Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi limitata din nou. Plafonul maxim pe care il vrea Guvernul

Ultima actualizare: 11-05-2017 07:19

Veste proasta pentru parintii cu salarii mari. Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi limitata din nou. Asta dupa ce, in iulie anul trecut, plafonul pentru aceasta indemnizatie a fost eliminat.

Acum, insa, intr-un document trimis Comisiei Europene, executivul arata ca ''ar fi oportuna plafonarea indemnizatiilor la un nivel maxim, cuprins intre 5.000 si 10.000 lei''. Masura ar putea intra in vigoare de anul viitor. Guvernantii cauta solutii prin care sa-si reduca din cheltuieli. Bugetul se afla sub presiunea imensa a cresterilor salariale, promise in sectorul bugetar.

Asadar Guvernul Romaniei se gandeste sa introduca un plafon al indemnizatiei, plafon situat undeva intre 5 mii si 10 mii de lei. Andreea ar fi una dintre mamele care ar avea de suferit. Are 27 de ani si, din decembrie anul trecut, este in concediu de crestere a baietului ei, Iulian. Inainte, femeia a lucrat in domeniul IT.

''Trebuie sa reconsider lucrurile... adica sa trebuie sa iau alta decizie, nu aceea de a petrece doi ani acasa. Mi-as dori ca legislatia sa nu se schimbe in functie de guvern, sa nu am temerea ca odata ce se schimba guvernul se schimba tot.''

Practic, Andreea ar trebui sa se intoarca la munca mai devreme de doi ani pentru ca daca plafonul ar fi introdus la suma de 5 mii de lei, veniturile ei ar fi diminuate. La fel s-ar intampla si in cazul altor romani care au deja copii ori se gandesc sa devina parinti.

Din iulie anul trecut, indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor pe care parintele l-a obtinut intr-un an. Indemnizatia minima este de 1.232,5 lei, dar in prezent nu exista si o limita maxima. Pana la 30 iunie 2016, indemnizatia a fost plafonata la 3.400 de lei.

Asociatiile de parinti critica schimbarea legislatiei la mai putin de un an de la eliminarea plafonului.

In prezent, dintr-un total de 157.800 de indemnizatii pentru cresterea copilului, aproape 97% sunt sub pragul de 5.000 de lei, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

In luna martie, 3.504 de romani au beneficiat de indemnizatii de peste 5.000 si pana la 10.000 de lei. In total, statul le-a platit acestora 22,9 milioane de lei, adica in medie 6.535 de lei pentru un beneficiar.

Numarul celor care au incasat indemnizatii de peste 10.000 de lei este insa mic. Au fost in martie 623 de beneficiari, pentru care statul a platit aproape 10 milioane de lei.

Cea mai mare indemnizatie a fost platita aici, in Bucuresti, pentru un mama sau un tata de profesie avocat, care a incasat intr-o singura luna 160.000 de lei.

Pe locul al doilea in ierarhie se afla un parinte din judetul Constanta, care a primit aproape 142.000 de lei, urmat de un altul, din Bucuresti, cu 94.000 de lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!