Șefa CE așteaptă ca România să-și nominalizeze comisarul. Cele două nume de pe lista PNL

Dată publicare: 29-10-2019 11:14
Dată actualizare: 29-10-2019 11:22


Ursula von der Leyen

Şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen aşteaptă ca România să-şi nominalizeze comisarul, dar nu există un Guvern care să facă acest lucru, comentează Politico.

Ea a adăugat că Sigfried Mureşan şi Adina Vălean sunt numele vehiculate pentru acest post, dar şi că, deşi noua comisie ar urma să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie, nu este exclus ca, în cazul în care Guvernul PNL nu este încă învestit, instabilitatea politică de la Bucureşti să ducă la amânarea începerii activităţii noii CE până în 2020, potrivit News.ro.

România nu este singura provocare pentru von der Leyen: nominalizările făcute de Ungaria şi de Franţa au fost şi ele respinse şi noii comisari propuşi trebuie să treacă prin procesul de confirmare. De asemenea, mai este şi cazul Marii Britanii care,odată cu amânarea Brexitului, trebuie să facă şi ea o nominalizare.

Dar România este singura dintre aceste ţări care nu are Guvern. Parlamentul urmează să dea un vot în 4 noiembrie, dar rezultatul este incert, comentează Politico.

În cel mai bun scenariu pentru von der Leyen, un guvern minoritar PNL ar obţine susţinerea unei majorităţi a parlamentarilor şi atunci săptămâna viitoare ar putea înainta un nume şi luând în calcul că întregul proces ar putea dura trei săptămâni, noua Comisie şi-ar putea începe mandatul în 1 decembrie, notează Politico, adăugând că, în varianta în care Guvernul PNL nu este învestit, instabilitatea politică de la Bucureşti ar putea duce la amânarea acestui moment până în 2020.

„Până când va avea loc votul de confirmare nu vom şti când îşi va începe mandatul noua Comisie, dar conform ipotezei de lucru actuale, această dată este 1 decembrie”, a afirmat Mina Andreeva, purtător de cuvânt al CE.

„Este urgent şi ea (Ursula von der Leyen - n.r.) se aşteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcţie în România, să trimită cât mai repede cu putinţă un candidat şi este în contact cu partenerii din România pe această temă”, a precizat Andreeva.

Conform Politico, doi europarlamentari din PNL sunt favoriţi pentru nominalizare, Siegfried Mureşan şi Adina Vălean, însă purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că niciun nume nu a fost discutat oficial.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

Tags: ursula, ce, lider, romania, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO