acte normative elaborate într-o perioadă mai lungă".

LIVE: Moțiunea de cenzură este votată în Parlament

05-02-2020 11:56

Orban: Nu am dat ordonanțe ca să scăpăm "pușcăriabili" PSD

Orban: Nu am dat ordonanțe ca să scăpăm "pușcăriabili" PSD

"Românii nu aşteaptă de la Parlamentul dominat de PSD nimic, în schimb aşteaptă de la Guvernul pe care îl conduc să rezolvăm problemele României, să rezolvăm problemele pe care le au. O să discutăm în detaliu acest subiect cu obiectul de reglementare al ordonanţelor şi de ce a fost necesar să emitem aceste ordonanţe de urgenţă. Emiterea acestor ordonanţe de urgenţă s-a făcut în deplină transparenţă şi nu au fost ordonanţe de urgenţă care să scape pe puşcăriabilii din PSD şi sunt ordonanţe de urgenţă care rezolvă problemele României şi ale românilor", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

05-02-2020 11:49

Ciolacu: Ne bazăm pe cel puțin 237 de voturi

Ciolacu: Ne bazăm pe cel puțin 237 de voturi

Ciolacu, declarații ironice la adresa guvernului Orban: "Îi felicit, între ghilimele, pentru acest record. Vom scrie mai mulți președinți de partide avocatului poporului să se sesizeze cu privire la ordonanța de urgență de modificare din nou a sistemului electoral". Președintele PSD susține că, la votul pe moțiune, se bazează în acest moment pe "cel puțin 237" de voturi.

05-02-2020 08:38

Moțiunea de cenzură, citită luni în Parlament

Moțiunea de cenzură, citită luni în Parlament


Moţiunea a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului de către deputatul PSD Daniel Suciu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

"Conform evaluării noastre actuale, nu există numărul necesar de voturi, chiar dacă PSD este normal că încearcă să creeze această percepţie publică. Sigur că vom vedea, nu mai avem mult de aşteptat şi vom vedea ce se va întâmpla mâine, noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Căderea moţiunii înseamnă continuarea activităţii Guvernului şi ambiţia de a pune în practică toate măsurile benefice incluse în programul de guvernare. În cazul în care se va aduna numărul de voturi necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, sigur că ne ducem spre anticipate", a declarat, marţi, prim-ministrul Ludovic Orban.

05-02-2020 08:37

Marcel Ciolacu: Avem suficiente voturi

Marcel Ciolacu: Avem suficiente voturi


Liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că sunt suficiente voturi pentru a trece moţiunea de cenzură.

"Avem suficiente voturi (pentru a trece moţiunea de cenzură - n.r.), înseamnă că avem mai mult de 233", a precizat, tot marţi, Marcel Ciolacu.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

05-02-2020 08:37

Care sunt nemulțumirile PSD

Care sunt nemulțumirile PSD


Iniţiatorii moţiunii de cenzură arată că Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere.

"Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin semnatarii moţiunii.

Aceştia consideră că decizia de a modifica legislaţia electorală cu patru luni înainte de alegeri aruncă România la marginea Europei.

"Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!", se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
25 de ordonanțe de urgență, adoptate de Guvernul Orban într-o ședință maraton
25 de ordonanțe de urgență, adoptate de Guvernul Orban într-o ședință maraton

În ședința-maraton de marți a Guvernului Ludovic Orban, terminată în miez de noapte, au fost adoptate nu mai puțin de 25 de Ordonanțe de Urgență.

Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată miercuri. Ciolacu: „Avem suficiente voturi”
Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată miercuri. Ciolacu: „Avem suficiente voturi”

Parlamentul va dezbate şi va vota miercuri, de la ora 12,00, moţiunea de cenzură depusă ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.

25 de ordonanțe de urgență, adoptate de Guvernul Orban într-o ședință maraton
25 de ordonanțe de urgență, adoptate de Guvernul Orban într-o ședință maraton

În ședința-maraton de marți a Guvernului Ludovic Orban, terminată în miez de noapte, au fost adoptate nu mai puțin de 25 de Ordonanțe de Urgență.

Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată miercuri. Ciolacu: „Avem suficiente voturi”
Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată miercuri. Ciolacu: „Avem suficiente voturi”

Parlamentul va dezbate şi va vota miercuri, de la ora 12,00, moţiunea de cenzură depusă ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.