Avertismentul Fitch pentru Romania. "Reintregirea salariilor" ar putea duce la cresterea preturilor
In timp ce premierul si presedintele se intrec in anunturi despre majorari de salarii si taieri de taxe, finantistii avertizeaza ca Romania nu are bani pentru niciuna dintre masuri si, potrivit agentiei Fitch, ar duce la cresterea preturilor.
"Reintregirea" salariilor ceruta de presedinte inseamna majorarea lefurilor cu 16 procente.
Un salariu de 1000 de lei in 2010 ar trebui sa creasca cu 138 de lei acum ca sa revina la normal, iar guvernul ar avea nevoie de 900 de milioane de euro pentru a-i multumi pe toti bugetarii: 1,2 milioane la numar.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Declaratia a fost facuta in parlament dupa ce tot seful statului le-a cerut politicienilor sa nu cada in capcanele populismului.
Legea spune insa ca nu pot fi adoptate ordonante pentru majorarea salariilor cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului guvernului, adica inainte de alegerile parlamentare.
Asadar o decizie ar trebui luata cel tarziu la sfarsitul lunii mai. Insa guvernul nu poate aloca pentru salarii mai multi bani decat cei prevazuti la inceputul anului in buget.
Reducerea CAS cu 5 % propusa de premier ar fenta legea responsabilitatii fiscale.
Astfel salariile tuturor angajatilor atat la stat cat si de la privat ar creste indirect cu cateva zeci, chiar sute de lei.
Insa daca ar reduce CAS-ul guvernul ar pierde pana la 1 miliard de euro din incasari. Presupunand ca oamenii ar incepe iar sa consume atunci aproape un sfert din suma s-ar introace la stat din TVA.
Premierul i-a ordonat sefului fiscului sa-i aduca doua miliarde de euro la buget in 2 luni din evaziunea fiscala. Banii ar acoperi atat majorarile cat si reducerea CAS dar sunt slabe sansele sa ajunga in vistieria statului.
Discutiile nu se opresc aici. UDMR-ul si UNPR-ul isi doresc si cresterea pensiilor, o masura care ar putea aduce mai multe voturi la alegeri decat variantele inaintate de premier si de presedinte.
Agentia reitereaza ca scenariul de baza luat in calcul este ca Romania va respecta tintele incluse in programul cu FMI si Uniunea Europeana. Pana in prezent, Romania a respectat programul extern, iar Fitch va continua sa ia in considerare performantele fiscale si economice, in evaluarea ratingului de tara.
Un derapaj de la tintele fiscale, in special daca este provocat de masuri permanente care amplifica riscul unei indepartari de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evolutie negativa, a declarat pentru MEDIAFAX analistul Fitch Gergely Kiss.
"In opinia Fitch, majorarea neasteptata a cheltuielilor publice nu ar creste doar deficitul bugetar, ci ar amplifica si riscul unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor", a aratat Kiss.
Primele de risc mai mari ar creste costurile finantarii, atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat, iar acest canal indirect este in special relevant avand in vedere tensiunile financiare ridicate din Europa.
"In plus, o majorare a salariilor nominale care ar depasi cresterea productivitatii va conduce in ultima instanta la inflatie, punand in pericol succesul trendului dezinflationist observat in ultimele trimestre", se arata in comentariul Fitch.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.