Coaliția de guvernare a decis desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat. TVA-ul de 5% va fi eliminat
Ca să acopere măcar jumătate din gaura din buget, Coaliția de guvernare a decis tăierea a 200.000 de posturi de la stat care nu sunt ocupate.
Dispariția lor va afecta beneficiile unor șefi de servicii și direcții care au subordonați acum doar pe hârtie. Coaliția a mai convenit să renunțe la taxa pe valoare adaugată de 5%. S-ar putea introduce și taxe noi pentru voucherele de vacanță și pe bonurile de masă. Modificările fiscale pe care le discută politicienii ar aduce la bugetul de stat 10 miliarde de lei.
135 de miliarde de lei pe an plătește statul român pentru cei aproape 1,3 milioane de angajați la stat, iar PSD și PNL ar vrea să reducă aceste costuri. Vor fi tăiate din bugetul instituțiilor sumele alocate pentru posturile neocupate.
Intenția coaliției de guvernare este de a desființa 200.000 de posturi, iar odată cu acestea se subțiază organigramele și dispar din posturile de conducere, respectiv din beneficiile celor care sunt șefi, deși nu au subordonați. Economia făcută astfel ar fi de 8 miliarde de lei, potrivit unor estimări.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: "Una dintre surse poate sa fie această economie care se face în zona carburanților, a cheltuiellor cu bunuri și dervicii, în zona de funcționare de bunuri și serivicii".
O altă măsură asupra căreia au convenit politicienii este renunțarea la TVA-ul de 5% pentru mai multe categorii de produse. De exemplu, TVA va crește de la 5 la 9% pentru cărți, bilete la muzeu, locuințe de până la 120.000 de euro, alimentele bio, panouri fotovoltaice, lemne de foc sau energie.
Creșterea TVA de la 5% la 9%:
►manuale școlare, cărți, ziare și reviste;
►bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema;
►locuințe cu valoare până la 120.000 euro;
►activități sportive;
►alimente bio tradiționale;
►transport în scop turistic și de agrement;
►panouri fotovoltaice;
►panouri solare termice;
►pompe de căldură;
►lemn de foc, rumeguș, vreascuri;
►energia termică în sezonul rece.
Excepție fac biletele la concert pentru care TVA ar putea crește de la 5, cât este în prezent, la 19 procente.
Cu TVA de 9% vor rămâne alimentele de bază, medicamentele, dispozitivele medicale și cazarea turiștilor. Pentru restaurante, TVA-ul va fi majorat de la 9 la 19%.
Iar cei care primesc bonuri de masă și vouchere de vacanță ar putea fi puși să plătească și ei contribuțiile la sănătate, daca nu le achită. S-ar economisi astfel un miliard de lei.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: "Fiecare dintre măsuri poate fi o sursă. Cota de 10% nu poată să mergă pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale însoțitoare cotei unice".
Salariul minim în contrucții va fi mărit
Politicienii discută și despre reintroducerea contribuțiilor la asigurări sociale pentru angajații din construcții și din industria alimentară. În schimb, ar putea crește salariului minim în construcții de la 4 mii la 4.500 de lei.
Marcel Ciolacu, premierul României: "De exemplu, în construcții, discuțiile sunt foarte clare ca să și primim salariul minim. Vom mări salariul minim astfel încât să nu piardă nimeni".
Aceste reduceri nu ar compensa decât jumătate din cele 20 de miliarde de lei care lipsesc din buget. PSD a renegociat cu Comisia Europeană un deficit bugetar mai mare, de 5,2% din PIB. Însă, liberalii se raportează tot la o țintă de deficit de 4,4%, cu posibilitatea de a crește, dar nu peste 5 procente.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, posturi, coalitie de guvernare,
Dată publicare:
24-07-2023 19:28