Legea salarizarii unitare a fost publicata online de PSD. Proiectul va intra in Parlament peste o saptamana

ministrul Muncii

PSD a facut public proiectul Legii salarizarii unitare a bugetarilor. Proiectul va intra in Parlament in 7-10 zile, au anuntat luni Liviu Dragnea si Lia Olguta Vasilescu.

NOTA: Vezi documentul la finalul acestui articol.

Liviu Dragnea a declarat, luni, la inceputul sedintei grupurilor reunite PSD-ALDE, ca proiectul legii salarizarii unitare nu va mai fi depus la Parlament in cursul acestei zile, deoarece doreste sa fie consultat de toti parlamentarii si „sa-si mai dea lumea cu parerea”.

„Nu, eu nu vreau sa il depuna azi. Sa mai stea o saptamana, sa mearga la grupuri, publicam si in presa, sa-si mai dea lumea cu parerea”, a precizat Liviu Dragnea, intrebat daca proiectul legii salarizarii unitare va fi depus la Parlament in cursul acestei zile.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca proiectul Legii salarizarii unitare in sectorul public va fi depus luni la Parlament, astfel incat toti parlamentarii PSD sa-l poata semna in calitate de coinitiatori, potrivit News.ro.

Citește și
Salarii
Legea salarizarii unitare: impozitul ar urma sa scada la 10% in 2018. Ce salarii vor avea presedintele sau parlamentarii

Vasilescu a precizat ca graficul adoptarii acestei legi ia in calcul o eventuala cerere de reexaminare a presedintelui Iohannis sau o sesizare a CCR, scopul fiind promulgarea legii inainte de 1 iulie.

Salariile ierarhilor Bisericii, plafonate la 65% din indemnizatiile demnitarilor

Noua lege a salarizarii plafoneaza indemnizatiile primite de sefii cultelor - de la patriarh la episcopi - la 65% din indemnizatiile inaltilor demnitari cu care sunt asimilate functiilor lor, o masura care pana acum se aplica in Legea salarizarii doar functiilor din esalonul doi al conducerii Bisericii.

"Personalul din conducerea cultelor asimilat celui incadrat pe functii de demnitate publica beneficiaza de o indemnizatie lunara, in cuantum de 65% din indemnizatiile stabilite potrivit legii pentru functiile de demnitate publica, conform asimilarilor. Indemnizatia lunara este unica forma de remunerare pentru personalul respectiv si reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor, care se determina in raport cu venitul salarial", se arata in noua lege a salarizarii.

Fata de forma in vigoare in acest moment, este introdusa formula "in cuantum de 65% din indemnizatiile stabilite potrivit legii pentru functiile de demnitate publica", fiind, in efect, o plafonare. Ea se aplica in acest moment doar personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult, care primeau 65% din salariile de baza stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat.

Functiile care sunt afectate de masura - cele asimilate inaltilor demnitari - sunt patriarhul, mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii.

Potrivit legii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane este asimilat functiei de prim-ministru, care va avea, potrivit noii legi, 16.675 lei. Astfel, Patriarhul, cu un plafon de 65%, va castiga doar 10.838 lei.

Salariile de baza in institutiile publice care se autofinanteaza vor varia intre 2.500 si 10.880 lei, in anul 2022

Proiectul Legii salarizarii unice prevede ca salariile de baza din autoritatile si institutiile publice centrale si locale care se autofinanteaza sa varieze, in functie de natura postului ocupat - de executie sau de conducere - si a studiilor absolvite, intre un prag minim de 2.500 de lei si un plafon de 10.880, incepand cu anul 2022.

Potrivit proiectului dat publicitatii luni, salariile in institutiile si autoritatile publice finantate integral din venituri proprii aflate in sub autoritatea, in subordinea sau coordonarea Guvernului, ministerelor, Parlamentului sau altor organisme ale administratiei central vor fi usor mai mari decat in cazul celor aflate in subordinea administratiei locale.

Astfel, pentru prima categorie, salariile personalului de executie vor porni de la 2.500 de lei pentru cei cu studii generale si vor ajunge la 5.791 de lei pentru cei cu studii superioare. Pentru functiile de conducere, nivelul minim este de 7.721 pentru absolventii de studii generale si se poate ajunge la 10.880 de lei pentru absolventii de facultate.

