Lupta anticoruptie, in centrul dezbaterii privind aderarea la Schengen


Ultimul update: Miercuri 09 Mai 2012 21:15
Data publicarii: Miercuri 12 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Economice
Spatiul Schengen

Lupta anticoruptie si reformarea justitiei sunt in centrul dezbaterii privind aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, aceste tari fiind deja supuse unei monitorizari inedite a Uniunii Europene in aceste domenii, potrivit unei analize AFP.

Franta, Germania si Olanda vor sa conditioneze aderarea la Schengen de progresele "ireversibile" in combaterea coruptiei, o notiune care va trebui definita mai precis in cazul in care se va retine aceasta conditie.

Gratie "mecanismului de cooperare si verificare" (MCV), Bruxelles-ul a fixat deja mai multe obiective acestor tari si efectueaza evaluari periodice din 2007. Potrivit organizatiilor neguvernamentale, judecatorilor si diplomatilor, aceasta supraveghere a condus la ameliorari semnificative chiar daca sunt necesare alte progrese.

In Bulgaria, numarul persoanelor inculpate pentru fapte de coruptie la nivel inalt a crescut, in timp ce in Romania, Parchetul anticoruptie functioneaza "in mod convingator", potrivit Bruxelles-ului.

Amenintata de catre parlamentari, agentia romana care urmareste imbogatirea ilicita a alesilor si a functionarilor a fost salvata gratie MCV si sustinerii presedintelui Traian Basescu, apreciaza analistii.

Vezi ultimele declaratii privind aderarea Romaniei la Schengen

Dosarul Schengen: "Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei"

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, motiv de razboi mediatic!

Basescu: Ma asteptam ca Sarkozy ori Merkel sa spuna "Noi vom fi impotriva"

Parisul isi reafirma opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO