Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată miercuri. Ciolacu: „Avem suficiente voturi”

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentul va dezbate şi va vota miercuri, de la ora 12,00, moţiunea de cenzură depusă ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.

Moţiunea de cenzură, intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" şi semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, a fost prezentată luni în plenul Parlamentului.

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari şi UDMR - 30.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Ciolacu: Avem suficiente voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, mai mult de 233

 

Citește și
Olguta Vasilescu
Toți parlamentarii PSD și UDMR au semnat moțiunea pentru demiterea Guvernului Orban
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat marţi că sunt suficiente voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, menţionând că urmează să aibă întâlniri cu liderul Pro România, Victor Ponta, şi cu alţi parlamentari pentru susţinerea acestei moţiuni.

"Avem suficiente voturi (pentru a trece moţiunea de cenzură -n.r.), înseamnă că avem mai mult de 233", a precizat Marcel Ciolacu.

El a spus că urmează să se întâlnească cu liderul Pro România, Victor Ponta.

"Posibil şi în această seară şi nu numai cu dânsul. În acest moment, cu discuţia sau fără discuţia cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban. După ordonanţele de urgenţă de astăzi, chiar mă bucur", a adăugat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a arătat că parlamentarii PSD vor susţine moţiunea de cenzură.

"În principiu, consider că atât eu, cât şi colegii mei suntem nişte oameni serioşi. (...) O să avem grupuri reunite la ora 11,00", întrebat dacă este sigur că toţi parlamentarii PSD vor vota moţiunea de cenzură.

Pe cine vrea PSD să propună pentru funcţia de premier

 

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va propune în şedinţă ca votu asupral moţiunii de cenzură să aibă loc miercuri, de la ora 12.00.  ”Nu are rost să mai lungim”, a spus, luni searăMarcel Ciolacu. Acesta a precizat că există voturile necesare ca moţiunea să treacă.

El a reiterat ideea că, dacă trece moţiunea, PSD va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, ”un intelectual de stânga” care nu este membru de partid şi este recunoscut.

”Din punctul nostru de vedere, va fi greu de refuzat pentru preşedintele României”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Puteţi descărca de aici textul integral al moţiunii de cenzură, în format PDF.

În tot acest timp, au apărut şi zvonuri despre o înţelegere între liberali şi social-democraţi astfel încât să ajungă la anticipate în schimbul alegerilor locale într-un singur tur - zvonuri negate oficial de ambele tabere.

Înţelegerea ar fi ca PSD să demită guvernul, iar PNL să renunţe la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Teoretic, cu acordul tacit al ambelor tabere, după căderea guvernului, parlamentul nu s-ar mai întruni pentru a vota doua propuneri de premieri - iar după această perioadă stabilită în Constituţie, Parlamentul ar putea fi dizolvat printr-o decizie a CCR care ar lua act ca aleşii nu şi-au îndeplinit atribuţiile. Scenariul e respins de ambele părţi.

 

Ce şanse are PSD să dea jos Guvernul Orban prin moţiune de cenzură

 

Pentru a trece moţiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de un vot. PSD și UDMR împreună, au 232 de voturi în acest moment

La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 208 voturi.

Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă a Birourilor permanente.

 

 

Ce se întâmplă dacă moţiunea va fi votată

 

Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
PSD a depus moţiunea de cenzură. Surse: Mai este nevoie de 1 vot pentru demiterea Guvernului
PSD a depus moţiunea de cenzură. Surse: Mai este nevoie de 1 vot pentru demiterea Guvernului

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost depusă astăzi de PSD, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Toți parlamentarii PSD și UDMR au semnat moțiunea pentru demiterea Guvernului Orban
Toți parlamentarii PSD și UDMR au semnat moțiunea pentru demiterea Guvernului Orban

Moţiunea de cenzură pe care PSD o va depune în Parlament a fost deja semnată de toţi parlamentarii social-democraţi şi de cei de la UDMR, a anunţat, luni, deputatul PSD Olguţa Vasilescu.

Guvernul Orban, tot mai aproape de varianta demiterii. Ce pregătește premierul
Guvernul Orban, tot mai aproape de varianta demiterii. Ce pregătește premierul

Guvernul Orban este la trei voturi distanță de varianta demiterii.

Planul prin care PNL vrea să mai câştige 500 de primari.
Planul prin care PNL vrea să mai câştige 500 de primari. "Fake prim-miniştri"

Ca să ajungă la alegeri anticipate, liberalii vor cu tot dinadinsul să provoace o moţiune de cenzură.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.