Referendumul s-a incheiat. DE CE trebuie ca Guvernul sa se apuce de treaba

31-07-2012 09:35


Grafic curs valutar/evenimente politice

Referendumul care nu a reusit sa adune la urne peste 50% din electorat pentru a fi validat, il va reinstala, cel mai probabil, pe Traian Basescu la Cotroceni. Si asta dupa o luna de dispute politice, in care economia Romaniei a fost greu lovita.

VEDETI MAI JOS graficul interactiv al evenimentelor care au influentat cursul leu/euro

Leul s-a devalorizat masiv in raport cu moneda europeana si cu dolarul, doborand zile la rand record dupa record, iar tot mai multi investitori straini au anuntat ca se retrag din Romania. Peste toate acestea, s-a suprapus seceta care a ingropat agricultura, domeniu care a scos tara din recesiune anul trecut.

In ultima luna, in Romania - tara aflata si asa la coada oricarui clasament la nivelul Uniunii Europene in materie de orice indicator economic, nu s-a vorbit decat despre demiterea presedintelui, despre schimbari legislative la limita legii, care au intarit, peste hotare, suspiciunile legate de subminarea democratiei, sau despre monitorizarea institutiilor europene, care suspectau o lovitura de stat la Bucuresti.

Potrivit INCONT.RO, deprecierea masiva a leului in ultimele saptamani are la baza cel putin trei factori: criza politica interna, o evolutie proasta a economiei, confirmata de datele statistice, dar si criza din zona euro, care s-a agravat in contextul ajutorului de 100 de miliare de euro acordat bancilor spaniole, precum si a zvonurilor ca liderii UE pregatesc un plan de salavare pentru Madrid. In acelasi timp, Grecia a fost atentionata ca institutiile internationale vor opri finantarea externa daca nu se fac si mai multe economii, iar Germania a fost amenintata de Moody’s cu scaderea ratingului de top.

Cabinetul Ponta si-a inceput mandatul cu promisiuni populiste si starnind controverse. Cea mai "cu trecere la popor" a fost majorarea salariilor bugetarilor care, dupa lungi discutii cu FMI, s-a realizat doar pe jumatate. Ministrul Muncii promite reintregiri de pensii si de alocatii sociale. Pentru inceputul anului viitor, se vorbeste despre reducerea TVA la 9 %, la alimentele de baza si despre scaderea contributiilor sociale, subiecte pe care ar trebui sa-si dea acordul si FMI-ul.

Nimeni nu vorbeste, insa, si despre cum vor fi stransi mai multi bani la buget pentru ca statul sa poata functiona (s-a amintit doar de un nou acord preventiv cu FMI) sau despre masuri reale de sustinere a antreprenorilor, care au fost cei mai loviti de transformarile economice din ultimii ani.

DEPRECIEREA LEULUI

Moneda nationala s-a depreciat cu 6% de la inceputul anului, scadere accelerata in ultima luna (4,2%), pe fondul tensiunilor politice. Dupa ce cursul a atins maximul istoric de 4,6397 lei/euro la inceputul saptamanii trecute, in urmatoarele zile, leul s-a apreciat nesemnificativ.

CITITI ANALIZA COMPLETA PE WWW.INCONT.RO

 

Sursa: incont.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO