Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, despre demisia sa: "Evident ca sunt gata sa plec. Nimeni nu este de neinlocuit"

Robert Cazanciuc, Victor Ponta

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a infirmat miercuri zvonurile potrivit carora ar fi avut o discutie cu premierul Victor Ponta, care i-ar fi cerut sa demisioneze din Guvern.

Aceste zvonuri au aparut dupa ce presa a relatat faptul ca unii membri ai PSD, precum senatorul Daniel Savu, i-ar fi cerut inlocuirea din functie a ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, din cauza prestatiei slabe a acestuia din ultima perioada. Potrivit lui Savu, Ponta a spus ca nu il schimba pe Cazanciuc la acest moment, ci peste o saptamana.

Reporter: Vi s-a cerut demisia? Luati in calcul acest lucru, sa va retrageti de la Ministerul Justitiei?
Ministrul Robert Cazanciuc: "Va referiti la demisia ceruta de cuplul Savu-Radulescu?"
Reporter: Nu, de PSD.
Ministrul Robert Cazanciuc: "Am inteles. Oficial nu mi s-a cerut o asemenea demisie din partea premierului. (...) Aceasta evaluare poate fi facuta de premier, poate fi facuta de Guvern si daca ea nu corespunde mandatului initial, evident ca sunt gata sa plec. Nimeni nu este de neinlocuit. Nu am avut o asemenea discutie cu premierul pana in prezent."

La insistentele jurnalistilor, care au spus ca Victor Ponta ar fi declarat marti seara ca a avut o discutie cu el pe tema demisiei, Cazanciuc a recunoscut ca a vorbit cu Ponta, insa discutia nu a fost pe "chestiuni concrete".

"N-am avut discutii pe chestiuni concrete cu premierul, am avut discutii de principii, asa cum a spus si premierul aseara, care evident raman intre premier si ministrul Justitiei." - a spus Cazanciuc.

Citește și
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc, la "Dupa 20 de ani": "Intrarea in Schengen este o decizie politica"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Ministrul Justitiei, atacat din toate partile. PNL ii cere demisia, iar premierul are "reprosuri" la adresa lui Cazanciuc

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca i-a adus anumite reprosuri ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, pentru unele afirmatii facute in cazul Mariana Rarinca, dar nu va vorbi in public despre discutia purtata cu acesta.

"Da. Si i-am reprosat, dar nu o fac si in public pentru ca asa am inteles ideea de echipa din care fac parte. Si cred ca adevarat ca ministrul Justitiei nu trebuie sa dea ordine Justitiei: fa asa, fa invers, dar trebuie sa aibe un rol in a contribui alaturi de Parlament, alaturi de CSM la a imbunatati un sistem, nu exista niciun sistem perfect si a la evita pe viitor ca asemenea lucruri sa se mai intample. Ori aicea cred ca lucrurile sunt destul de clare. De ce trebuie sa arestezi preventiv inainte sa judece un judecator? Nu vorbesc de criminali, de ucigasi, de violatori. Nu cred ca doamna Rarinca era un pericol pentru societate. (...) Deci sunt lucruri care trebuie indreptate si pot fi indreptate. Si cred ca toata lumea e de acord", a declarat premierul, conform Agerpres.

Ponta a raspuns astfel intrebat daca are ceva sa-i reproseze ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, cu privire la anumite afirmatii ale acestuia privind cazul Rarinca, femeia care a stat inchisa sase luni de zile si apoi a fost achitata printr-o decizie a instantei.

Premierul a adaugat ca "singurul lucru monstruos, mai grav decat tinerea sase luni (in regim de arest - n.r.) si apoi achitarea unei persoane este ca dupa aceea sa o demonizezi, sa o acuzi tot pe acea femeie".

"Mi se pare un lucru ingrozitor. In loc sa spui: 'scuzati-ma, iertare, se intampla si in America greseli, nu stim cum sa facem sa o indreptam cat de cat' (...) sa incepi sa spui: 'aiurea, e o vinovata' (...) e si mai grav, mi se pare chiar monstruos", a mai spus premierul.

Robert Cazanciuc este de parere ca si-a "facut datoria"

Marti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat ca si-a facut "pe deplin" datoria ca ministru, iar judecatorii, procurorii, avocatii sau notarii pot spune daca mandatul sau a fost unul de sprijin pentru sistem sau nu. "Cred ca am incercat si politic sa fiu suficient de echilibrat in asa fel incat sa sprijin toate initiativele de care avea nevoie sistemul. Evident, nu poti multumi pe toata lumea, evident, nu poti opri oamenii sa vorbeasca", a declarat Cazanciuc.

Intrebat de presa daca s-a "suparat pe liberali", Cazanciuc a raspuns ca, din pacate, nu a fost inteles sensul declaratiilor sale, care au fost un apel la ratiune si la respectarea procedurilor legale.

