Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat
Surse din MAE au declarat pentru Știrile Pro Tv ca ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a demisionat vineri, după ședința de Guvern.
Potrivit primelor informații, ministrul ar fi demisionat deoarece este nemulțumit de faptul că nu primește susținere pentru pregătirea preluării președinției României a Consiliului Uniunii Europene.
Ulterior, Negrescu a transmis că îşi rezervă dreptul să îşi exprime punctele de vedere în cadrul Guvernului şi al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere face parte.
"Din respect pentru colegii mei şi pentru responsabilităţile pe care le am atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pe care le tratez cu seriozitate şi profesionalism, îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere fac parte", a declarat Victor Negrescu, potrivit Agerpres.
Recent, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că România este pregătită pentru preluarea şi exercitarea acestui mandat, în cadrul căruia vor fi abordate provocări precum: Brexit, viitorul Europei, realizarea unui consens asupra viitorului cadru financiar multianual şi vor fi gestionate dosare legate atât de politicile europene tradiţionale - Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună - dar şi cele referitoare la migraţie, politica de apărare şi terorism.
De asemenea, potrivit unui comunicat de presă al MAE, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu a afirmat pe 25 octombrie că România este pregătită pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene:
„România este pregătită pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar acest lucru este demonstrat de progresele înregistrate în procesul de pregătire a preluării mandatului, confirmate și prin mesajele transmise public de către reprezentanții instituțiilor europene care au vizitat recent țara noastră. Suntem pregătiți să facem față provocărilor existente, respectând tradiția președințiilor precedente și evitând politizarea acestui mandat important pentru țara noastră.”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Preşedinţia Consiliului UE
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni.
În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe.
Cine este Victor Negrescu
Victor Negrescu s-a născut la 17 august 1985, la Bucureşti.
A studiat la Liceul "Victor Duruy" din Paris (2001-2004). Potrivit Agerpres, este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti (2008). A urmat un master de Studii internaţionale şi europene la Universitatea Pierre Mendes din Franţa (2009-2010), mastere la Academia de Studii Economice, Bucureşti, şi Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii, Paris (2010-2012). Este doctor în ştiinţe politice şi afaceri europene al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (2011).
A început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale România (2004-2006), colaborând la publicaţiile Regard şi Le Monde diplomatique, versiunea română (2006-2008), potrivit http://negrescu.ro/.
Consilier de comunicare şi relaţii cu presa la Camera Deputaţilor din Parlamentul României (2007-2008), funcţie ocupată şi la Parlamentul European (2008-2009), consilier personal în cadrul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie (2013-2014), responsabil de comunicare la Webhelp România (2013-2014) potrivit http://www.europarl.europa.eu.
Cadru universitar la Universitatea Creştină ''Dimitrie Cantemir'' (din 2009) şi la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (din 2012).
Coordonează activitatea PES Activists România în calitate de preşedinte (din 2007). Membru în cadrul Consiliului Naţional al PSD (din 2008), vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al Organizaţiei PSD din sectorul 3 din Bucureşti (2006-2009), vicepreşedinte al Organizaţiei PSD Alba (din 2009).
A fost ales vicepreşedinte al PSD, în cadrul Congresului extraordinar al partidului din 18 ianuarie 2015.
A devenit europarlamentar din partea PSD pentru legislatura 2014-2019, în urma scrutinului din 25 mai 2014, după ce Ecaterina Andronescu (PSD) a renunţat la mandatul său în favoarea politologului Victor Negrescu.
Este membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, membru al Comisiei pentru bugete (BUDG), al Comisiei de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale şi evaziunea fiscală (PANA). Membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE), Comisia pentru afaceri juridice (JURI), Delegaţia pentru relaţiile cu Canada (D-CA).
La 28 iunie 2017, Victor Negrescu a fost propus ministru delegat pentru Afaceri Europene în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017.
La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD. La 16 ianuarie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai-Viorel Fifor, ministru al Apărării Naţionale, iar la 17 ianuarie 2018, a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru.