Indemnizatia pentru cresterea copilului, plafonata la 1.800 de euro. "E o jignire adusa parintilor din Romania"

×
Codul embed a fost copiat

Romancele de cariera care au salarii pe masura muncii lor au aflat de la Ministrul Muncii ca indemnizatia pentru cresterea copilului va fi limitata la 8 mii de lei.

Asociatiile de parinti au reactionat dur si spun ca statul ar trebui sa cheltuiasca mai multi bani pentru sprijinul parintilor si copiilor. Orice ajutor dat a dus la cresterea natalitatii iar taierea beneficiilor poate avea efectul contrar. In plus nu este normal ca fiecare guvern care preia puterea sa schimbe legi date de cele anterioare, mai spun cei vizati.

Inca de la preluarea mandatului, Lia Olguta Vasilescu s-a aratat nemultumita de ''haosul generalizat'' cauzat de scoaterea limitei indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Ca atare a stabilit un plafon maxim de 1800 de euro, adica 8 mii de lei. Pe care l-a prezentat astazi, in sedinta coalitiei. Anuntul oficial a fost facut insa de liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu: ''E normal ca trebuie plafonat, exista oameni care au salariu mare si alte venituri si ajung la sume exorbitante, asa ca nu putem avea 20.000 de euro ca stam acasa cu copilul.''

Ministrul Muncii spunea ca indemnizatiile de zeci de mii de euro primite de cativa romani ar putea duce la dezvoltarea unei „industrii" care trebuie descurajata.

Citește și
lia olguta vasilescu inquam
Lia Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul. Ce spune despre desfiintare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Olguta Vasilescu: ''Sa iei 35.000 de euro lunar timp de doi ani de la statul roman doar pentru ca ai un copil in crestere este mult prea mult.''

Insa numarul celor ce au indemnizatii uriase este mic. Cea mai mare a fost platita in Bucuresti. Un parinte a primit 159.348 de lei, pe locul doi in ierarhie este un parinte din judetul Constanta care a incasat intr-o singura luna 140.311 lei. In total, in aceasta luna, 18 parinti au primit o indemnizatie de peste 50.000 de lei.

Lunar statul, plateste 250 de milioane de lei pentru cei 160.800 de parinti care se afla in concediu pentru cresterea copilului. Dintre acestia insa, doar 1100 de parinti cu venituri mari sau foarte mari au primit in aceasta luna o indemnizatie de peste 9.000 de lei.

Andreea ar fi unul dintre parintii care ar avea de suferit. E managerul unei multinationale si urmeaza sa devina mama in mai putin de cinci luni.

Andreea, viitoare mama: “Ma afecteaza in mod special pentru ca toata lumea se gandeste dupa ce si-a construit o cariera sa-si faca o familie, dar din punct de vedere financiar ne face sa ne intoarcem mai repede la serviciu, sa avem griji financiare legate de copil. Indemnizatia ar fi un avataj mare, avand in vedere ca salariul este mult peste mediu.''

La fel s-ar intampla si in cazul altor romani care se gandesc sa devina parinti, ori au deja copii.

Mama: “Este momentul cel mai prost ales, au marsat ca avem o natalitate scazuta si au decis sa incurajeze familiile sa faca copii... multi tati au intrat in paternal. Aveau salariu mai mare decat mamele. Acum cu 1800 de euro plafon se duce aceasta minunata perioada.''

Tata: “Nu e in regula atat timp cat se platesc taxe si daca ai venituri peste 8.000, sa se plafoneze si cat platesti taxe peste 8.000, asa e un beneficiu unilateral.''

Asociatiile de parinti critica schimbarea legislatiei la mai putin de un an de la eliminarea plafonului.

“Parintii din Romania sunt desconsiderati prin modificarea inca o data a legisilatiei, a fost modificata de 14 ori in ultimii 20 de ani. Lipsa de predictibilitate e o jignire adusa parintilor din Romania. Pentru a avea un nivel de echitate in raport cu taxele si impozitele platite de acesti oameni care au un nivel de venit ca sunt buni, au invatat, s-au dezvoltat si ca sunt contribuabili pretiosi pentru stat… altfel riscam ca acesti profesionisti de inalta clasa sa plece. Am marea neplacerea de a o anunta pe Olguta ca Germania nu are indemnizatie asa mare dar are crese de noapte, saptamanale, gradinite, legi pentru bone platiti la alba nu la negru ca la noi.''

