25 de ordonanțe de urgență, adoptate de Guvernul Orban într-o ședință maraton

×
Codul embed a fost copiat

În ședința-maraton de marți a Guvernului Ludovic Orban, terminată în miez de noapte, au fost adoptate nu mai puțin de 25 de Ordonanțe de Urgență.

Documentele au vizat mai toate domeniile, de la sănătate și educație, până la finanțe și fonduri europene.

Ordonanţele au fost aprobate cu puţine ore înaintea votului pe moțiunea de cenzură, deoarece, în cazul în care aceasta va fi aprobată în Parlament, guvernul devine interimar şi nu va mai putea lua decizii importante.

OUG pentru stocuri de urgență în caz de epidemie

 

Unul dintre actele normative adoptate de Guvern stabileşte constituirea stocurilor de urgenţă în caz de epidemii, dar şi achiziţionarea unor scannere termice ce vor fi amplasate în aeroporturi, în vederea depistării unor eventuale cazuri de infecţii, ca de exemplu cu noul coronavirus.

Citește și
sedinta de Guvern
Avalanșă de ordonanțe de urgențe pe masa Guvernului, înaintea votării moțiunii de cenzură

Marcel Vela, ministrul de Interne: "Instituire carantină ca măsuri de precauţie în caz de epidemii, pandemii. S-a introdus un amendament de la Ministerul Transporturilor cu privire la achiziţia de scannere termice pentru a dota cele 16 aeroporturi internaţionale - 5 pentru Otopeni şi câte 2 pentru celelalte. Combatere coronavirus - bani prevăzuţi pentru termoscannere 5 milioane de lei, pentru restul 220 mil lei".

Tot ministrul de Interne a propus Ordonanţa de Urgenţă care să regrementeze circulaţia trotinetelor electrice, prin care un astfel de vehicul poate fi condus de persoanele de peste 14 ani şi doar pe pistele de biciclete.

OUG pentru decontarea transportului școlar

 

A fost adoptată una şi în domeniul Educaţiei, pentru a rezolva problema decontării transportului şcolar, apărută în urma unei decizii a CCR. Şi programul "masă caldă" va fi extins de la 50 de şcoli, la 150.

A fost adoptat şi o Hotărâre care vizează creşterea salariilor profesorilor.

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: "Vorbim de creșterea costului standard de la 5.834 la 6111 lei. Această Hotărâre de guvern nu face decât să pună în practică măsura dată prin lege".

OUG pentru programul "Prima Casă"

 

Veşti bune şi pentru cei care intenţionau să acceseze programul "Prima Casă". Acesta va continua şi în acest an, cu un plafon de aproximativ două miliarde de lei. De asemenea, pensionarii vor avea acces la bilete de tratament balnear mult mai simplu şi rapid.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă: "O alocare bugetară de 370 de milioane de lei. La Casa de Pensii nu va mai fi nevoie de prezentarea buletinului şi a talonului de pensie, pentru că ea are deja actele de identitate şi talonul de pensii ale solicitantului respectiv."

Executivul Orban a adoptat şi Programul naţional pentru introducerea gazelor naturale în localităţile în care oamenii se încălzesc cu lemne.

Ioan Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: "Program de 500 milioane de euro, sunt vizate 200.000 de gospodarii din România, în zona de blocuri mai ales care se încălzesc pe lemn; programul porneşte cu o fază pilot".

Guvernul a aprobat şi acordarea unui ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, dar şi pentru compania TAROM. De asemenea, au fost pe ordinea de zi reorganizarea ANAF, care prevede reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi, dar şi a Secretariatului General al Guvernului . Un alt act normativ vizează spitalele private, care vor avea acces la programele finanţate de stat.

Ionel Danca, şeful cancelariei premierului: "Acces la servicii medicale, indiferent dacă sunt publici sau privaţi. Obiectivul este salvarea pacienţilor care acum sunt în situaţie critică, pentru facilitarea lor se elimină coplata introdusă de PSD şi se prorogă termenul pentru coplata pentru aprilie 2021, deci acum pacienţii vor beneficia de acelaşi regim indiferent dacă merg la public sau la privat".

Executivul condus de Ludovic Orban a adoptat şi o Ordonanţă de Urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate, prin care cei din Diaspora vor avea trei zile de vot, la fel cum a fost şi la alegerile prezidenţiale. Pentru aceasta circumscripţie se va dubla şi numărul de parlamentari.

Guvernul a adoptat toate aceste măsuri în contextul în care miercuri are de trecut testul moţiunii de cenzură, în Parlament.

Citește și...
Marcel Ciolacu: Este un record mondial să intri în ședință în aceeași zi cu 24 de OUG-uri
Marcel Ciolacu: Este un record mondial să intri în ședință în aceeași zi cu 24 de OUG-uri

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că 'este un record mondial să intri în aceeaşi zi în şedinţă de guvern cu 24 de ordonanţe de urgenţă'.

Avalanșă de ordonanțe de urgențe pe masa Guvernului, înaintea votării moțiunii de cenzură
Avalanșă de ordonanțe de urgențe pe masa Guvernului, înaintea votării moțiunii de cenzură

Cabinetul Orban a venit marți cu o avalanșă de ordonanţe de urgenţă din toate domeniile, de la sănătate şi educaţie, până la finanţe şi fonduri europene.

Orban, despre OUG privind organizarea alegerilor anticipate:
Orban, despre OUG privind organizarea alegerilor anticipate: "Paza bună trece primejdia rea"

Guvernul Orban pregăteşte terenul pentru alegerile anticipate. Pe masa Executivului se afla textul unei ordonanţe prin care Ludovic Orban urmăreşte să modifice legislaţia electorală şi să reducă termenele în care se pot organiza alegerile.

Recomandări
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană
Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a fost scăzută cu 80 cm. Barajul este ridicat pe o veche construcție romană

Un nou mesaj Ro-Alert, al cincilea, a fost transmis duminică la amiază către localnicii din Roșia Montană. 

Amenzi în valoare de 32.000 de lei și un dosar penal, în urma protestului AUR. Ce infracțiuni au fost comise
Amenzi în valoare de 32.000 de lei și un dosar penal, în urma protestului AUR. Ce infracțiuni au fost comise

Jandarmeria Capitalei a aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 de lei, în urma protestului care a avut loc duminică în Bucureşti.

Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: ”Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”
Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: ”Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis studenților care încep, astăzi, anul universitar 2022-2023, că în România este nevoie de o ”reformă profundă a sistemului educațional” și că ”avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”.