Olguta Vasilescu: "Iohannis nu are niciun motiv sa retrimita Legea salarizarii in Parlament. Daca o face, se va vota la fel"
Lia Olguta Vasilescu, a declarat luni, referitor la faptul ca reprezentantii CSM i-au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita la Parlament Legea salarizarii, ca doar membrii Legislativului, Avocatul Poporului si ICCJ au acest drept.
Ministrul a tinut sa precizeze ca seful statului nu are insa niciun motiv sa faca un asemenea gest.
"Eu cred ca nu are niciun motiv sa o retrimita in Parlament. De altfel noi pe zi ce trece demontam toate aceste minciuni, inclusiv ca s-au crescut salariile doar la demnitari si culmea este ca la demnitari scad si la toti ceilalti bugetari au crescut salariile (...) Nu cred ca are niciun motiv sa retrimita Parlamentului legea inapoi, chiar daca o retrimite ea se va vota la fel. Singurul lucru care se poate intampla, dar pe care banuiesc ca nu-l vrea presedintele Romaniei este acela ca nu se va mai aplica de la 1 iulie si noi credem ca cei din administratia publica locala asteapta deja aceasta lege ca sa intre pe noua grila de salarizare, iar in ceea ce priveste motivele de neconstitutionalitate a legii cu exactitate ele nu exista", a precizat Olguta Vasilescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul a mai spus ca doar membrii Parlamentului, Avocatul Poporului si ICCJ au dreptul de a-i cere presedintelui sa retrimita Legea salarizarii.
"Din punctul meu de vedere doar membri Parlamentului au acest drept (n.r. de a solicita retrimiterea in Parlament a unei legi), Avocatul Poporului si ICCJ. CSM este normal sa aiba aceasta pozitie avand in vedere ca in CSM sunt reprezentati procurorii in proportie de 50%. Si judecatorul de judecatorie fata de judecatorul de tribunal, sau fata de judecatorul de curte de apel au grade de salarizare diferite si sunt tot magistrati", a conchis Olguta Vasilescu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, luni, sa trimita o sesizare presedintelui Klaus Iohannis prin care ii cere sa retrimita pentru dezbateri in Parlament legea salarizarii, invocand diferentele mari dintre veniturile procurorilor si cele ale judecatorilor. Propunerea a venit din partea magistratilor care repezinta judecatoriile in CSM si din partea procurorilor din consiliu care ii repezinta pe procurorii parchetelor de pe langa judecatorii.
CSM a ajuns la aceasta decizie dupa ce a analizat veniturile judecatorilor de la judecatoriile din tara si a observat ca in noua lege salariile ar fi mult mai mici in comparatie cu veniturile judecatorilor de la tribunale.
Totodata, membrii CSM au invocat ca diferentele dintre salariile procurorilor si cele ale judecatorilor, in conditiile noii legi, sunt semnificative.