Potrivit statisticilor indemnizatia pentru cresterea copilului a fost singura masura de sprijinire a natalitatii care a avut efecte pozitive in Romania, in ultimii 27 de ani. Insa in anul 2010, cand indemnizatia a fost plafonata, a fost inregistrata o scadere a ratei natalitatii.

Asociatia Promama: “Mamele vor fi obligate sa se intoarca mai repede acasa. Poate sa duca la scaderea natalitatii care e in pericol care oricum e in scadere, acum depinde ce vrem sa incurajam.''

In acest moment, legea spune ca indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete din ultimii doi ani. Indemnizatia minima este de 1.232,5 lei, dar in prezent nu exista si o limita maxima.

 

 

Tariceanu: Indemnizatiile pentru cresterea copilului trebuie plafonate; au niste cifre complet iesite din zona rezonabila

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca indemnizatiile pentru cresterea copilului trebuie plafonate, in conditiile in care, in prezent, exista posibilitatea ca romanii sa primeasca indemnizatii cu niste cifre „complet iesite din orice zona rezonabila”.

„Guvernul ne-a informat ca doreste sa plafoneze indemnizatiile pentru cresterea copilului pentru ca, in momentul de fata, se ia in calcul salariul plus alte venituri. Alte venituri insemnand orice venit si, in acest fel, exista posibilitatea unor indemnizatii de crestere a copilului cu niste cifre care sunt complet iesite din orice zona rezonabila si ne-au informat ca analizeaza comparativ care sunt valorile indemnizatiei de crestere a copilului in tari europene, incepand cu Germania si terminand cu tarile din zona noastra, si vor face o analiza si vor decide o anumita plafonare, cum e si normal de fapt, pentru ca nu putem sa avem 25.000 de euro indemnizatie de crestere a copilului chiar daca ne dorim acest lucru”, a spus Calin Popescu Tariceanu.

Liderul ALDE a sustinut ca „trebuie sa ramanem intr-o zona in care bugetul sa poata sa sustina aceste lucruri”. "Sunt si venituri pentru care nu se platesc contributii la stat. De exemplu, fac o tranzactie imobiliara. Este un venit pe care il realizez si care intra in calculul indemnizatiei de crestere a copilului, ceea ce nu e normal”, a completat Calin Popescu Tariceanu.

USR solicita Guvernului Tudose sa nu modifice legislatia de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului

USR solicita Guvernului Tudose sa nu modifice legislatia de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, amintind ca legea in forma actuala a fost adoptata de Parlament in urma cu un an, cu sustinerea puternica a PSD.

”Partidul Uniunea Salvati Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la declaratiile recente ale ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu si dezaproba intentia Guvernului Tudose de a modifica din nou regulile pentru acordarea indemnizatiei pentru mame si tati in concediu de crestere copil”, se arata intr-un comunicat al USR.

USR aminteste ca aceste schimbari ar surveni la doar un an de cand legislatia a suferit modificari adoptate de Parlament, care au fost puternic sustinute de PSD la acel moment. Uniunea aminteste ministrului Vasilescu pozitia colegilor de partid de acum un an, exprimata prin vocea Rovanei Plumb: „Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "120.000 de pensii speciale sunt egale cu 4 milioane de pensii normale"

Ministrul Muncii vrea sa modifice Legea Pensiilor, de la 1 octombrie. Lia Olguta Vasilescu a cerut date de la Autoritatea de Supraveghere Financiara si analizeaza legislatia nationala si internationala, pentru a elabora o lege unitara a pensiilor.

Lia Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul. Ce spune despre desfiintare
Lia Vasilescu: Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul. Ce spune despre desfiintare

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca a solicitat ASF date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculeaza pensiile si care este diferenta intre sumele pe care le primesc pensionarii care cotizeaza si la stat.

Lia Olguta Vasilescu: Va avea loc o discutie cu colegii care nu au votat motiunea de cenzura
Lia Olguta Vasilescu: Va avea loc o discutie cu colegii care nu au votat motiunea de cenzura

Lia Olguta Vasilescu a declarat ca in interiorul PSD va avea loc o discutie legata cu cei care nu au venit la votarea motiunii de cenzura sau cei care au votat impotriva ei pentru a se stabili exact circumstantele absentei lor sau a optiunii de vot.

Olguta Vasilescu:
Olguta Vasilescu: "Iohannis nu are niciun motiv sa retrimita Legea salarizarii in Parlament. Daca o face, se va vota la fel"

Lia Olguta Vasilescu, a declarat luni, referitor la faptul ca reprezentantii CSM i-au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita la Parlament Legea salarizarii, ca doar membrii Legislativului, Avocatul Poporului si ICCJ au acest drept.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.