Salariile bugetarilor ar putea creste cu 15% de la 1 iunie. De unde vor fi luati banii
Bugetarii ar putea sa-si recapete salariile,pe care le aveau inaintea taierilor din 2010. Anuntul a fost facut de catre presedintele Traian Basescu, de la tribuna Parlamentului.
Seful statului le-a cerut alesilor puterii sa gaseasca solutii ca de la 1 iunie angajatii de la stat sa primeasca o marire, in medie cu 15 procente. Bruma de crestere economica din ultimele trimestre, reducerea evaziunii fiscale si stoparea risipei banului public, ar fi conditiile obligatorii, considera presedintele. "Sunt doar promisiuni electorale", a fost reactia opozitiei.
"La inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra pentru ca undeva in jurul date de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor (...) Veti avea suportul meu, daca talentul dumneavoastra si al Guvernului va fi pe masura momentului si nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus presedintele.
El a aratat ca aceasta reintregire a salariilor bugetarilor va trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta. Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectare veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna februarie.
De asemenea, seful statului a subliniat ca dincolo de perioada de criza in care Parlamentul a acceptat masurile din ultimii doi ani, parlamentarii au gasit la inceputul mandatului resurse si pentru "a scoate din cea mai neagra saracie pensionarii CAP" prin acordarea pensiei minime garantate.
El s-a declarat convins ca majoritatea parlamentara, impreuna cu Guvernul si premierul - "privind in bugetul de stat, asa cum este aprobat si fara a diminua investitii" - ar putea gasi resurse ca la sfarsitul mandatului sa le poata spune bugetarilor ca vor avea salariile intregi asa cum le-au gasit la inceputul mandatului din 2008.
Anuntul sefului statului i-a luat prin suprindere chiar si pe unii alesi ai puterii, mai ales ca Traian Basescu s-a opus in repetate randuri unor majorari salariale, indemnand la "maxima precautie" si la evitarea "politicilor populiste".
Iar aceste resurse s-ar traduce prin 3,5 miliarde de lei, in plus, pentru majorarea salariilor celor 1,2 milioane de bugetari, in perioada iunie - decembrie 2012. In prezent, bugetul lunar pentru plata angajatilor din sectorul public se reduce la 3,32 de miliarde de lei, dar din iunie ar trebui sa creasca la 3,81 de miliarde.
Memorandum-ul semnat de guvern cu FMI prevede clar ca orice crestere de salarii trebuie insotita si de o reducere a numarului de angajati de la stat.
"Pentru a reveni la nivelul salariilor din 2010, salariile din acest moment ar trebui sa creasca cu 15%. La cum arata veniturile bugetare, nu prea sunt bani pentru aceasta crestere salariala", sustine Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.
O prima recuperare a pierderilor din 2010 a avut loc in februarie, anul trecut, cand Cabinetul Boc a marit lefurile bugetarilor cu 15 procente. Cum era de asteptat anuntul facut astazi de Traian Basescu a fost taxat de opozitie, care l-a acuzat pe seful statului ca face promisiuni electorale in conditiile in care alegerile locale sunt programate in 10 iunie.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: salarii, traian basescu, bugetari, Parlament, functionari,
Dată publicare:
07-03-2012 12:43