Guvernul finalizează legea de „salvare a bugetului”, care taie 14 mld lei de la cheltuieli și ia de la privat 80 de mld
Luni are loc o întâlnire la Guvern, cu premierul Ciolacu şi ministrul Finanţelor, pentru finalizarea pachetului privind măsurile fiscale care ar putea suferi modificări, după criticile aduse variantei puse în transparenţă decizională.
Premierul a confirmat că urmează să mai existe discuţii pe marginea măsurilor fiscale incluse în asumare, după ce, în întâlnirea cu grupul parlamentar al UDMR, Kelemen Hunor a criticat unele dintre prevederi. Guvernul se reuneşte tot în cursul zilei în şedinţă pentru aprobarea proiectului cu care îşi asumă răspunderea în Parlament, potrivit unor surse oficiale. Asumarea răspunderii ar urma să aibă loc în această săptămână, miercuri, conform News.ro.
Luni dimineață biroul de presă al Palatului Victoria a anunțat că va avea loc o ședință de Guvern la ora 15:00.
Premierul Marcel Ciolacu afirma, vineri la Buzău, că încă nu şi-a asumat proiectul de lege privind măsurile fiscale şi a anunţat că va avea, luni dimineaţă la ora 9.00, o nouă întâlnire cu ministrul de Finanţe Marcel Boloş.
Liderul PSD a explicat că întotdeauna intervin schimbări, chestionat dacă va mai fi ceva modificat la propunerea legislativă. Referitor la măsura impozitării cu 70% a sumelor nejustificate deţinute de persoanele fizice, şeful Guvernului a precizat că nu vor fi impozitate nunţile şi botezurile şi că „n-a avut nimeni în cap vreodată” un astfel de lucru.
Rămâne însă de văzut, în cazul în care ordonanța va fi atacată la Curtea Constituțională ce interpretare va da Curtea în acest caz dat fiind articolul 44, alineatul 8 din Constituție, care precizează că „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”.
Pachetul de măsuri fiscale a fost pus în dezbatere publică de guvernul Ciolacu marți, 19 septembrie iar a doua zi, miercuri, 20 septembrie premierul a anunțat că dezbaterea publică s-a încheiat.
Per total, anul acesta și în următorii patru ani pachetul de măsuri ar urma să aducă o tăiere totală de cheltuieli de 14,1 miliarde de lei și venituri suplimentare de peste 80 de miliarde de lei, conform estimărilor Guvernului.