In cazul institutiilor care se autofinanteaza si se afla in subordinea administratiilor locale, salariile personalului de executie va varia intre 2.500 de lei si 5.315, in functie de studii, iar cele ale personalului de conducere intre 6.229 si 8.423 de lei.
Salariile de baza prezentate includ sporul de vechime la nivelul maxim.

Pe langa salariul de baza, angajatii acestor institutii mai pot primi diverse sporuri: de 10% din salariul de baza pentru conditii periculoase sau vatamatoare, de pana la 15% pentru conditii grele de munca, in functie de numarul de ore lucrate in aceste conditii, de 20% pentru munca prestate in zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, de 15% pentru consemn la domiciliu si de 20% pentru siguranta navigatiei.

Crestere intre 90 si 150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33 si 125% pentru universitar

Cresterea salariilor de baza pentru personalul din educatie este cuprinsa intre 90% si 150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33% si 125% pentru invatamantul universitar, potrivit proiectului Legii salarizarii unitare.

Noul proiect de lege a salarizarii prevede ca profesorii universitari sa aiba, in anul 2022, salarii de baza cuprinse intre 5.625 de lei si 10.880 de lei. De asemenea, un rector poate castiga 16.232 de lei, in timp ce un decan ajunge sa fie platit cu 14.916 lei.

Anexa I - Cap. I lit. B – Reglementari specifice personalului didactic din invatamant

In invatamantul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lunga durata va castiga 4.098 de lei, in timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de baza intre 4.372 de lei si 5.517 lei, in functie de vechime.

Totodata, un profesor cu studii superioare de scurta durata va castiga, in 2022, intre 4.052 si 4.600 in functie de grad si de vechime, in timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei.

Pentru invatator, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevazute salarii cuprinse intre 3.916 lei si 4.372 de lei, in functie de grad si vechime.

In acelasi timp, un institutor sau un maistru-instructor cu studii superioare de lunga durata si grad didactic I poate castiga intre 4.280 de lei si 4.600 de lei.

De asemenea, potrivit noii legi, un pedagog sau un laborant cu gradul I va castiga intre 3.850 de lei si 4.087 de lei, iar un supraveghetor de noapte treapta I, 2.570 de lei.

Ministerul Educatiei Nationale, cu consultarea institutiilor, unitatilor de invatamant si a partenerilor sociali, va stabili gradul functiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in functie de urmatoarele criterii: numar de personal, elevi/studenti, categorii de unitati, se mai arata in proiectul de lege.

Actul normativ mai prevede ca personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate sa primeasca o indemnizatie de pana la 20 la suta din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva, diferentierea pe zone si localitati urmand sa fie aprobata prin hotarare a Guvernului.

Personalul didactic din invatamantul special beneficiaza de o majorare cu 15 la suta a salariului de baza, iar personalul didactic din invatamant, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare beneficiaza de gradatie de merit, acordata prin concurs.

Aceasta gradatie se acorda pentru 16 la suta din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar, respectiv al institutiei de nivel superior, si reprezinta o crestere cu 25 la suta a salariului de baza detinut.

Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de patru ani.

Proiectul prevede ca personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatirea viitoarelor educatoare si a viitorilor invatatori, institutori si profesori beneficiaza de un spor de 10-25 la suta din salariul de baza, in raport cu timpul efectiv lucrat si calculat in raport cu numarul elevilor sau al studentilor practicanti, potrivit regulamentului de practica pedagogica aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, daca nu beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore pe saptamana.

In plus, potrivit proiectului, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-5 clase de elevi/grupe in invatamantul prescolar, primar sau gimnazial primeste o majorare a salariului de baza, dupa cum urmeaza: pentru 2 clase de elevi/grupe, o crestere cu 7 la suta a salariului de baza detinut; pentru trei clase de elevi/grupe, o crestere cu 10 la suta a salariului de baza detinut; - pentru patru clase de elevi/grupe, o crestere cu 15 la suta a salariului de baza detinut; pentru cinci clase de elevi/grupe, o crestere cu 20 la suta a salariului de baza detinut.