"As face un apel catre cei din conducerea Opozitiei, in special la cei care au studii juridice, sa nu confunde lucrurile, apelul la utilizarea procedurilor legale nu inseamna in niciun caz amenintare si e destul de trist sa vezi ca oamenii care se cred responsabili in statul roman utilizeaza necunoasterea legii ca o arma politica. PNL utilizeaza o actiune a procurorilor pentru a cere demiterea Guvernului si asa cum am declarat si ieri, cred ca acest lucru este contrar intereselor Romaniei in momentul de fata", a spus ministrul Justitiei.

El a afirmat ca nu crede ca va cadea Guvernul si nu si-a pus problema demisiei pana acum.

"Nu mi-am pus problema demisiei pana in momentul de fata, dar daca o singura voce, Savu si Gorghiu cer demisia ministrului Justitiei, cu siguranta o sa reflectez la acest lucru, sa vad daca mandatul meu de pana acum a fost un mandat conform asteptarilor sistemului, conform asteptarii clasei politice, conform asteptarilor partenerilor externi. Nu ma astept sa pice Guvernul, evident, din pacate, tradarea face parte din viata de zi cu zi", a apreciat Cazanciuc.

PNL cere demisia lui Robert Cazanciuc din functia de ministru al Justitiei

Deputatul liberal Mihai Voicu a declarat marti ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ar trebui indepartat din functie, din cauza declaratiilor sale "absolut inacceptabile" prin care le atrage atentia liberalilor ca risca sanctiuni penale in cazul unor "manifestari politice ilegale".

"Fie ca domnul Cazanciuc isi da demisia, fie ca PSD ii retrage sprijinul politic, fie ca premierul, conform atributiilor sale constitutionale, depaseste gradul de rudenie cu domnul Cazanciuc si cere presedintelui revocarea acestuia din functie, oricare dintre aceste metode este acceptabila, atata timp cat nu vom mai avea un ministru al Justitiei precum domnul Cazanciuc", a precizat Voicu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit vicepresedintelui PNL, prin declaratiile ministrului Justitiei, se trece la un alt nivel - cel al "reprimarii parerilor contrare", indiferent daca acestea sunt exprimate in Parlament sau in spatiul public.

"Il informam pe domnul Cazanciuc ca nici domnia sa, nici partidul pe care il reprezinta nu ne pot impiedica sa exercitam un drept fundamental, un drept pe care il are oricine - dreptul la manifestatie libera. Se trece la un alt nivel, nivelul reprimarii parerilor contrare, indiferent ca acestea sunt exprimate in Parlament sau in spatiul public. Aceste lucruri sunt absolut inacceptabile si nu cred ca Romania isi mai poate permite sa aiba un ministru al Justitiei care isi permite sa faca aceste declaratii", a aratat Voicu.

La randul sau, deputatul liberal Valeria Schelean a spus ca grupul parlamentar PNL ia in calcul si depunerea unei motiuni simple cu privire "la toate aceste declaratii ale lui Cazanciuc, care nu au nicio legatura cu functia pe care acesta o ocupa".

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a atras atentia liberalilor ca organizarea de "manifestari politice ilegale" in scopul impiedicarii exercitarii puterii de catre Parlament sau Guvern poate atrage raspunderea penala.

"Ca ministru al justitiei mi se pare inadmisibil si contrar practicilor democratice constitutionale ca PNL sa foloseasca un act de procedura al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim si a crea instabilitate politica majora. Este impotriva tuturor angajamentelor asumate de Romania cu partenerii sai europeni si transatlantici ca PNL sa foloseasca justitia pentru a-si rezolva incapacitatea de a convinge populatia si membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care sa ajute Romania si nicidecum sa o intoarca acolo unde se afla in anii 2009-2011", a afirmat Cazanciuc, intr-un comunicat transmis Agerpres.

Precizarea vine dupa ce Vasile Blaga, copresedinte al PNL, i-a cerut demisia premierului Victor Ponta si a anuntat ca in ziua dezbaterii motiunii de cenzura, programata pentru vineri, liberalii vor organiza un lant uman in jurul Palatului Parlamentului.
 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Ministrul Justitiei, despre acuzatiile aduse premierului Ponta: Categoric nu trebuie sa demisioneze
Ministrul Justitiei, despre acuzatiile aduse premierului Ponta: Categoric nu trebuie sa demisioneze

Robert Cazanciuc a comentat sambata acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA sefului Guvernului.

Robert Cazanciuc, la
Robert Cazanciuc, la "Dupa 20 de ani": "Intrarea in Schengen este o decizie politica"

Ministrul Justitiei a declarat duminica, la "Dupa 20 de ani", ca prioritatea numarul unu este obtinerea unui bun raport MCV in decembrie, apreciind ca intrarea Romaniei in Schengen este o decizie politica.

Robert Cazanciuc a preluat functia de ministrul al Justitiei. Care este prima sarcina pe care o are
Robert Cazanciuc a preluat functia de ministrul al Justitiei. Care este prima sarcina pe care o are

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a depus juramantul la Palatul Cotroceni in fata presedintelui Traian Basescu.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.