Traian Basescu: Tara se prabuseste sub lupta politica. E nevoie de o schimbare de atitudine
Presedinte suspendat Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa la sediul sau de campanie.
Basescu: Cer USL incetarea imediata a luptei politice si sa treaca la lupta in favoarea romanilor
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, marti, ca cele trei saptamani de batalie politica si cele trei luni de la instalarea Guvernului Ponta, care vor deveni prea mult, trebuie sa genereze o schimbare imediata de atitudine politica a tuturor, inclusiv a sa.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
"Trei saptamani de lupta politica sunt de ajuns. Iar trei luni, care se vor implini curand de la instalarea Guvernului Ponta, sunt prea mult, trebuie sa se genereze o schimbare imediata de atitudine a tuturor politicienilor, inclusiv a mea", a spus Basescu.
El a spus ca ii cheama pe politicieni la incetarea oricarei dispute, pentru ca tara se prabuseste sub disputele politice.
"Ii chem pe politicieni la incetarea oricarei dispute, pentru ca tara se prabuseste", a spus Basescu.
Intrebat ce anume are de schimbat in privinta sa, presedintele suspendat a spus: "Eu nu prea am mare lucru de schimbat, ca eu sunt suspendat".
El a spus ca incepe sa isi puna public anumite intrebari: "Cati bani au castigat romanii din suspendarea presedintelui? Cati bani au castigat romanii din pierderea de credibilitate uriasa urmare a loviturii de stat? Cine se ocupa de buna guvernare?".
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, marti, ca USL are "o obligatie morala" fata de el si fata de romani si a cerut liderilor USL "incetarea imediata a oricarei lupte politice si sa treaca la lupta in favoarea romanilor, adica sa treaca la a asigura o buna guvernare".
"As mentiona ca USL are o obligatie morala fata de mine si fata de romani. Ei stiu foarte bine ca nu a fost o placere sa le incredintez formarea Guvernului. Am facut-o insa, punand deasupra dorintelor mele interesul national, crezand ca USL poate garanta stabilitatea politica a tarii", a spus Traian Basescu.
El a adaugat ca este timpul ca USL sa demonstreze ca el nu s-a inselat.
"Le cer incetarea oricarei lupte politice si sa treaca la lupta in favoarea romanilor, la asigurarea bunei guvernari. Ii chem pe politicieni la incheierea oricarei dispute, pentru ca tara se prabuseste. Este timpul ca fiecare sa actioneze institutional pentru fiecare dintre prioritati: restabilirea statului roman in parametri democratici, redobandirea credibilitatii Romaniei pe plan international si in mod deosebit in interiorul UE si NATO", a spus Basescu.
Traian Basescu a precizat ca o alta prioritate este diminuarea efectelor adancirii crizei economice in zona euro: politici bugetare prudente, indeplinirea conditionalitatilor din acordul cu FMI, UE si BM, precum si adoptarea unor masuri in vederea sprijinirii fermierilor ale caror productii au fost puternic afectate de seceta.
Basescu spune ca oferta privind demisia in schimbul revizuirii Constitutiei ramane valabila
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, marti, ca oferta sa privind demisia in schimbul revizuirii Constitutiei ramane valabila, cu conditia ca in Legea fundamentala revizuita sa se tina cont de referendumul din 2009, iar mandatul presedintelui sa fie redus la patru ani.
"Propunerea mea ramane valabila cu revizuirea Constitutiei, in mod obligatoriu. Daca se face revizuirea Constitutiei si reducerea mandatului la patru ani, voi face ce trebuie pentru suprapunerea mandatelor incepand de la urmatoarea legislatura", a spus Basescu.
El a mentionat ca in Constitutia revizuita trebuie sa fie inclus rezultatul referendumului din 2009.
"Dar trebuie revizuita Constitutia in asa fel incat rezultatul referendumului din noiembrie 2009 privind Parlamentul unicameral si reducerea la 300 de parlamentari sa fie introduse in Constitutia revizuita", a precizat Basescu.
El a declarat, in mai multe randuri in ultimul an, ca este dispus sa demisioneze in schimbul revizuirii Constitutiei, daca in Legea fundamentala revizuita se va tine cont de referendumul din 2009 si daca mandatul presedintelui va fi redus la patru ani.
Sinteza declaratiilor
- "Plecand de la o chestiune elementara si o intrebare pe care o pun intregii clase politice: poate sa-mi spuna cineva articolul din Constitutie pe care l-am incalcat pentru a fisuspendat sau demis? Inca nu am aflat, din nicio declaratie sau document al CCR sau al parlamentului. Plecand de la intrebare, care probabil va ramane un mister, cum a ramas si in 2007, as vrea sa fac urmatoarele constatari.Trei saptamani de lupta politica sunt de ajuns. Iar 3 luni, care se vor implini curand de la instalarea Guvernului Ponta sunt prea mult. Pentru ca este un moment in care incep sa-mi pun public intrebari. As pune aceasta intrebare: casti bani au castigat romanii din suspendarea presedintelui? O pun celor 256 parlamentari .Sau cati bani au castigat romanii din pierderea uriasa de crediblitate pe care Romania a inregistrat-o ca urmare a loviturii de stat. Alta intrebare: daca politicienii la varf sunt implicati intr-o batalie care parca nu se mai sfiarseste, cine se ocupa de buna guvernare?"
- "Cred ca cele 3 saptamani de batalie politica si cele 3 luni care vor deveni prea mult, trebuie sa genereze o schimbare imediata de atitudine a tuturor politicienilor, inclusiv a mea. Ii chem pe politicieni la incetarea oricarei dispute pentru ca tara se prabuseste sub aceasta disputa. E timpul ca fiecare, ne place sau nu unul de celalalt, sa actioneze institutional pentru rezolvarea catorva prioritati: redobandirea credibilitatii Romaniei pe plan international, in mod deosebit in UE si NATO, prevenirea sau diminuarea efectelor adancirii crizei economice in zona euro, si aici ma refer la politici bugetare prudente, la indeplinirea conditionalitatilor din acordul cu UE, FMI si BM. De asemenea, vizez adoptarea unor masuri in vederea sprijinirii fermierilor cu productiile puternic afectate de seceta".