Ministrul Muncii vrea plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului la 8.000 lei. Reactia lui Liviu Dragnea
Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi plafonata la 8 mii de lei. Demnitarul social democrat spune ca actuala indemnizatie permite inselatoriile si ca mai multi parinti ar primi sume prea mari de la sta.
Declaratia este ciudata daca ne gandim ca tot PSD a sustinut ridicarea plafonului. Liviu Dragnea, presedintele partidului a declarat insa ca nu e de acord cu limitarea indemnizatiei. Iar presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, considera "o porcarie", revenirea la un plafon.
Declaratia a fost facuta, marti, in Parlament. Vorbim, pentru moment, despre o propunere a ministrului Muncii, nu despre o hotarare a Guvernului. Olguta Vasilescu vorbeste despre un haos generalizat dupa ridicarea plafonului pentru indemnizatia de cresterea a copilului. Da exemplu, un tatic aflat in concediu de paternitate, care primeste lunar 35.000 de euro. Statistic insa, doar 623 de beneficiari au incasat indemnizatii de peste 10.000 de lei. Adica 0,4 la suta din total.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu: „Este de fapt o inselatorie a statului roman ceea ce sigur ca nu putem sa acceptam. Beneficiarii in plata in luna martie – pana la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai multi. Intre 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, intre 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, intre 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu aceasta plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din Romania, dar in mod clar, cei care au bulversat sistemul si ne-au pus sa platim astfel de sume vor trebuie sa se limiteze la ceea ce le permite”.
Intrebata care va fi plafonul, Olguta Vasilescu a spus ca, in prezent, se analizeaza aceasta chestiune, urmand sa fie undeva la 8.000 lei, care este o suma foarte corecta. „Asa cum v-am spus, sunt foarte putine persoane care vor fi afectate, dar in mod cert vom opri o industrie”, a completat ea.
Lia Olguta Vasilescu pare sa fi uitat ca ridicarea plafonului a fost puternic sustinuta de PSD acum un an desi Guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos avertiza ca bugetul nu isi permite asa ceva. Cu toate acestea Rovana Plumb, care conducea comisia de munca a Camerei Deputatilor, sustinea ca "Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii".
Parintii spun ca nu e posibil ca legile sa fie schimbate de fiecare guvern care vine la putere. Intemeierea unei familii si aducerea pe lume a unui copil e o decizie importanta si oamenii ar trebui sa stie pe ce se pot baza. Aceasta plafonare care nu aduce mari beneficii bugetului statului loveste exact in parintii care care obtin performante exceptionale la locul de munca si sunt platiti corespunzator.
Liviu Dragnea nu pare sa fie de acord cu colegii lui nici de aceasta data.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, intrebat daca sustine propunerea ministului Muncii de plafonare a indemnizatiilor pentru cresterea copilului, ca nu mai raspunde la ”tot felul de idei venite din partea unora”, liderul social-democrat recomandandu-le colegilor sai sa fie ”mai rezervati cu proiectele”.
”Eu i-am rugat pe toti sa fie putin mai rezervati cu proiectele sau cu ideile pe care le au pana cand nu se contureaza proiectul complet in ceea ce priveste salarizarea si nu numai, si impozitul pe venit. O sa raspund la aceasta intrebare cand noi o sa finalizam toate discutiile. Nu mai raspund la tot felul de idei care vin din partea unora”, a spus liderul PSD.
Intrebat daca sustine ca principiu plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, Liviu Dragnea a refuzat sa raspunda.
Din iulie anul trecut, indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor pe care parintele le-a obtinut intr-un an. Indemnizatia minima este de 1.232,5 lei, dar in prezent nu exista si o limita maxima. Pana la 30 iunie 2016, indemnizatia a fost plafonata la 3.400 de lei. In prezent, dintr-un total de 157.800 de indemnizatii pentru cresterea copilului, aproape 97% sunt sub pragul de 5.000 de lei, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.
35.000 de euro pentru crestrereea copilului
Ministrul Muncii a mai spus ca scoaterea plafonului a generat „un haos generalizat”.
„Sa iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul roman doar pentru ca ai un copil in crestere este mult prea mult. Nu exista asa ceva in toata aceasta lume”, a adaugat Olguta Vasilescu.
Diferenta enorma fata de anul trecut
„Am spus ca se transforma intr-o industrie pentru ca, fata de anul trecut unde pana la jumatatea anului am platit o suma, aceeasi suma de bani am platit-o acum in primele trei luni de zile”, a conchis ministrul Muncii.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in martie 2016, in calitate de for decizional, legea prin care indemnizatia de crestere a copilului a fost stabilita la 85% din veniturile parintelui si se acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon.
Pana atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.
Aceste modificari adoptate de Parlament au fost puternic sustinute de PSD si criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea ca nu sunt resurse bugetare. ”Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii”, afirma in replica la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de munca a Camerei Deputatilor.
In 18 aprilie 2016, presedintele Iohannis a promulgat legea si i-a cerut premierului de atunci, Dacian Ciolos, sa gaseasca solutiile necesare aplicarii legii, solicitandu-i sa nu priveasca aceasta chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importanta pentru Romania.
”Azi am semnat decretul de promulgare pentru Legea de modificare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. Personal, consider ca acesta lege e una buna, asteptata si binevenita. Va incurajez pe dumneavoastra, domnul prim-ministru sa gasiti in Guvern cele mai bune solutii pentru a aplica aceasta lege. Va rog sa nu tratati aceasta chestiune intr-un mod contabil. E o lege proactiva, care cu siguranta este foarte importanta pentru Romania”, i-a spus presedintele Iohannis lui Dacian Ciolos.
Prevederile au intrat in vigoare la 1 iulie 2016.
Turcan, despre plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului: "Pe fond, este o porcarie"
Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marti, la Parlament, ca intentia Guvernului de a plafona indemnizatia pentru cresterea copilului este ”o porcarie” si reprezinta o lipsa de viziune a directiei in care trebuie sa mearga Romania.
”Pe fond este o porcarie, pentru ca actualii guvernanti trebuie sa fie foarte preocupati mai ales din perspectiva majorarilor salariale pe care le promit de stadiul strângerii si colectarii veniturilor la buget (...) Ei nu inteleg lucrul acesta si sunt mai tentati sa incurajeze formele de nemunca, dovada ca nu se ating de partea de ajutoare sociale nemeritate de o buna parte dintre beneficiari, dovada ca limiteaza aceasta idemnizatie pentru cresterea copilului, blocand in felul acesta sa se intoarca in campul muncii mai multe mame care nasc dar care doresc sa isi reia activitatea”, a declarat Raluca Turcan.
Ea a mai spus ca plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta o masura disperata a Guvernului pentru a face rost de bani pentru majorarile salariale.
”Decizia in sine arata, pe de o parte, lipsa de viziune si de intelegere a directiei pe care trebuie sa mearga Romania si, pe de alta parte, o forma de disperare, pentru ca pur si simplu nu stiu cum sa mai stranga cureaua, sa poata sa carpeasca pe ici pe colo pentru majorarile salariale la care s-au angajat si pe care in buna parte nu le vor respecta, pentru ca nu au cum”, a mai spus Turcan.
Sursa: news.bbc.co.uk
Etichete: lia olguța vasilescu, indemnizație, mame, ministerul muncii,
Dată publicare:
09-05-2017 12:59