De asemenea, personalul didactic care indeplineste functia de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru invatamantul primar, profesorii pentru invatamantul prescolar beneficiaza de o majorare de 10 la suta a salariului de baza.

Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, consiliile de administratie pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30 la suta a salariului de baza detinut, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii.

Totodata, personalul didactic de predare din invatamantul superior poate primi un spor pentru conducatorii de doctorat de pana la 1 la suta pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10 la suta din salariul de baza, se mai arata in proiectul de lege.

Cei care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase sau vatamatoare, poate primi un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Personalul didactic care desfasoara activitate de predare - invatare - evaluare in sistemul penitenciar primeste un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza.

Salarizarea cadrelor didactice incadrate ca profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar se face la nivelul incadrarii pentru un profesor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar, potrivit legii.

Cresterile din sistemul judiciar, mai mari pentru magistratii din varful ierarhiei

Cresterile salariale prevazute pentru sistemul judiciar vor fi mai consistente pentru pentru magistratii cu functii de conducere, majorarile fiind procentual cu atat mai mari cu cat un magistrat are o functie mai inalta. Astfel, presedintele ICCJ si procurorul general vor avea salarii cu 13% mai mari, pe cand un procuror sef de birou va primi un salariu marit cu numai 2%.

Salariile presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al procurorului general al Parchetului ICCJ vor creste cu 13%, in timp ce pentru procurorii sefi ai DNA si DIICOT, pentru vicepresedintele ICCJ si pentru prim-adjunctul procurorului general majorarea salariala va fi de 11,5%, iar pentru presedinti, procurorii generali si prim-procurori de la curtile de apel, tribunale, judecatorii si parchete de pe langa aceste instante salariile vor creste cu 10%.

O majorare de 9% o vor avea consilierii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism 9%
Cu 8% cresc salariile pentru urmatoarele functii: procuror sef sectie, procuror sef sectie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism 8%. Adjunctii acestora vor beneficia de un plus la salariu de numai 5%. Procurorii care sunt sefi de serviciu si de birou au majorari de 3%, respectiv 2%.

La capitolul sporuri, salariatii din sistemul judiciar pot beneficia de un spor de pana la 15% din salariul de baza sau, dupa caz, din indemnizatia lunara de incadrare, corespunzator timpului lucrat. Magistratii precum si o parte din personalul auxiliar beneficiaza de un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica de pana la 25% si un alt spor, pentru pastrarea confidentialitatii, de 5%.

Presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii primesc o indemnizatie de incadrare egala cu cea a presedintelui, respectiv vicepresedintelui ICCJ. Indemnizatia de incadrare a membrilor alesi ai CSM cu functie de procuror sau judecator este in cuantum similar celei a unui presedinte de sectie al ICCJ. Ei mai primesc si o indemnizatie de membri de 25% din indemnizatia bruta lunara maxima a judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile primesc o indemnizatie de membru egala cu 50% din indemnizatia bruta lunara maxima a unui judecator ICCJ.

Potrivit Legii salarizarii, presedintele ICCJ si presedintele CCR au acelasi coeficient al salarizarii cu presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor si cu primul-ministru, adica 11. Judecatorii de la ICCJ si de la CCR au un coeficient de 10,5. Astfel, presedintele ICCJ si cel al CCR vor avea 15.950 lei brut pe luna, judecatorii CCR si cei ai ICCJ vor primi 15.225 lei brut pe luna.

Medicii vor primi salarii de baza intre 5.700 de lei si 16.250 de lei


Proiectul legii salarizarii, pus in dezbatere publica, prevede ca, in anul 2022, medicii sa primeasca salarii de baza cuprinse intre 5.700 de lei si 16.250 de lei, in timp ce asistentii vor castiga intre 3.610 lei si 5.649 de lei.


Prin noua lege a salarizarii vor creste substantial salariile de baza pentru personalul medical, incepand cu anul 2018, (medici si asistente medicale) astfel incat medicul de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) sa beneficieze de echivalentul a 3.600 de euro pe luna, iar medicul rezident UPU sa beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/luna, se arata in expunerea de motive care insoteste actul normativ.

