Marcel Ciolacu la Bruxelles: Nu sunt de acord să creștem cota TVA la peste 19%, pentru că ar duce la o creștere a inflației
De la Bruxelles, unde negociază creșterea deficitului bugetar, premierul Marcel Ciolacu anunță că anul acesta trebuie să ne încadram în cel mult 5,7% din Produsul Intern Brut, pentru a evita să fim amendați.
Premierul a transmis că oficialii europeni au înțeles argumentele despre cheltuielile mai mari cu Ucraina și cu Apărarea, dar un răspuns ferm din partea lor o sa primim abia la finele acestui an, după ce va fi pusă în aplicare reforma fiscal - bugetară promisă. Un lucru este cert: TVA nu va crește, așa cum indicase Comisia Europeană ca soluție rapidă pentru aducerea de bani suplimentari în vistieria statului.
Discuțiile pe tema deficitului bugetar vor continua, spune premierul, în condițiile în care avem mai multe restanțe în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: În urma discuțiilor de azi, s-a vorbit de această flexibilitate, până unde poate merge că procent?
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2% și nu poate veni cu un deficit micșorat cu mai puțin de 0,5%. Ne menținem ceea ce ne-am asumat cu toții politic, că bugetul de Apărare să rămână 2,5%. Nu sunt de acord că premier să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce din nou la o creștere a inflației.”
După întâlnirea cu Ciolacu, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că vor continua acțiunile pentru reformele din planul de redresare. Și a exprimat, din nou, sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen.
„Vom continua să lucrăm constructiv la reformele din cadrul NextGenEU. De asemenea, am reiterat că sprijin puternic aderarea României la Schengen”, a scris șefa Comisiei Europene pe Twitter.
Dacă reforma fiscală și cea bugetară vor duce la diminuarea deficitului măcar cu 0,5%, adică se va ajunge la 5,7% anul acesta, țara noastră va evita o sancțiune dură din partea Uniunii Europene, care ar însemna o amendă de 7 miliarde de lei.
Vizita premierului de la Bruxelles are o miză cu greutate pentru noi toți, pentru că tot ce se discută - de la reforme fiscale până la fonduri europene - influențează economia românească și, implicit, nivelul de trai al populației. În ceea ce privește problema deficitului bugetar, politicienii noștri se folosesc de contextul european - țările membre au fost și ele afectate de crizele ultimilor ani. Datele primite săptămâna aceasta de la Comisia Europeană arată că alte 14 țări au depășit limita de deficit bugetar agreată cu cu Comisia Europeană, printre care economii puternice - ca Germania, Franta sau Italia.
Prin măsurile fiscale de taxare mai dură a microîntreprinderilor și de scoatere a facilităților fiscale, Guvernul și-a făcut calcule că am putea ajunge chiar la un deficit de 5,5%.
Între timp, Guvernul are de pregătit următoarele cereri de plată, 3 și 4, cu reformele aferente agreate cu Comisia Europeană. Cererile de plătă ar fi trebuit să fie pregătite și chiar depuse de fostul Guvern, dar cel actual dorește să revină la calendarul inițial prin măsurile propuse pentru a nu pierde banii din PNRR.
Victor Negrescu, europarlamentar: „Încă de la finele anului trecut, Comisia Europeană a venit cu propuneri în contextul în care reforma fiscala era prevăzută pentru cererea de plată nr. 4, care ar fi trebuit să fie deja în negocieri cu Comisia Europeană.”
Ca să ajungem la nivelul propus, e nevoie de măsuri fiscale, dar și de combatere a evaziunii, potrivit Guvernului. Evaziunea fiscală înseamnă 10% din PIB, adică peste 150 de miliarde de lei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Comisia Europeana, marcel ciolacu, pib, tva, bruxelles,
Dată publicare:
01-09-2023 19:27