Mandatul de parlamentar al lui Liviu Dragnea a fost validat. Liberalii s-au opus, dar au provocat revolta social-democratilor
Toate cele 329 de mandate de deputat, inclusiv cel obtinut de Liviu Dragnea, au fost validate de comisia de specialitate. Liberalii cerusera ca liderul PSD sa ramana fara postul de parlamentar, invocand prevederile Regulamentului Camerei.
In interpretarea celor de la PNL, aceasta lege i-ar interzice lui Dragnea sa devina deputat cata vreme a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, in Dosarul Referendumului.
Incercarile lor i-au enervat pe social-democrati, care au inceput la un moment dat sa strige si sa-i acuze pe liberali ca "se fac de ras", potrivit News.ro.
Comisia de validare, formata din 30 de membri, a fost impartita in 9 subcomisii. Dosarul lui Liviu Dragnea a fost repartizat subcomisiei numarul 8, unde, cu doua voturi "pentru" si unul impotriva", mandatul liderul PSD a fost validat.
Cand Comisia de validare s-a reunit pentru a aprobat toate cele 9 calupuri de dosare, PNL a cerut un vot individual pentru Liviu Dragnea, avand in vedere ca aveau de facut o contestatie.
Presedintele Comisiei de validare, Florin Iordache (PSD), a respins toate solicitarile PNL, spunand ca nu sunt regulamentare.
Liberalii au dorit ca hotararea de validare sa fie compusa din 9 articole diferite, pe calupuri, asa cum au fost discutate si in subcomisii, insa PSD a anuntat ca va fi un articol unic si o anexa, in care vor fi listati toti deputatii.
La ultima tentativa a PNL de a face un vot separat pentru Liviu Dragnea, si nu pentru calupul de aproximativ 40 de dosare in care se afla dosarul liderului PSD, social-democratii s-au ridicat in picioare si au inceput sa strige la vicepresedintele Comisiei, Gabriel Andronache (PNL).
"Hai, mai, Gabi! Esti om serios! Te faci de ras", i-a reprosat social-democratul Gabriel Vlase, iar alti lideri PSD au inceput sa strige ca liberalii sa se "opreasca" din aceste tentative.
In cele din urma, mandatele a 326 de deputati au fost validate, alaturi de cel al lui Liviu Dragnea, iar alte 3 dosare au fost amanate, pentru ca nu erau depuse toate actele necesare, urmand ca validarea sa fie facuta intr-o noua sedinta.
PNL si USR au anuntat ca vor sa blocheze validarea mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea din cauza condamnarii penale a acestuia pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, in 2012.
"Subcomisia noastra a validat toate mandatele care au fost prezentate din circumscriptiile pe care le-am avut repartizate. Un punct deosebit a fost solicitarea reprezentantei grupului PNL, Valeria Schelean, care a propus invalidarea mandatului domnului Dragnea invocand articolul 7 alineatul 3. Evident ca ne-am expus fiecare punctul de vedere, eu am spus ca articolul 7, alineatul 3 se refera la savarsirea de infractiuni legate de derularea procesului electoral.
Dupa cum stiti, cazul respectiv se referea la referendum. Referendumul nu este un proces electoral si prin urmare nefiind un proces electoral articolul 7, alineatul 3 nu este opozabil acestui caz. Electoral inseamna referitor la alegeri sau la alegatori, in legatura cu alegerile. Referendumul este consultarea directa a cetatenilor, nu este un proces electoral.
E adevarat ca exista voturi si intr-o parte si in alta, dar voturile la referendum nu sunt voturi electorale, sunt voturi de decizie, in cazul referendumului decizional, in cazul referendumului consultativ este exprimarea directa a vointei cetatenilor, nu este un proces electoral", a explicat deputatul PSD Eugen Nicolicea, potrivit Agerpres.