Presedintele Klaus Iohannis accepta ca PSD si ALDE sa vina impreuna la consultarile de la Cotroceni. Reactia lui Dragnea

Liviu Dragnea

Presedintele Klaus Iohannis este de acord sa primeasca, miercuri, la consultarile de la Palatul Cotroceni PSD impreuna cu ALDE, a anuntat purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi.

"Domnul presedinte a primit scrisoarea transmisa de PSD si ALDE si a fost de acord sa-i primeasca la consultari impreuna, maine, de la ora 11,00", a declarat, marti, Madalina Dobrovolschi, conform Agerpres.

Ea a anuntat, luni, ca presedintele Klaus Iohannis a stabilit programul consultarilor de la Cotroceni cu privire la formarea Guvernului, aratand ca miercuri seful statului se va consulta cu reprezentantii PSD, PNL, USR si UDMR, iar joi cu cei ai ALDE, PMP si ai grupului minoritatilor nationale din Parlament.

Programul consultarilor cu partidele si formatiunile parlamentare a fost stabilit in functie de numarul de mandate obtinute.

Citește și
Klaus Iohannis, Liviu Dragnea cover
Cum se invarte roata in politica. Intoarcere in timp, pe vremea cand Iohannis voia sa fie premier si era prieten cu Dragnea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”
Insa copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu si presedintele PSD, Liviu Dragnea, au anuntat luni ca vor participa impreuna la consultarile de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis.

"O sa ii trimitem presedintelui (...) o scrisoare in care o sa il anuntam in mod oficial de constituirea acestei coalitii. O sa trimitem si textul protocolului si o sa-l informam ca mergem impreuna. O sa mergem miercuri, la ora 11,00, cand este invitat PSD", a spus Dragnea.

Protocolul PSD-ALDE prevede ca cele doua formatiuni vor alcatui un program comun de guvernare si ca au un candidat unic pentru functia de premier.

Dragnea: Sper ca foarte curand, foarte rapid, presedintele sa accepte propunerea noastra de prim-ministru

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat marti ca a primit raspuns favorabil de la seful statului privind participarea la consultarile de la Palatul Cotroceni alaturi de ALDE.

"Vreau sa va informez ca am primit raspunsul de la presedintele Romaniei la solicitarea noastra privind participarea in comun cu ALDE la consultarile de la Cotroceni. Presedintele este de acord sa mergem impreuna maine, la ora 11,00, pentru a face propunerea din partea noastra pentru postul de prim-ministru", a declarat Dragnea la reuniunea grupurilor parlamentare social-democrate.

In ceea ce priveste perioada urmatoare, liderul PSD i-a rugat pe parlamentarii partidului sa nu plece in vacanta, pentru ca, daca premierul va fi desemnat si guvernul instalat, sa participe la finalizarea bugetului pe anul viitor.

"Nu va angajati in nicio vacanta pentru ca sper ca foarte curand, foarte rapid, presedintele sa accepte propunerea noastra de prim-ministru, sa desemneze, sa putem instala Guvernul saptamana viitoare, pentru a avea buget pana cel mai tarziu 15 ianuarie, in jurul acestei date. Din punctul nostru de vedere, bugetul este realizat, dupa instalarea Guvernului mai raman cateva zile pentru a se face discutia cu fiecare ministru in parte, pentru a se face fila de buget pentru fiecare minister.

In aceste conditii, pana in 15 ianuarie sunteti disponibili. Si chiar era foarte urat sa incepem Parlamentul cu o vacanta. Eu cred ca nu sunteti foarte obositi dupa campania electorala si cred ca ceea ce am spus tuturor romanilor in ultimele doua luni trebuie sa se realizeze. Bugetul este, poate, cea mai importanta lege", a argumentat Liviu Dragnea.

El a adaugat ca vor veni, de asemenea, multe legi importante care trebuie adoptate in calendarul pe care l-a prezentat in campanie si pe care romanii l-au votat.

"Si pentru asta vreau sa fiti prezenti. Vreau ca impreuna, si deputati si senatori, sa reusim ceea ce e normal sa realizam, ceea ce e normal intr-o democratie - Parlamentul sa fie o institutie respectata si Parlamentul si parlamentarii vor fi respectati de catre romani atunci cand vor vedea ca lucreaza in primul rand pentru ei. Si din ceea ce se intampla in Parlament rezulta lucruri bune pentru oameni. Inchei cu rugamintea de la congres: sa luati in serios fiecare cuvant de-al meu si vom fi foarte buni prieteni", le-a mai spus presedintele PSD senatorilor si deputatilor social-democrati.

Cum comenteaza Dragnea zvonul ca Florin Georgescu ar putea fi propus ca premier

Presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a declarat marti ca Guvernul, in cazul in care presedintele Klaus Iohannis accepta propunerea lor de premier, va fi facut de PSD si ALDE, nu de presa.

Intrebat daca Florin Georgescu ar fi o varianta de candidat pentru functia de premier, asa cum se vehiculeaza in presa, Dragnea a spus ca Guvernul va fi facut de PSD si ALDE, nu de presa.

"Eu am vazut foarte multe guverne, ele difera in functie de televiziune, dar candidatul pentru prim-ministru va fi propus de catre PSD sustinut de ALDE. Daca presedintele va accepta propunerea noastra, Guvernul va fi facut de PSD - ALDE, nu de presa", a mentionat Dragnea, la Parlament.

Acesta a mai spus ca miercuri o sa incerce sa isi exercite autoritatea si sa ceara un mandat din partea colegilor sai, in sedinta de conducere a partidului, in legatura cu numele viitorului premier.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
PSD si ALDE formeaza oficial
PSD si ALDE formeaza oficial "Coalitia de guvernare" si negociaza cu UDMR. Numele viitorului premier ramane un mister

PSD si ALDE au semnat luni protocolul aliantei cu care spera sa-l convinga pe presedintele Klaus Iohannis sa desemneze un prim-ministru din partea lor.

Cum se invarte roata in politica. Intoarcere in timp, pe vremea cand Iohannis voia sa fie premier si era prieten cu Dragnea
Cum se invarte roata in politica. Intoarcere in timp, pe vremea cand Iohannis voia sa fie premier si era prieten cu Dragnea

In urma cu 7 ani, Klaus Iohannis era primar al Sibiului si umbla prin Parlamentul Romaniei alaturi de Liviu Dragnea, pentru a-i convinge pe alti lideri politici sa-l sustina in functia de premier al Romaniei.

PNL si USR vor sa il lase pe Dragnea fara locul din Parlament. Reactia liderului PSD:
PNL si USR vor sa il lase pe Dragnea fara locul din Parlament. Reactia liderului PSD: "Se umplu de ridicol"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea ramane in afara Parlamentului, din cauza unei prevederi din regulamentul Camerei.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.