Măsurile fiscale generează tensiuni în Coaliție. "Marcele, nu ești nici Mihai Viteazu, nici Ștefan cel Mare"
În loc de rezultate, negocierile din interiorul Coaliției pe marginea măsurilor fiscale au dus la amenințări.
Liderii PNL și PSD nu se înțeleg în privința supraimpozitării caselor mai scumpe de 500.000 de euro și nici nu au convenit reguli noi pentru microîntreprinderi.
De aici a început și o răfuială stârnită de lideri din ambele formațiuni pe paginile de socializare. ”Ori faceți rost de o poziție constructivă, ori ne întoracem la popor”, au transmis social-democrații. ”Sună ca o amenințare, sau ca un șantaj direct”, au replicat cei din PNL.
După nenumărate discuții privind modificările fiscale care ar trebui să aducă mai mulți la buget, cei de la PNL și PSD au în continuare păreri diferite. De exemplu, social-democratii insistă că proprietarii caselor scumpe să plătească un impozit de 1% pentru tot ce depaseste 500 de mii de euro.
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților: ''De exemplu, un cetățean român care are 15 apartamente care în total însumează 1,5 milioane de euro, primii 500.000 îi dăm la o parte și putem o taxă de 1% pe milionul de euro".
Liberalii spun că primăriile nu au o evidența clară a valorii locuințelor și cred că măsura nu ar trebui sa li se aplice celor care au cumpărat case scumpe cu bani împrumutați de la bancă.
O altă măsura pe care PSD a propus-o este scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. PNL își dorește menținerea impozitului de 1% pentru micii antreprenori care au cifră de afaceri de până în 500 de mii de lei. PSD ar vrea însă ca doar microîntreprinderile care au cifră de afaceri de până în 300.000 de lei să plăteasă 1%, iar cele care depășesc acest prag să contribuie cu 3 procente. În plus, ar fi și un impozit nou pentru cei care fac profit. PNL exclude această varianta.
Reporter: "Cât economisiți cu aceste măsuri?".
Nicolae Ciucă, președinte PNL: "Estimăm o valoare de aproximativ 12 miliarde de lei".
Acuzând un deficit bugetar uriaș, PSD a dat vina pe guvernarea liberală pentru modul în care a cheltuit banii în ultimii ani. Mai mult, deși liderii din teritoriu nu au participat la negocierile privind modificările fiscale, au lansat mesaje dure la adresa PNL.
Mihai Tudose: "Stimate aliat galben, situaţia e următoarea: ori faceţi rost de o poziţie constructivă şi împreună redresăm ţara, ori ne întoarcem la popor şi vedem cum faceţi atunci când zăngăniţi potcoavele şi lumea vă va întreba ce aţi făcut cu calu'!".
Rareș Bogdan: "Îmi sună ca o amenințare sau mai clar, un șantaj direct! Marcele, nu ești nici Mihai Viteazu, nici Ștefan cel Mare și nici Alexandru Ioan Cuza, adică niște oameni de stat care au intrat în conștiința și istoria românilor și a României, ci ești doar președintele trecător al PSD".
Iar dupa ce premierul a anunțat într-un interviu că toate nogocierile privind reducerile fiscale se poartă cu mandatul său pe masă, liderul PNL a ținut să dezamorseze conflictul.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: "Domnul premier poate să reziste aceste tensiuni".
Cel mai probabil, Guvernul nu va majora impozitul pe dividende de la 8 la 10%, va reduce peste 200.000 de posturi bugetate dar neocupate și va reorganiza unele instituții. În același timp, guvernanții vor taia din pix suma de care au nevoie la buget renegociind cu Comisia Europeană ținta de deficit.