Iliescu sustine ca sunt 15-16 MILIOANE de romani cu drept de vot. Ce spune Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

USL are o noua stragie de atac. Contesta numarul romanilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale si cere sa fie luate in calcul datele statistice de la recensamantul din 2011.

In felul acesta, cei de la putere vor sa demonstreze ca in Romania n-ar mai fi 18 milioane de alegatori, ci cu doua milioane in minus. USL invoca aceste date intr-un document pe care il va trimite Curtii Constitutionale, incerand astfel sa obtina validarea referendumului.

Presedintele suspendat Traian Basescu le reaminteste contestatarilor sai ca Ministerul de Interne este abilitat sa stabileasca numarul romanilor cu drept de vot, si nu Institutul National de Statistica.

Liderii USL sustin ca datele de la MAI sunt vechi.

"Orice decizie data in baza unei Romanii ipotetice, statistice, care nu e in corcondanta cu Romania reala, ar putea duce la o concluzie riscanta pentru societatea romaneasca, in care Romania reala sa nu se simta reprezentata prin datele care intemeiaza aceasta decizie", a declarat Varujan Vosganian, vicepresedintele PNL.

Citește și
victor ponta
Victor Ponta: "Basescu este singurul presedinte care nici macar el nu s-a votat"
A plecat să lupte în Ucraina pentru a evita urmărirea penală și a murit. Este unul dintre cei mai tineri soldați căzuți în război

In schimb, democrat-liberalii amintesc ca datele recensamantului din 2011 vor fi contabilizate si comunicate oficial abia in 2013.

"Ministrul de interne a transmis BEC si CCR in mod corect inca dinainte numarul de alegatori romani inscrisi in liste. Toate aceste argumente continua atitudinea USL care a vrut sa schimbe regulile in timpul jocului si acum vrea sa le schimbe dupa incheierea jocului", sustine Vasile Blaga, presedintele PDL.

In urma cu doua saptamani, premierul il anunta pe presedintele Parlamentului European Martin Schulz ca autoritatile de la Bucuresti vor respecta deciza Curtii Constitutionale.

Intr-o informare postata pe site-ul Institutului National de Statistica se afirma ca, potrivit legislatiei in vigoare, intocmirea si actualizarea listelor electorale permanente revine Departamentului de Evidenta a persoanelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Acest departament are in acest moment in baza de date 18.292.514 de cetateni cu drept de vot.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a fost intrebat, marti, cand a sosit la sediul sau de campanie, ce parere are despre documentul pe care USL il pregateste pentru a-l trimite la CC in legatura cu referendumul, el raspunzand: "E dreptul lor".

Traian Basescu a refuzat sa faca alte comentarii.

Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, ca un grup de juristi ai USL lucreaza la un document pe care sa il trimita CC si in care sa explice de ce ar trebui validat referendumul de demitere a presedintelui Basescu.

"Un grup de juristi din cadrul USL lucreaza la un document care sa explice foarte bine situatia pe care noi o consideram ca fiind corecta, constitutionala si legala de validare a referendumului", a mai sustinut deputatul PNL.

Nicolaescu a mentionat ca documentul USL va fi transmis Curtii Constitutionale in momentul in care si Biroul Electoral Central va transmite rezultatul final al referendumului de duminica. El a refuzat ca explice daca documentul USL va inainta CC o sesizare, un punct de vedere sau o scrisoare deschisa in ceea ce priveste validarea referendumului.

Fostul sef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca referendumul trebuie validat de CC in conditiile in care electoratul real al Romaniei este de 15-16 milioane, iar cei noua milioane prezenti reprezinta peste 60% din populatie.

Potrivit lui Iliescu, Curtea Constitutionala trebuie sa ia in calcul si boicotul la care au recurs Traian Basescu si PDL, apreciind ca fiind "o rusine" faptul ca presedintele suspendat a apelat la acest lucru in conditiile unei confruntari electorale care il viza direct.

Fostul sef de stat a spus ca CC trebuie sa ia in considerare aceste elemente obiective si sa se consulte cu specialistii de la INS, avand in vedere ca datele despre populatia cu drept de vot nu sunt actualizate.

Care este numarul real al populatiei cu drept de vot in Romania?

