Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut
Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit unor surse guvernamentale.
Oficialul maghiar urmează să participe, în România, în acest weekend, la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, fiind o prezenţă constantă a acestuia la eveniment.
Premierul Marcel Ciolacu urmează să discute cu premierul Viktor Orban, informal, la Vila Lac, nefiind o întâlnire oficială.
Cea mai recentă întâlnire dintre cei doi a fost în aprilie. Premierul Marcel Ciolacu a discutat, atunci, la Palatul Victoria, cu omologul ungar despre priorităţile preşedinţiei la Consiliul UE a Ungariei.
Premierul Ungariei Viktor Orban s-a aflat atunci, la Bucureşti pentru a participa la Palatul Cotroceni la consultările privind Agenda Strategică a Uniunii Europene, împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo şi prim-ministrul Republicii Croaţia Andrej Plenković.
"Noi nu suntem o rasă mixtă". Discursul din România al lui Viktor Orban a stârnit indignare la nivel european
„Noi (ungurii – n.red.) nu suntem o rasă mixtă... și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban, în iulie 2023, invitat la o festivitate la Băile Tușnad. El a adăugat că țările în care europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”, conform The Guardian.
Orban a făcut afirmații similare de mai multe ori, dar aceste comentarii au fost formulate în termeni și mai problematici.
Acest discurs al liderului naţionalist ungar, ”stupid şi periculos” le aminteşte supravieţuitorilor Holocaustului ”cele maisumbre vremuri ale excluderii şi persecuţiei lor”, a denunţat atunci vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner, într-o declaraţie remisă AFP.
Tot aici, în 2014, a spus pentru prima dată că vrea să construiască o „democrație iliberală” în Ungaria.
Anul trecut, Orban a ținut un discurs apocaliptic în care a prezis declinul Occidentului și a profețit „un deceniu de pericol, incertitudine și război”.
De asemenea, el a criticat aspru sprijinul militar occidental pentru Ucraina, poziționându-se drept cel mai important aliat al Moscovei în cadrul Uniunii Europene, mai scrie sursa citată.
„Cu cât NATO le oferă ucrainenilor mai multe arme moderne, cu atât rușii vor împinge mai mult linia frontului… Ceea ce facem este să prelungim războiul”, a spus atunci Orban.
Ungaria, un stat de drept cu multe probleme
Comisia Europeană a dat publicităţii miercuri, 24 iulie, raportul privind statul de drept pentru fiecare dintre cele 27 de ţări membre. În cazul Ungariei au fost consemnate numeroase critici.
Comisia Europeană a reproșat Ungariei că nu face suficient pentru a aborda problemele legate de statul de drept din țară.
„Ungaria este o problemă sistemică reală pentru Comisie în ceea ce privește statul de drept”, a declarat Didier Reynders, comisarul european demisionar pentru justiție, reporterilor.