PSD si ALDE formeaza oficial "Coalitia de guvernare" si negociaza cu UDMR. Numele viitorului premier ramane un mister

19-12-2016 16:19

PSD si ALDE au semnat luni protocolul aliantei cu care spera sa-l convinga pe presedintele Klaus Iohannis sa desemneze un prim-ministru din partea lor.

"Coalitia de guvernare" detine 250 de mandate de deputati si senatori, din totalul de 465. Numele premierului pe care aceasta coalitie il va propune lui Klaus Iohannis este inca tinut secret.

Dar PSD si ALDE isi pot impune vointa, mai ales ca negociaza si cu UDMR, dar si cu reprezentantii minoritatilor, sa-i sprijine. In aceste conditii, noul guvern va avea o sustinere parlamentara de 64 la suta.

Liviu Dragnea, presedinte PSD: "Am semnat cu colegii nostri de la ALDE un protocol de constituire a coalitiei de guvernare pentru dezvoltare si democratie. Avand in vedere ca grupurile parlamentare ale PSD si ALDE detin impreuna 250 de mandate din totalul de 465, Coalitia pentru Dezvolare si Democratie PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru functia de prim ministru."

Calin Popescu Tariceanu, copresedinte ALDE: "Avand in vedere scorul pe care l-a obtinut PSD, sigur ca logica politica ne spune clar: candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoana propusa din partea PSD."

Liderii coalitiei au trimis la Palatul Cotroceni protocolul de constituire si ii cer presedintelui Iohannis sa tina cont ca in Parlament s-a format o majoritate. Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au convenit sa tina secret numele viitorului premier, pana cand il vor propune presedintelui Klaus Iohannis.

In paralel, PSD si ALDE negociaza componenta guvernului. Partidul lui Tariceanu urmeaza sa primeasca 2, cel mult 3 ministere.

La negociere s-a convenit ca viitorul presedintele al Camerei Deputatilor sa fie un social democrat. Surse politice spun ca acesta ar putea fi chiar Liviu Dragnea. Cat despre liderul ALDE, el si-ar putea atribui sefia Senatului. Intrebat daca este adevarat, Tariceanu a raspuns ironic: "M-a fortat si n-am avut ce sa fac."

Pana la consultarile de miercuri de la Cotroceni, Liviu Dragnea spera sa atraga si alti sustinatori la guvernare.

"Intr-un timp rezonabil ne vom intalni si cu colegii de la UDMR sa discutam despre eventualitatea posbilitiatea realizarii unui protocol de colaboarare si sustinerea parlamentara", a spus Liviu Dragnea.

Teoretic, asta inseamna ca UDMR va sustine un viitor Guvern PSD-ALDE, fara sa primeasca posturi ministeriale.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26