Exact la inceputul lunii iulie, premierul Victor Ponta a schimbat doi vicepresedinti ai Institutului National de Statistica. Tot atunci, premierul Victor Ponta a declarat, in contextul discutiilor legate de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, ca vrea sa analizeze ultimele date ale recensamantului, aratand ca la alegeri inca sunt folosite liste electorale ca in 2002, cu trei milioane de locuitori in plus.

La sfarsitul lunii mai, Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor a amanat, pentru a doua oara, validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului, din "motive organizatorice".

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor a mai fost amanata o data, in 21 mai, pe motiv ca schimbarile in componenta Comisiei Centrale a Recensamantului nu au permis reunirea in sedinta de lucru.

Potrivit calendarului anuntat, la 23 mai trebuiau sa fie date publicitatii rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011. Rezultatele preliminare urmau sa fie validate de Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si Locuintelor, care trebuia sa aprobe si textul comunicatului de presa prin care sa fie anuntate aceste date.

INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS arata ca populatia stabila numara 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o pupulatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.

Articol recomandat de sport.ro
Sociologul Gelu Duminică, după gestul lui Gigi Becali față de Adrian Șut: "Lipsă totală de umanitate cu numele Domnului pe buze"
Sociologul Gelu Duminică, după gestul lui Gigi Becali față de Adrian Șut: "Lipsă totală de umanitate cu numele Domnului pe buze"
Citește și...
Ponta spune ca nu va mai discuta la telefon cu Basescu si nici nu mai participa la sedintele CSAT
Ponta spune ca nu va mai discuta la telefon cu Basescu si nici nu mai participa la sedintele CSAT

Premierul Victor Ponta a declarat ca va face tot posibil sa nu mai interfereze cu Traian Basescu daca acesta va reveni la Palatul Cotroceni si ca nici macar nu va mai participa la sedintele CSAT.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "Basescu este singurul presedinte care nici macar el nu s-a votat"

Premierul Victor Ponta a declarat ca liderii europeni, care au facut presiuni pentru validarea referendumului cu participarea a 50% plus unu din alegatorii cu drept de vot, simt acum ca au fost "folositi" de Traian Basescu.

Basescu se intoarce la Cotroceni. BEC: 46,23% prezenta la vot pentru 99,97% din totalul sectiilor
Basescu se intoarce la Cotroceni. BEC: 46,23% prezenta la vot pentru 99,97% din totalul sectiilor

Traian Basescu se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Rezultatele, aproape finale, anuntate de Biroul Electoral Central, arata ca doar 46,23% dintre romani au votat la referendum, un numar insuficient pentru validarea lui.

Recomandări
Rolul decisiv pe care l-ar fi avut un frizer în asasinarea lui Ioan Crișan. Detalii noi din atentatul cu bombă din Arad
Rolul decisiv pe care l-ar fi avut un frizer în asasinarea lui Ioan Crișan. Detalii noi din atentatul cu bombă din Arad

Percheziţii la Arad, în dosarul uciderii omului de afaceri Ioan Crişan, omorât în stil mafiot în urmă cu trei ani şi jumătate. Maşina în care se afla a explodat. Acum, au apărut informații șocante.

Victor Negrescu, vicepreședinte al P.E: Partide anti-europene vor reducerea bugetului UE, pentru o Europă mai puțin eficientă
Victor Negrescu, vicepreședinte al P.E: Partide anti-europene vor reducerea bugetului UE, pentru o Europă mai puțin eficientă

Programe europene de educaţie şi cercetare, precum Erasmus Plus sau Horizon Europe, riscă să primească mai puțină finanțare anul viitor. De exemplu, Erasmus plus ar putea pierde în jur de trei sute de milioane de euro.

Sute de alegători din Moldova sunt anchetați pentru că și-ar fi vândut votul Moscovei. Riscă o amendă uriașă
Sute de alegători din Moldova sunt anchetați pentru că și-ar fi vândut votul Moscovei. Riscă o amendă uriașă

Sute de alegători din Republica Moldova au fost chemați la poliție pentru a da explicații. Sunt bănuiți că ar fi primit bani în schimbul votului și că fac parte dintr-o schemă orchestrată de la Moscova, pentru deturnarea alegerilor de duminică.