Astfel, in 2022, in unitatile clinice, medicii primari, ca si medicii dentisti primari, vor castiga 12.500 de lei, in timp ce medicii specialisti vor avea un salariu de baza de 9.900 de lei. Totodata, medicii rezidenti din unitatile clinice vor avea un salariu de baza intre 5.700 de lei si 7.900 de lei, in functie de anul de rezidentiat.

Potrivit proiectului, un medic va avea salariul de baza 6.400 de lei, un farmacist - intre 5.315 si 5.528 de lei, in timp ce un farmacist rezident va castiga intre 4.302 de lei si 4.388 de lei. In acelasi timp, un fiziokinetoterapeut va primi intre 3.950 si 4.819 lei, iar un asistent intre 3.610 si 4.345 de lei.
Tot in unitatile clinice, un tehnician dentar va castiga, in 2022, intre 3.610 lei si 3.850 de lei, iar o sora medicala va avea salariul de baza intre 3.610 lei si 3.750 de lei, la fel ca un autopsier.

In domeniul anatomiei patologice si al medicinii legale, un medic primar va castiga 16.250 de lei pe luna, iar un medic specialist, 12.870 de lei, in timp ce medicii rezidenti vor avea salarii de baza cuprinse intre 5.700 si 7.300 de lei, iar asistentii intre 4.693 si 5.649 de lei. La serviciile de ambulanta si Unitatile de Primiri Urgente, un medic primar va primi un salariu de baza de 13.338 de lei in 2022, iar un medic specialist, 10.563, in timp ce rezidentii vor fi platiti cu sume intre 5.700 si 7.300 de lei.

In acelasi timp, managerii de spitale vor primi intre 14.257 de lei si 14.975 de lei. In unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, unde activitatea se desfasoara fara intrerupere, in trei ture, personalul care lucreaza lunar in toate cele trei ture, precum si personalul care lucreaza in doua ture in sistem de 12 cu 24 poate primi, in locul sporului pentru munca prestata in timpul noptii, un spor de 15 la suta din salariul de baza pentru orele lucrate in cele trei, respectiv doua ture, se mai arata in proiectul de act normativ.

Munca prestata de personalul din unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de pana la 100 la suta din salariul de baza al functiei indeplinite, potrivit proiectului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Liviu Dragnea a explicat de ce a fost amanata Legea salarizarii unitare:
Liviu Dragnea a explicat de ce a fost amanata Legea salarizarii unitare: "Sa mai stea, sa isi mai dea lumea cu parerea"

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat luni ca depunerea proiectului legii salarizarii in Parlament se amana cu o saptamana. In acest interval, proiectul va mai fi discutat de grupurile parlamentare PSD si ALDE.

Legea salarizarii unitare: impozitul ar urma sa scada la 10% in 2018. Ce salarii vor avea presedintele sau parlamentarii
Legea salarizarii unitare: impozitul ar urma sa scada la 10% in 2018. Ce salarii vor avea presedintele sau parlamentarii

Vom avea impozite mai mici pe salarii de anul viitor, indiferent de cat castigam. Salariile sub 2.000 de lei scapa cu totul de impozitul de 16%, iar celelalte vor fi taxate cu 10 procente.

Legea salarizarii, modificata din nou. Cat de mult scad veniturile presedintelui si cine nu va mai plati impozite
Legea salarizarii, modificata din nou. Cat de mult scad veniturile presedintelui si cine nu va mai plati impozite

Joi, liderii PSD au dat detalii despre legea salarizarii unitare. Ministrul Muncii a precizat ca nu vor fi taiate niciun fel de sporuri, dar ca vor fi plafonari in anumite institutii de stat. Salariile vor fi diferentiate pe functii, trepte si gradatii.

INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care
INTERVIU cu Ministrul Muncii despre legea salarizarii unitare, care "nu este perfecta": "A trebuit sa scadem niste salarii"

Ministrul Muncii Olguta Vasilescu a explicat intr-un interviu acordat corespondentului Pro TV Roxana Hulpe principiile care au stat la baza elaborarii proiectului legii salarizarii unice - un act normativ extrem de asteptat de toti bugetarii din Romania.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.