Liviu Dragnea nu e de acord cu angajarea rudelor la cabinetul demnitarilor. "Cu ele te intalnesti acasa, de sarbatori"
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Sinaia, ca nu este de acord ca demnitarii sa isi angajeze rudele la cabinet.
„Cu rudele nu sunt de acord. Cu rudele e bine sa te intalnesti acasa de sarbatori, de Craciun, in weekend. Nu sunt de acord ca rudele sa fie angajate la cabinetul unui demnitar. Categoric, nu”, a afirmat Liviu Dragnea, intrebat despre proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici si prin care demnitarii vor putea sa isi angajeze rudele la cabinet.
Deputatii din Comisia juridica au dat, marti, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, aceasta fiind inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”.
Potrivit expunerii de motive, "se impune amendarea dispozitiilor art. 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza: modificarea titlului art. 301 prin inlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane»".
Deputatii juristi au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are urmatorul cuprins: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani”.
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a explicat ca, in momentul de fata, exista mai multe confuzii la articolul 301 privind conflictul de interese.
"Exista in momentul de fata mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese. Spre exemplu, definitia la conflictul de interese este ca participarea sau luarea unei decizii in favoarea unei persoane cu care ai o anumita relatie de serviciu, de munca, de rudenie prin care s-a realizat un folos pentru persoana respectiva. Asta inseamna ca judecatorii Curtii Constitutionale cand isi voteaza presedintele sunt infractori, deputatii cand isi voteaza presedintele, avand relatii de munca cu presedintele, sunt infractori, presedintele Romaniei cand si-a angajat consilieri cu care a lucrat, sa zicem la primarie, a comis o infractiune”, a precizat deputatul PSD.
Social-democratul a invocat articolul 18 din Codul penal. "Articolul 18 din Codul penal spune ca nu constituie infractiune daca este una din cauzele justificative, respectiv daca se exercita un drept recunoscut de lege. Spre exemplu, este dreptul de a-ti alege presedintele la CCR sau indeplinirea unei obligatii impuse de legi cu respectarea conditiilor prevazute de aceasta”, a completat el.
Deputatul a mai spus ca membrii Comisiei juridice au copiat textul articolului 21 din Codul penal si l-au introdus la articolul 301.
"Pentru ca am constat ca exista cazuri in care nu sunt in stare anumite persoane sa citeasca doua articole coroborate, a trebuit sa copiem textul din art. 21 si sa il introducem in art. 301”, a subliniat presedintele Comisiei juridice.
Intrebat daca functionarii publici isi pot angaja rudele, Eugen Nicolicea a sustinut ca nu exista nicio restrictie in acest sens.
"Puteam si pana acum pentru ca asa scrie la articolul 21: exista o cauza justificativa exercitarea unui drept recunoscut de lege. Deci, daca ai voie sa angajezi si nu ai niciun fel de restrictie, vei angaja fara niciun fel de restrictie si aceasta nu constituie infractiune”, a conchis Eugen Nicolicea.
Dragnea, despre auditul parchetelor dispus de Toader: O masura buna daca are rezultat; altfel va fi iar o declaratie frumoasa
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, la Sinaia, referitor la auditul extern pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader l-a dispus la Parchetul instantei supreme, DNA si DIICOT, ca va fi o masura buna daca va avea un raport final si nu va fi iarasi o declaratie „foarte frumoasa si interesanta”.
Intrebat daca i se pare ca este o masura buna auditul extern pe care l-a anuntat ministrul Justitiei catre Parchetul instantei supreme, DNA si DIICOT, liderul PSD a spus ca va fi o masura buna in functie de rezultatul auditarii.
„Va fi o masura buna daca va avea vreun rezultat si rezultat in sensul in care publicul cred ca este indreptatit sa stie daca din punct de vedere managerial lucrurile s-au desfasurat in regula. Adica, vorbim de un audit care sa aiba un raport final. in sensul ala, cred ca este o masura buna. Daca nu va avea un raport final, va fi iar o declaratie foarte frumoasa si interesanta”, a precizat Liviu Dragnea.
Presedintele PSD a mai spus ca ideea auditului extern este buna, in conditiile in care orice institutie trebuie auditata.
„Ideea e buna, orice institutie trebuie auditata. Ministii sper sa fi facut atunci cand au preluat ministerele un audit, macar un inventar al problemelor, al lucrurilor bune si rele pe care le-au gasit acolo, macar sa stie de unde pleaca”, a subliniat presedintele PSD.
Sursa: News.ro
Etichete: Liviu Dragnea, tudorel toader, conflict de interese,
Dată publicare:
05-04-2017 23:20