Guvernul Ciolacu a modificat legislația electorală „pentru a evita situațiile inadmisibile” generate de „unii primari”
Guvernul va aproba joi un set de măsuri pentru desfăşurarea „în bune condiţii” a alegerilor prezidenţiale şi locale, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a precizat că acestea vizează evitarea situaţiilor "inadmisibile" înregistrate la scrutinul din iunie, generate mai ales de unii primari de sector din Bucureşti.
El a subliniat şi buna colaborare cu ONG-urile pe această temă.
„Aprobăm tot azi şi un set de măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie şi a celor parlamentare de pe 1 decembrie.
Am preluat idei foarte bune din partea unor ONG-uri importante, precum Expert Forum sau Funky Citizens, cărora le mulţumesc pentru dialogul onest şi eficient. Nu vrem să mai permitem acele situaţii inadmisibile cum au fost la alegerile din iunie, generate mai ales de unii primari din Capitală.
I-au lăsat pe preşedinţii de secţii zile în şir în faţa Birourilor electorale de circumscripţie pentru a finaliza predarea voturilor.
În aceste noi decizii, ne asigurăm, de fapt, că aşa ceva n-o să se mai întâmple", a declarat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Ce spune preşedintele AEP, Toni Greblă
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat joi, despre întârzierea rezultatelor finale la alegerile din 9 iunie şi o posibilă repetare a situaţiei la prezidenţiale şi parlamentare, că alegerile prezidenţiale şi parlamentare, desfăşurate separat, nu prezintă un asemenea grad de înverşunare, ca la locale.
El a explicat că rezultatele vor fi la BEC luni, după alegeri şi probabil miercuri vom avea şi rezultatul definitiv în primul tur de scrutin.
Preşedintele AEP a declarat, după şedinţa de Guvern, despre întârzierile şi neregulile de la scrutinul din 9 iunie, de la alegerile locale şi europarlamentare, că alegerile locale au un anume specific şi întotdeauna s-au terminat cu câteva luni după bune, el precizând că a alegerile din 2020 s-au publicat după vreo şase luni de zile, rezultatul definitiv al alegerilor, întrucât a fost o problemă pe la Moldova Nouă.
”Acum am întârziat şi noi cu publicarea rezultatului definitiv oficial al alegerilor, în principal pentru situaţia de la Costineşti, care se putea prelungi. Spre fericirea noastră nu s-a prelungit”, a subliniat Greblă.
Preşedintele AEP a mai spus că ”alegerile prezidenţiale şi parlamentare, desfăşurate separat, nu prezintă un asemenea grad de înverşunare, ca la alegerile locale, astfel încât întotdeauna până la mijlocul săptămânii care urmează după data alegerilor, rezultatele definitive vor fi şi comunicate”.
”Vreau să vă spun că, spre exemplu, pentru alegerile prezidenţiale, rezultatele vor fi la Biroul Electoral Central - luni, după alegeri. Probabil miercuri, vom avea şi rezultatul definitiv în primul tur de scrutin. Şi identic, la al doilea tur de scrutin. În mod similar se vor petrece lucrurile şi pentru alegerile parlamentare, care înseamnă două buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, cu relativ puţini competitori politici, mai uşor de numărat, mai uşor de rezolvat.”, a mai spus Toni Greblă.
Şeful AEP a mai arătat că ”în ţară, alegerea, alegerile se vor termina în duminica fiecărui tip de alegeri la ora 21:00, cu posibilitatea de a fi prelungit, dacă există oameni în apropierea secţiei de votare, iar în străinătate, vor fi la unele tururi de scrutin, de vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică, la al doilea tur, numai sâmbătă şi duminică”.