Ministrul propus la Sănătate: ”Voi demisiona dacă devin acuzat în dosarul de malpraxis”
Ministrul propus la Sănătate Victor Costache a declarat marţi, la audierile din Parlament, că va demisiona dacă devine acuzat în dosarul de malpraxis în care este vizat.
Răspunzând unei întrebări a parlamentarului USR Emanuel Ungureanu, Costache a precizat că va demisiona îmediat ce statutul său în dosarul de malpraxis în care este implicat se va transforma din acela de suspect în cel de acuzat.
„Cred în justiţia din această ţară. În momentul în care mi se va schimba calitatea de suspect şi voi deveni culpabil, îmi voi înainta imediat demisia”, a declarat Victor Costache.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit News.ro, împotriva lui Victor Costache a fost făcută o plângere penală de către soţul unei paciente pe care a operat-o în 2017 şi care a murit în spital după aproape o săptămână.
Cele mai importante declarații ale lui Victor Costache în timpul audierilor în Parlament:
Victor Costache: ”Chestiunea vaccinării nu a fost clarificată nici la nivel european. Vaccinarea este foarte importantă și am adus ca model câteva copii dintr-un carnet de vaccinare românesc și unul al băiatului meu dintr-un carnet francez. Trebuie să ne apropiem de pacienții noștri și să arătăm că este în interesul micilor copiali să fie vaccinați.
Taxa claw-back. Este iar un subiect controvefsat la care trebuie să lucrăm împreună. Trebuie să ne asigurăm că aceste medicamente nu dispar de pe piață. Trebuie să gândim împreună o taxa de clawback diferențiată.”
Parlamentar: Ce măsuri credeți că trebuie adoptate pentru atragerea tinerilor în medicina de familie?
Victor Costache: ”Este un subiect fierbinte, dacă ne uităm la viariația ultimilor ani vedem că avem 6 % din buget alocată medicinei de familie, este mult sub media europeană, care diferă între 10 și 12 %. Sunt mai multe soluții, în primul rând cum aducem mai mulți bani în sistem Una din soluții care e trecută în punctul 4 la proramul de guvernare este introducerea de asigurări de sănătate complementare. În prezent acestea există, peste 1,4 milion de abonați, însă nimeni nu-l centralizează. Acest fond de asigurați aduce un venit important pentru medicina de familie.
Una din cele mai dese plângeri ale medicilor de familie este acest coșmar birocratic. Avem cei mai buni specialiști IT, trebuie să aducem sistemul pe care-l folosim pentru medicii de familie să ajungem la tehnologia digitală din momentul de față. Dezvoltarea de aplicații pe smartphone-uri și tablete care să elimine acest proces birocratic.
A 3-a măsură, creșterea mediei de vârstă a medicilor de familie, trebuie să o facem atractivă la tineri. Un tânăr care devine azi medic de familie știe că va ajunge la țară, trebuie să deschidem și orașele pentru tineri.”
Parlamentar: Ce măsuri credeți că trebuie adoptate astfel încât mortalitatea datorită bolilor cardiovasculare să nu mai fie ridicată?
Victor Costache: ”Trebuie să prioritizăm alocarea bugetară în acest domeniu critic, în România încă se moare frecvent de infarct, suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol. Sunt soluții care de ani de zile au fost împinse spre bugetare.”
Parlamentar: Câte spitale publice sunt în România?
Victor Costache: În România sunt 367 de spitale publice.
Parlamentar: ”În 2018, INS raporta un număr de 379 de unități spitalicești, probabil că diferența de la numărul raportat de Insitutul de Statistică și numărul spus de dvs. în programul de guvernare va fi tăiat.”
Parlamentar: ”Câte spitale estimați că vor rămâne după ce veți duce planul de comasare?
Victor Costache: În România pe durata mandatului meu si al Guvernului nu se va închide niciun spital.
Parlamentar: Ce alegeți, banii sau viața? Aveți o activitate într-un spital privat, cu profit. Există oameni care nu se pot opera în spitale private. Care principiu trebuie să primeze, cel al rentabilității sau cel al solidarității sociale?
Victor Costache: ”Nu sunt medic la un spital privat oarecare, am adus fonduri europene in facultate prin care s-au operat pacienți. Trebuie să ajungem la un mod de funcționare europeană. Prefer varianta de calitate a serviciului medical la nivel european.”
Parlamentar: În ianuarie am apelat la ajutorul dvs pentru un copil cu o malformație gravă, pentru că nu era cine să opereze, erau la schi. Aș vrea să apreciez că ați adus o echipă din Brisol, Anglia, și m-ați sunat ca să operați gratuit. Aș vrea să apreciez asta. Întrebarea mea se referă la domeniul transplantului. Care sunt ideile dvs în acest domeniu?
Victor Costache: ”Referitor la transplant, în momentul de față în România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi, fiindcă nu avem centre capabile să le implanteze. Asta este realitatea tristă. Există un singur centru de transplant cardiac la Târgu Mureș, unde se fac între 6 și 10 transplanturi pe an și trebuie să încurajăm realizarea acestei activități de transplant. Trebuie actualizată legea transplantului. În momentul de față este foarte greu ca un centru să fie acreditat pentru transplant, deoarece condițiile de acreditare sunt imposibile.”
Parlamentar: Câteva măsuri pe care le considerați nesăbuite din ultimii ani?
Victor Costache: ”Situația nu este roz. Avem fonduri multe alocate în ultimii ani.”
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, PNL, Parlament, sanatate, malpraxis, audieri, Victor Costache,
Dată publicare:
29-10-2019 11:41